Kolik z nás na ně věří? A třeba ne na všechny, ale kolik z nás věří alespoň na tu 1 pověru nebo mýt? Tímto dnem bych na naší stránce ráda započala takovou sérii mýtů a pověr. Dnes si povíme ty, jak se říká nejznámější a nejčastěji užívané.

Černá kočka

Asi nejznámější pověra ohledně černých koček říká, že pokud vám přeběhne přes cestu, značí to neštěstí. Jenomže – záleží na tom, jakým směrem kočka běží. Nejhorší variantou je, pokud je to ve směru zprava doleva – to znamená špatné zprávy, či dokonce smrt. Je-li to ale obráceně, je to naopak. V takovém případě může přeběhnutí přes cestu znamenat, že se vám konečně začne dařit! Dobrá je i varianta, když přichází směrem k vám – to štěstí přináší. Pokud ale od vás odchází, odnáší ho. Špatné není ani to, pokud potkáte najednou rovnou tři černé kočky. Znamená to, že se zvrátí nepřízeň osudu. Černá kočka je totiž vyznačována jako pomocnice ďábla.

Rozbité zrcadlo

Kdysi lidé věřili, že zrcadla mají v sobě části naší duše. Když se tady nějaké rozbije, přinese nám to na 7 let smůlu.
Důvodů je několik. Asi nejčastějším vysvětlením je, že ve 14. století se vyráběla ta nejlepší zrcadla v italských Benátkách. Benátské zrcadlo je ostatně dodnes pojmem. Tamní mistři nanášeli na sklo přísně střeženou speciální směs rtuti a cínu. Pokud se takové zrcadlo rozbilo, uvolnily se jedovaté páry, které mohly způsobit vážné zdravotní problémy, a to po delší časový úsek. Nezřídka to končilo smrtí – a leckdy i několika členů příslušné domácnosti.


Pátek třináctého

Tento den považuje většina lidí za nejvíce nešťastný v celém roce. Teorií o původu pověry je více. Mnoho lidí odsuzuje už číslo 13 a ještě k tomu, když se k tomu přidá pátek.
A proč?
Pátek třináctého není zdaleka výmyslem moderní doby. Jeho osudový až tragický význam se opírá o reálné historické události. V pátek 13. října 1307 totiž začalo pronásledování a vraždění templářů. Strach, který tento den obestírá, nás tak pronásleduje už 711 let.

A taková zajímavost:    Víte, co je paraskavedekatriafobie?

Pátek třináctého je obávaný den nejen u nás, ale i po světě, kde je často považován za nešťastný. Chorobný strach z tohoto dne má dokonce i vlastní diagnózu, která se jmenuje krkolomným názvem paraskavedekatriafobie. Dobrá zpráva ale je, že pro mnoho lidí je pátek třináctého naopak šťastným dnem. Dokazuje to i počet sázkařů, kteří si na toto datum pravidelně kupují tiket.

Šlápnutí na kanál

To že šlápnutí na kanál znamená neštěstí je také mezi lidmi velice rozšířené. Pouze ale v případě, že má hranatý poklop. Pokud má poklop naopak kulatý, budeme mít štěstí.
Kanálům se na ulici vyhýbá 10,7 procenta Čechů. Pozor si dávají především na Hradecku a Pardubicku.

 

Klepání na dřevo

Údajně podle pověry sídlili ve stromech dobří bohové a ochránci lidí. Proto na dřevo klepe kdekdo. A dokonce klepeme i na něco nehořlavého.
Pokud chceme, aby všechno zůstalo tak, jak to je teď, měli bychom to alespoň třikrát zaklepat do dřeva. Alespoň tak to říká jedna z nejoblíbenějších pověr. Její původ sahá daleko do historie – až do období Keltů. Jedná se o ryze pohanskou pověru, i když tento zvyk v současnosti dodržují i někteří křesťané. Pohané totiž věřili, že prastaří duchové žijí ve stromech a tím, že na strom zaťukají, si je přivolají na pomoc. Ideální je v tomto případě klepat do dubu, fungovat by ale měla každá dřevěná plocha. Někteří lidé místo na dřevo klepají na zuby, prý proto, že ty nehoří. Je to ale hloupost, která pramení jen z jejich neznalosti původu pověry. Místo šťastných věcí si tak spíš jen zaviní dřívější návštěvu zubaře.

Předchozí článekRecept na cibulačku
Další článekNejznámější mýty o zvířatech

Leave a Reply