Káva- start i konec dne.
Přemýšlela jsem, kolik lidí je vlastně závislých na kofeinu, který získávají právě z kávy. Jsou mezi námi tací, co pijí kávu pouze ráno na start dne, ale jsou zde i tací, kteří považují kávu za nutný doplněk stravy. Jiní ji používají jako dodávku rychlé energie a jiní zase jako šálek na dobrou noc. Je známo, že káva funguje podobně jako energy drink a zde bych Vám ráda doporučila článek od naší redaktorky (stačí kliknout na tlačítko 🙂 ) Ráda bych se tedy v dnešním článku zaměřila, kde se vlastně káva vzala, historie kávy, druhy, které si děláte samy doma a názvy, se kterými se setkáte hlavně v kavárnách, tak co vlastně znamenají. Tak se na to pojďme společně podívat. 🙂
Káva je nejčastěji horký nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Označují se tak i samotná semena, případně semena rozemletá na prášek.
Charakteristiku udává svou silnou vůní (aromatem- první zajímavostí je, že aroma z kávy působí pro mnohé jako uklidňující báze na duši a odstraňuje deprese a různé psychické výkyvy) a především černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Především se káva pije pro své povzbuzující účinky. Je také velmi oblíbeným nápojem při setkávání lidí a je často podávána po jídle (jako jakási “tečka” či pro lepší trávení) a doplněk k zákusku. Lidé u ní tráví mnoho času při různém klábosení, v mnoha případech jsou kávou zapříčiněné různá setkání, pracovní jednání a jakékoliv schůzky.
Jak se káva připravuje?
Káva se připravuje jako směs z různých druhů kávovníku. Je připravována odborně lidmi, kteří jsou na toto vyškoleni a putuje celým světem. Nejčastěji se setkáváme s druhem kávovník statný a kávovník arabský ( používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabica (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem jemných chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i při samotné přípravě nápoje jsou zrnka arabiky velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, obsahují cca 2x více kofeinu a nápoj je chuťově výraznější, zemitější. Káva je po ropě nejprodávanější zásobouna světě.
Jaké máme druhy kávy?
- Espresso – je druh a vlastně způsob výroby kávy italského původu, ve kterém je malé množství téměř vroucí vody vytlačeno pod tlakem jemně mletými kávovými zrny. Výraz espresso pochází z italštiny, kde je příčestím inf. esprimere – „vytlačit“, ale též „vyjádřit“. Espresso je také základem pro jiné druhy kávy, včetně caffè latte, cappuccino, lungo, americano nebo flat white.
- Turecká káva – tzv. lidově turek se připravuje slitím jemně namleté kávy v hrnečku. Tato příprava je populární a tradiční v Čechách a na Slovensku, v jiných zemích není až tak obvyklý a má své nevýhody. Prudké svaření kávy je velmi nešetrné k rozemleté kávě a může mít za následek nakyslou až někdy narezlou chuť kávy.
- Turecká mokka – je tradiční způsob pití kávy ve středomoří, především v Řecku, Blízkém východě nebo například v Turecku. Pro přípravu se využívá kovová konvička zvaná “džezva, ibrik”. Turecká mokka je všeobecné asi jedna z nejsilnějších káv, co se obsahu kofeinu týče. Přestože je daleko silnější, tak její chuť je daleko lepší než u nás, tak rozšířeného “turka”.
Pravá turecká káva je ve většině případů připravována rovnou s cukrem a kořením, jako je skořice, vanilka a kardamon.Do konvičky- „džezvy“ nasypeme velmi jemně semletou kávu s kořením a cukrem v poměru cca 3:1, zalijeme studenou vodou (jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme, kdy káva poprvé vzkypí. Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a celý proces opakujme dle chuti a potřeby, obvykle celkem čtyřikrát. V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit, které sebou už jako surovina nese. S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně, pravý český turek.
Zajímavostí zde je, že káva bez těchto přísad se pije jen při smutečních hostinách.
![](https://svetnanetu.cz/wp-content/uploads/2020/01/káva.jpg)
Toto by byli asi tři nejznámější typy káv. Jako další bychom si mohli uvést odvozené typy káv, které se považují jako nejzákladnější a s těmito názvy se setkáte hlavně v kavárnách.
- Ristretto – je v podstatě jen menší espresso o objemu 20ml. Oproti espressu je méně hořké a naopak sladší a kyselejší.
- Lungo – je určeno těm, kteří mají raději větší šálek kávy. V podstatě se jedná o espresso dolité horkou vodou v poměru 1:1.
- Americano – Podobně jako Lungo je Americano klasické espresso doplněné horkou vodou, v tomto případě ve větším množství a to až 1:5 (1 díl espressa a 5 dílů vody). Správně by vám měli v kavárně donést klasické espresso a horkou vodu vedle v nádobce tak, abyste si mohli kávu „dotvořit“ podle svého.
- Au Lait – Vznešený název pro klasickou kávu s mlékem. Nemusí být nutně připravena z espressa, ale klidně z filtrované kávy. Většinou se připravuje v poměru 1:1, ale záleží na vaší chuti.
- Macchiato – Macchiato v italštině znamená „tečkovaný“ nebo „skvrnitý“. Tato káva byla zřejmě pojmenována po drobných bublinkách (skvrnkách) v mléčné pěně, kterou najdete nahoře. V současnosti se jedná většinou o „mikropěnu“ vzniklou šleháním mléka vodní parou.
- Caffè Latte – je velká káva – vždy o objemu přes 250 ml. Tradičně ji dostanete do šálku s ouškem, v současnosti, ale už není v oblibě jako její některé alternativy.
- Cappuccino – patří se svým objemem 150 – 180 ml ke středně velkým kávám, a proto je možná jeho obliba tak vysoká. Existuje několik variant. Původně obsahovalo 2 cm vysokou pěnu „posazenou“ na horkém mléku, nyní se spíše setkáte s mikropěnou, která je provázána s mlékem a její chuť je příjemně sametová. Můžete se setkat i s tím, že se vás v kavárně zeptají, zda chcete navrch čokoládu, kakao nebo skořici.
- Flat white – patří k těm nejpopulárnějším druhům kávy. Jedná se o dvojité espresso doplněné zhruba jedním centimetrem mléka a mléčné pěny a stejně jako další kávy s mléčnou pěnou na povrchu, může být ozdobeno „Latte artem“ – to jsou ty obrázky na povrchu kávy vytvořené specifickým litím mléka do hrnečku.
- Mocha – je čokoládou ochucená varianta Caffè Latte.
- Vídeňská káva – Správně by se mělo jednat o prodloužené espresso s vrchovatou lžicí pravé šlehačky, ale pravdou zůstává, že v mnoha restauracích se setkáte spíše s pořádným turkem, který má na vrchu kopec šlehačky.
- Irská káva – nápoj z filtrované kávy nebo espressa o objemu 2,3 dcl obsahující 3 – 4 dcl kvalitní irské whiskey se 2 centimetry vychlazené vyšlehané smetany (ale pozor, šlehačka musí být stále tekutá). Tak jako u vídeňské kávy ji dostanete ve většině běžných restaurací jako turka s levnou whiskey a kopcem šlehačky ve spreji.
- Ledová káva – bývá většinou vydána napospas hostinským a kavárníkům a její výsledné složení bývá ovlivněno tím, co zrovna najdou. Kromě espressa tak často obsahuje zmrzlinu, studené mléko, šlehačku nebo ochucovadla jako je čokoláda nebo karamel.
- Frappe – K přípravě frappe použijeme rozpustnou kávu nebo espresso a cukr (nebo cukerný sirup), led a mléko. Vše v šejkru důkladně protřepeme, aby vznikla dlouho držící pěna. Je výbornou letní variantou kávy.
- Affogato – V Čechách relativně nový druh kávy, který se ale rychle usadil ve všech větších městech. Jedná se o jeden kopeček zmrzliny ve vychlazené sklenici zalitý espressem
Toto by měli být vlastně všechny druhy kávy, se kterými se nejčastěji u nás setkáte. Historie kávy je hodně dlouhá a káva se v dnešní době rozšířila, tak moc, že spousta z nás si bez ní již nedokáže představit den a vlastně život jako takový. A právě kvůli tomu bych ráda zase příště rozebrala zajímavosti právě o kávě a druhy, které nejsou tak běžné.
Čerpáno: Wikipedia.com, chefshop.cz