Káva- start i konec dne.

Přemýšlela jsem, kolik lidí je vlastně závislých na kofeinu, který získávají právě z kávy. Jsou mezi námi tací, co pijí kávu pouze ráno na start dne, ale jsou zde i tací, kteří považují kávu za nutný doplněk stravy. Jiní ji používají jako dodávku rychlé energie a jiní zase jako šálek na dobrou noc. Je známo, že káva funguje podobně jako energy drink a zde bych Vám ráda doporučila článek od naší redaktorky (stačí kliknout na tlačítko 🙂 ) Ráda bych se tedy v dnešním článku zaměřila, kde se vlastně káva vzala, historie kávy, druhy, které si děláte samy doma a názvy, se kterými se setkáte hlavně v kavárnách, tak co vlastně znamenají. Tak se na to pojďme společně podívat. 🙂

Káva je nejčastěji horký nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Označují se tak i samotná semena, případně semena rozemletá na prášek.

Charakteristiku udává svou silnou vůní (aromatem- první zajímavostí je, že aroma z kávy působí pro mnohé jako uklidňující báze na duši a odstraňuje deprese a různé psychické výkyvy) a především černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Především se káva pije pro své povzbuzující účinky. Je také velmi oblíbeným nápojem při setkávání lidí a je často podávána po jídle (jako jakási “tečka” či pro lepší trávení) a doplněk k zákusku. Lidé u ní tráví mnoho času při různém klábosení, v mnoha případech jsou kávou zapříčiněné různá setkání, pracovní jednání a jakékoliv schůzky.

Jak se káva připravuje?

Káva se připravuje jako směs z různých druhů kávovníku. Je připravována odborně lidmi, kteří jsou na toto vyškoleni a putuje celým světem. Nejčastěji se setkáváme s druhem kávovník statný a kávovník arabský ( používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabica (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem jemných chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i při samotné přípravě nápoje jsou zrnka arabiky velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, obsahují cca 2x více kofeinu a nápoj je chuťově výraznější, zemitější. Káva je po ropě nejprodávanější zásobouna světě.

Jaké máme druhy kávy?

  • Espresso – je druh a vlastně způsob výroby kávy italského původu, ve kterém je malé množství téměř vroucí vody vytlačeno pod tlakem jemně mletými kávovými zrny. Výraz espresso pochází z italštiny, kde je příčestím inf. esprimere – „vytlačit“, ale též „vyjádřit“. Espresso je také základem pro jiné druhy kávy, včetně caffè latte, cappuccino, lungo, americano nebo flat white.
  • Turecká káva – tzv. lidově turek se připravuje slitím jemně namleté kávy v hrnečku. Tato příprava je populární a tradiční v Čechách a na Slovensku, v jiných zemích není až tak obvyklý a má své nevýhody. Prudké svaření kávy je velmi nešetrné k rozemleté kávě a může mít za následek nakyslou až někdy narezlou chuť kávy.
  • Turecká mokka – je tradiční způsob pití kávy ve středomoří, především v Řecku, Blízkém východě nebo například v Turecku. Pro přípravu se využívá kovová konvička zvaná “džezva, ibrik”. Turecká mokka je všeobecné asi jedna z nejsilnějších káv, co se obsahu kofeinu týče. Přestože je daleko silnější, tak její chuť je daleko lepší než u nás, tak rozšířeného “turka”.
    Pravá turecká káva je ve většině případů připravována rovnou s cukrem a kořením, jako je skořice, vanilka a kardamon.Do konvičky- „džezvy“ nasypeme velmi jemně semletou kávu s kořením a cukrem v poměru cca 3:1, zalijeme studenou vodou (jen ve výjimečných případech mírně předehřátou), postavíme na tepelný zdroj a čekáme, kdy káva poprvé vzkypí. Když obsah díky pomalému ohřevu uzavře zúženou část, dochází k nejdůležitější fázi přípravy, pomalé propařování. Jakmile káva vzkypí tak, že už by z džezvy přetekla, odstavíme ji na asi půl minuty a celý proces opakujme dle chuti a potřeby, obvykle celkem čtyřikrát. V žádném případě nápoj nepřivedeme k varu, káva připravená touto cestou zdaleka nedosahuje chuťových kvalit, které sebou už jako surovina nese. S vařící vodou se připravuje pouze a výlučně, pravý český turek.
    Zajímavostí zde je, že káva bez těchto přísad se pije jen při smutečních hostinách.

Toto by byli asi tři nejznámější typy káv. Jako další bychom si mohli uvést odvozené typy káv, které se považují jako nejzákladnější a s těmito názvy se setkáte hlavně v kavárnách.

  • Ristretto – je v podstatě jen menší espresso o objemu 20ml. Oproti espressu je méně hořké a naopak sladší a kyselejší.
  • Lungo – je určeno těm, kteří mají raději větší šálek kávy. V podstatě se jedná o espresso dolité horkou vodou v poměru 1:1.
  • Americano – Podobně jako Lungo je Americano klasické espresso doplněné horkou vodou, v tomto případě ve větším množství a to až 1:5 (1 díl espressa a 5 dílů vody). Správně by vám měli v kavárně donést klasické espresso a horkou vodu vedle v nádobce tak, abyste si mohli kávu „dotvořit“ podle svého.
  • Au Lait – Vznešený název pro klasickou kávu s mlékem. Nemusí být nutně připravena z espressa, ale klidně z filtrované kávy. Většinou se připravuje v poměru 1:1, ale záleží na vaší chuti.
  • Macchiato – Macchiato v italštině znamená  „tečkovaný“ nebo „skvrnitý“. Tato káva byla zřejmě pojmenována po drobných bublinkách (skvrnkách) v mléčné pěně, kterou najdete nahoře. V současnosti se jedná většinou o „mikropěnu“ vzniklou šleháním mléka vodní parou.
  • Caffè Latte – je velká káva – vždy o objemu přes 250 ml. Tradičně ji dostanete do šálku s ouškem, v současnosti, ale už není v oblibě jako její některé alternativy.
  • Cappuccino – patří se svým objemem 150 – 180 ml ke středně velkým kávám, a proto je možná jeho obliba tak vysoká. Existuje několik variant. Původně obsahovalo 2 cm vysokou pěnu „posazenou“ na horkém mléku, nyní se spíše setkáte s mikropěnou, která je provázána s mlékem a její chuť je příjemně sametová. Můžete se setkat i s tím, že se vás v kavárně zeptají, zda chcete navrch čokoládu, kakao nebo skořici.
  • Flat white – patří k těm nejpopulárnějším druhům kávy. Jedná se o dvojité espresso doplněné zhruba jedním centimetrem mléka a mléčné pěny a stejně jako další kávy s mléčnou pěnou na povrchu, může být ozdobeno „Latte artem“ – to jsou ty obrázky na povrchu kávy vytvořené specifickým litím mléka do hrnečku.
  • Mocha – je čokoládou ochucená varianta Caffè Latte.
  • Vídeňská káva – Správně by se mělo jednat o prodloužené espresso s vrchovatou lžicí pravé šlehačky, ale pravdou zůstává, že v mnoha restauracích se setkáte spíše s pořádným turkem, který má na vrchu kopec šlehačky.
  • Irská káva – nápoj z filtrované kávy nebo espressa o objemu 2,3 dcl obsahující 3 – 4 dcl kvalitní irské whiskey se 2 centimetry vychlazené vyšlehané smetany (ale pozor, šlehačka musí být stále tekutá). Tak jako u vídeňské kávy ji dostanete ve většině běžných restaurací jako turka s levnou whiskey a kopcem šlehačky ve spreji.
  • Ledová káva – bývá většinou vydána napospas hostinským a kavárníkům a její výsledné složení bývá ovlivněno tím, co zrovna najdou. Kromě espressa tak často obsahuje zmrzlinu, studené mléko, šlehačku nebo ochucovadla jako je čokoláda nebo karamel.
  • Frappe – K přípravě frappe použijeme rozpustnou kávu nebo espresso a cukr (nebo cukerný sirup), led a mléko. Vše v šejkru důkladně protřepeme, aby vznikla dlouho držící pěna. Je výbornou letní variantou kávy.
  • Affogato – V Čechách relativně nový druh kávy, který se ale rychle usadil ve všech větších městech. Jedná se o jeden kopeček zmrzliny ve vychlazené sklenici zalitý espressem

Toto by měli být vlastně všechny druhy kávy, se kterými se nejčastěji u nás setkáte. Historie kávy je hodně dlouhá a káva se v dnešní době rozšířila, tak moc, že spousta z nás si bez ní již nedokáže představit den a vlastně život jako takový. A právě kvůli tomu bych ráda zase příště rozebrala zajímavosti právě o kávě a druhy, které nejsou tak běžné.

Čerpáno: Wikipedia.com, chefshop.cz

Předchozí článekMezinárodní den památky obětí holokaustu a holokaust obecně
Další článekZajímavosti a fakta o kávě

Leave a Reply