O správné teplotě v domě a přímo v každé místnosti jsme si už říkali, ale co takhle správná vlhkost?
Ráda bych se dnes zaměřila, proč je tak důležité udržovat si tu správnou a jak v případě opaku dosáhnout té správné.

Správná vlhkost ve vašem království je stejně, tak důležitá věc jako hlídat si kvalitu potravin, dostatek pohybu nebo již zmiňovanou teplotu. V hlavní podsatě bychom vlhkost vzduchu měli zajisté zařadit mezi náš zdravý životní styl.

Jak je tomu tedy správně?
Nadměrně suchý, ale také nadměrně vlhký vzduch velice ohrožují Vaše zdraví. Optimální vlhkost doma by se měla pohybovat mezi 45 až 60% v zimním období a v letním by se měla pohybovat mezi 40 až 55%.

Jak změřit vlhkost vzduchu?

  • Teploměr, který má v sobě zabudované měření i právě pro vlhkost vzduchu
  • Vlhkoměr
  • Psychrometr– používá dva teploměry (vlhký a suchý). Porovnáním teplot na obou teploměrech  lze určit relativní vlhkost. Vlhkoměr využívá pro zaznamenávání vlhkosti vlastnost lidských vlasů, které se ve vlhkém prostředí prodlužují. To je pak hrotem zaznamenáno na papírový kotouč nebo ručičkou ukázáno na stupnici. Tento psychrometr je možné vyrobit si i doma – to si povíme zase příště 🙂

A co dělat v případě, že hodnota je pod nebo nad optimální hodnoty?

Když je hodnota pod- když je vzduch moc suchý- jak ho zvlhčit?
Suchý vzduch je ohrožující, jak pro nás, tak i pro naše domácí mazlíčky, rostliny a také přírodní materiály, které máme u nás v bytě.
Způsobů, jak vzduch zvlhčit je samozřejmě spousta, ale nejúčinnější je beze sporu kvalitní zvlhčovač vzduchu, který funguje na principu, že přeměňuje vodu na vodní páry, které se poté rozptylují do vzduchu v místnosti a tím zvýší jeho vlhkost.
Pokud si však nechcete domů tento přístroj pořizovat, tak lze místnost alespoň částečně zvlhčit i jinak. Prodávají se například závěsné odpařovače na topení, fontánky a pokud si nechcete vůbec nic pořizovat, tak postačí umístit misku s vodou na topení, ale tím nám vlhkost stoupne jen o pár procent.

Když máte naopak vlhkost vysokou?
Pokud doma bojujete naopak s vysokou vlhkostí, na oknech máte kapky a v rozích pokoje nebo na stěnách vzniká plíseň, není řešení tak snadné jako u vzduchu suchého.
Vlhkost se dá částečně však redukovat například:
– když budete vařit- používejte digestoř
– když se budete koupat či sprchovat- nárazově větrejte, aby se pára také dostávala ven
– občas pomáhá také odvlhčovač vzduchu, který funguje na principu nasátí vlhkosti dovnitř a prudkým ochlazením ji zkapalní. Kapalinu zachytí v nádobě a ohřátý vzduch pošle zpět do místnosti.

Předchozí článekSprávné množství vody pro psa
Další článekPsychrometr, měřič vlhkosti- jak si ho doma vyrobit?

Leave a Reply