Po dlouhé době jsem se odhodlala zase udělat své rodince tuto dobrůtku 🙂 A musím se pochlubit, že jsem se ani nestačila otočit a byly fuč 🙂
Tak se podělím o vyzkoušený recept 🙂
Ingredience :
500 g polohrubé mouky
20 g droždí
20 g másla do těsta
2 lžičky cukru
1 žloutek
1/4 l mléka
1 lžičku soli
Povrch ozdobíme:
tvarohem
povidly
Postup přípravy receptu
- Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme na teplém místě kynout. Do mouky přidáme lžičku soli, promícháme a přidáme rozkvedlaný kvásek, popřípadě ještě trochu mléka. Dále přidáme žloutek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto tak, aby se nám nelepilo na vařečku. Těsto ještě necháme v míse pod utěrkou kynout asi hodinu.
- Rozválíme těsto na tloušťku 1-1,5 cm, vykrajujeme kolečka (já vykrajuji skleničkou o průměru 6,5 cm) necháme je ještě asi 10 minut na stole kynout uděláme důlek (nejlepší je dno malého panáka) a pak je osmažíme na oleji po obou stranách při zavřené pokličce (já nepoužívám fritézu, ale smažím je v malém hrnci, do kterého naliji více oleje). A abych nezapoměla důlečkem je smažím nejdřív dolů. Smažíme pár minut dozlatova.
Dobrou chuť přeji 🙂