O nakupování jsem už psala, ale dnes bych se chtěla zamyslet nad penězi.
Peníze můžou být kovové nebo papírové.

Kovové – mince
objevily se poprvé 6. století před našim letopočtem, nahradily přírodní platidla jako třeba mušle, kousky kovu. Mohli bychom říci, že mince usnadnily obchodování. Obchodníci měděné, stříbrné a zlaté slitky začali označovat podle hmotnosti, různými obrázky či symboly. Když se panovník zaručil za váhu a ryzost kovu, začíná se mluvit o mincích. První české mince – denáry nechal razit Boleslav I. roku 970.

Papírové peníze – bankovky
vývojem společnosti došlo k nahrazení mincí, to si žádal obchod jako nový druh platidla. Prominentní bankovní domy v 17. století vydávají bankovky, které mají papírovou formu. V Číně se papírové peníze používají od 10. století našeho letopočtu.

Mince i bankovky vydává Česká národní banka, ta také hlídá, zda jsou dodržována všechna pravidla pro nakládání s nimi. A to z důvodu, že české koruny jsou státní měnou a na území České republiky je možné komukoli s nimi zaplatit.
Státní měna musí být dostatečně chráněna z obou stran. Bankovky i mince mají ochranné prvky pro ztížení padělání.
Pozměnění, vyrobení náhrady nebo neoprávněné výroby ochranných prvků je považováno za trestný čin. Bankovky se musí vyrobit a bezpečně skladovat, dávat do oběhu, z oběhu stahovat, převážet, předávat a neustále přepočítávat.

Ochranné prvky
mezi základní patří zvláštní papír, vodoznak, průsvitka či iridiscentní proužek. Běžný uživatel pozná podle hmatu nebo zraku, profesionál na stroji pomocí ultrafialového nebo infračerveného světla, to lidské oko nepozná.

Poškozená bankovka
co s takovou bankovkou? Poškozená, opotřebovaná nebo větší část jak 50% původní plochy a stále drží pohromadě, nebo jsou dvě části nebudete mít problém bezplatně vyměnit v jakékoli bance.

Peníze se musí hýbat
je to jako u lidí, i peníze jsou na tom stejně. Cashflow (kešflou) znamená tok peněz. Peníze prochází státní pokladnou, účtem a peněženkou. Dobré je, aby více přicházeli než odcházeli, ale hlavně pravidelně a trvale.

Placení v hotovosti
nepotřebujeme speciální zařízení a každý by je měl přijmout, nevýhodou je, že je můžeme ztratit nebo nám je někdo ukradne, protože nenesou žádný údaj, který by určil vlastníka.

Platební karty
začali se objevovat na přelomu 20. a 21. století, objevil se návrh, že by mohlo dojít ke zrušení peněz jako hotovost. Ale zatím k tomu nedošlo v žádném státě na světě.
Platební karty vydávají banky, je to plastická kartička. Můžeme s ní platit bezhotovostně v obchodě nebo při nákupu přes internet. S touto kartičkou můžeme hotovost vybrat v bankomatu nebo u pokladny obchodníků, to je tzv. cashback. Na placení pouze přes internet je karta virtuální a fyzicky neexistuje. Pokud ztratíte nebo vám někdo odcizí kartu, měli by jste okamžitě osobně či telefonicky požádat o zablokování. Každá banka má non-stop telefonní linku, většinou je bezplatná. Platební kartu má u nás 97% obyvatel.

Která varianta je lepší nebo horší nechám na vás.
Ale napadla mě myšlenka, co když nepůjde internet? Máte na účtu 100tis korun, jak je vyberete? Na pokladně banky? Znáte svůj podpis, který jste dali třeba před 10lety. Víte jak budete postupovat?

A taková malá hádanka, kdo je na 5000,- bankovce?

 

čerpáno:e15, wikipedia,financnivzdelavani,roklen24

Předchozí článekZapomenuté vánoční zvyky
Další článekSpánek

Leave a Reply