V dnešním světě se stále více řeší ochrana proti nechtěnému otěhotnění. Myslím, že každý z nás si jednou řekl, jak se vlastně budu bránit? Oslovil nás pan dr. Oldřich Čepelka, který připravil dotazník na téma mužské antikoncepce, který je určen pro muže od 18 let. Myslíme si, že toto není dobré brát na lehkou váhu, a tak jsme se rozhodli, že i my přispějeme k rozšíření tohoto dotazníku.

Mužská antikoncepce – sen, nebo skutečnost?

Možnosti mužské antikoncepce – tedy zabránění oplodnění – jsou dnes jen tři, říká autor u nás ojedinělého průzkumu dr. Oldřich Čepelka. První je používání kondomu, jenže každé šestý nebo sedmé použití v praxi selhává (naštěstí partnerka zrovna nemusí mít vhodné dny pro oplodnění). Druhá možnost antikoncepce je zaručená, ale trvalá – je to odstranění pohlavních žláz (kastrace). O přerušované souloži se ani zmiňovat nebudeme, je značně nespolehlivá.

Muži by jistě přivítali, kdyby měli ochranu (antikoncepci), která je co nejbezpečnější, nejúčinnější, ale přitom se může používat dočasně, jen po určitou dobu. Existuje něco takového? Rýsuje se několik možností, ale všechny jsou ve fázi přípravy a výzkumu. Je to například injekce hormonů, úprava genomu, ultrazvuk nebo hormonální tableta.

Na tyto a další možnosti se nyní O. Čepelka ptá dospělých mužů v tematicky ojedinělém anonymním průzkumu. Je-li vám alespoň 18 let a máte-li vážný zájem vyplnit dotazník, najdete ho na adrese https://muzska-antikoncepce.vyplnto.cz/Na konci června vám přineseme výsledky.

Předchozí článekKočka domácí – aneb kdy jsme je ochočili poprvé
Další článekZapečená cuketa s kuřecím masem a paprikou

Leave a Reply