Detoxikace organismu- vlastně ani já jsem do nedávna nevěděla, co přesně si pod tímto pojmem představit, což si myslím, že byla docela velká chyba, jak pro mou psychickou stránku, tak i pro moje zdraví. Proto bych dnes ráda vlastně zavedla do této oblasti i vás. Neříkám, že každého toto osloví, ale myslím, že na zamyšlení to opravdu stojí.
Nyní bych to přirovnala jako k rutině čištění zubů. Ano, pro většinu z populace je to každodenní věc, věc, nad kterou se vlastně ani běžně nepozastavíte, ale jsou mezi námi i lidé, pro které to tak běžné není, možná to vyzní nechutně a zabrousím tím zase trošku do jiné problematiky, která se dotýká hodně výchovy dětí, a to je, že rodiče dětem odpustí čištění zoubků, protože je to pro ně nepříjemné a nebaví je to, ale oni si zvyknou, a takto je to se vším. I když nám něco není příjemné, tak to musíme vydržet, protože zdraví máme jen jedno. A tím se dostáváme i k dnešnímu tématu, jak si chránit své tělo před nebezpečím, které na nás číhá na každému rohu.

Co to ta detoxikace vlastně je?

Úplně zjednodušeně je to očista těla, je to metoda, která se využívá již tisíce let. Hlavním cílem celé detoxikace je pročištění celého těla a organismu, zajištění úlevy od všech škodlivin, kterými je zanesené. Přirozená detoxikace probíhá v těle stále a jejichž toxiny jsou vylučovány orgány v lidském těle jako jsou například- játra, ledviny nebo střeva.

Jaké jsou vlastně příčiny zanešeného těla a nedostatku detoxikace našeho organismu?

  • Častý stres
  • Nespavost
  • Sedavé zaměstnání
  • Nedostatek pohybu
  • Příliš častá konzumace alkoholu a cigaret (drog)

Jak poznáte, že máte zanešený organismus a jaké jsou jeho příznaky?

  • Ztráta energie
  • Nadměrná únava
  • Ztráta chutě do života
  • Zvýšený počet nemocí
  • Zažívací potíže
  • Pálení žáhy
  • Plynatost
  • Dna
  • Poruchu trávicího ústrojí- zácpa, průjem
  • Pocity těžkosti
  • Deprese, stres

Teď se, ale dostáváme vlastně k tomu nejpodstatnějšímu, protože toto je všechno pěkný, ale jak na to? Existuje mnoha způsobů a každému vyhovuje něco jiného, tak si jistě každý z nás přijde na to své. Někomu bude vyhovovat krátkodobý, ale za to radikálnější způsob a zase dalšímu dlouhodobá změna životního stylu.

Detoxikace především spoléhá a závisí na změně celkové životosprávy- a ještě více, když se rozhodnete pro změnu stravy. Detox by se, ale nikdy neměl rovnat utrpení, neměli by jste trpět hlady, dávat si několikadenní hladovky nebo zkoušet pít něco, co vám bude vyvolávat pocity zvracení nebo bolesti a křeče v břiše hned po vypití.

Jak dlouho tedy detoxikace probíhá?

Jak už jsem psala je to hodně individuální, organismu totiž stačí jen pár dní správné detoxikace, aby jste se celkově cítili lépe. Již po 7 dnech totiž dochází k odpočinutí orgánů, co provádí přirozenou detoxikaci v těle (játra, střeva, ledviny) a tím dochází ke zvýšení jejich výkonu.

Detoxikace, tedy může být:

Dlouhodobá– což znamená celková změna životního nasazení, změna jídelníčku, nastaveného režimu- změna životosprávy

Krátkodobá– několikati denní očista těla- půst

Pro organismus je samozřejmě optimální a výhodnější dlouhodobý způsob, ale pro mnohé z populace nepředstavitelné a jsou věci, které Vám toto ani nedovolí. V první řadě jsou to i finance. Pokud je Váš případ ten, že roli hraje akorát vůle. Vzpomeňte si spíše na ty, co by rádi, ale nedovolují jim to jiné okolnosti a věřte- není to tak těžké, nejhorší je začít.

Co konzumovat? Jaké potraviny Vám očistí tělo? 

Určitě v době detoxikace zvyšte příjem vlákniny, kterou najdete zejména v ovoci a zelenině, což nám čistí obsah střev. Připravujte si z ovoce či zeleniny zdravé smoothie, pijte čistou vodu nebo bylinné čaje. Určitě se, ale vyhněte konzumaci škodlivých potravin- jídla z fastfoodů, chemicky upravované a nezdravé potraviny.

Nyní bych zde ráda uvedla konkrétní příklady, toho co konzumovat:

  • Špagetová dýně– dá se zaměnit místo rýže či těstovin, je to základ vegetariánské stravy. Obsahuje vitamín A, C, B6, B12
  • Voda s citronem- aby byl detox opravdu, co nejúčinnější doporučuje se použít vlažnou vodu. A proč? Studená voda vyčerpává lidský organismus podobně jako stres a vlažná naopak stimuluje trávicí proces. Voda s citronem navíc snižuje tlak, působí proti překyselení organismu, pomáhá čistit krev a také při bolestech žaludku.
  • Sladké brambory– mají močopudný účinek a jsou bohatým zdrojem draslíku.
  • Listová zelenina- tato zelenina patří mezi vůbec nejúčinnější potraviny, které se nám starají o správný detox organismu a navození správného zažívacího rytmu. Například špenát je navíc bohatým zdrojem železa, kyseliny listové, vitamínu C, luteinu a betakarotenu. A zajímavostí je, že především hlávkový salát, který obsahuje flavonoidy- zmírňuje příznaky Alzheimerovi choroby.
  • Pampeliškový čaj- využívá se i k léčbě jaterních onemocnění, onemocnění ledvin otoků, kožních problémů, pálení žáhy a také žaludku. Pokud se také cítíte po oslavě nafouknutí, také je dobré sáhnout po tomto čaji.
  • Luštěniny- dodávají velkou dávku ztracených minerálů a jsou bohatým zdrojem sacharidů, vápníku, fosforu, B- komplexu a aminokyselin.

Detoxikace těla má také, jak je známo velký vliv na hubnutí, což je plus zejména pro dámy, které řeší své postavy daleko více než muži. Princip je, ale zcela jednoduchý. Tím, že my pomůžeme naší tzv. „čističce“ našeho organismu, tím navyšujeme její funkci. Naše tělo se dostává do klidu, do stavu, kdy všechno funguje a tím můžeme i přistoupit na druhý způsob, který je dlouhodobý. Tím funguje i princip hubnutí. Snižují se velikosti porcí, ale jídlo si dáváme, co nejčastěji.

Nejhorší je pro náš organismus určitě dehydratace, která vzniká, jak je známo už tehdy, kdy máte pocit žízně. Pocit žízně se totiž udává jako sám o sobě příznak dehydratace. 

„Zdraví není vším, ale bez zdraví je všechno ničím“
                                                       Arthur Schopenhauer

Na závěr jsem si jen dovolila zmínit tento citát, protože si myslím, že každý z nás by si měl vážit toho, že je zdravý, má zdravou rodinu. Vím o čem mluvím, protože až to bude jinak, tak teprve zjistíte, že peníze Vám jsou úplně k ničemu. Tímto článkem jsem chtěla apelovat na všechny, aby se více věnovali sobě samému, své rodině, dětem. Jak po stránce fyzické, tak i duševní, protože neznám nic hezčího než je pohlazení po duši a pocit lásky.

Přeji všem krásný víkend strávený s vaší rodinou bez jediného háčku a myslete na, to že vždycky může být i hůř. 🙂

 

čerpáno: benu.cz, mojezdravi.cz

Předchozí článekMuži – terčem domácího násilí
Další článekHalloween aneb americký svátek v česku

Leave a Reply