YouTube

YouTube. Co se všechno skrývá pod tímto slovem? Je to aplikace, kterou zná asi každý. Pro většinu z nás je to jen aplikace pro poslech hudby, koukání na filmy, recepty, návody a spousty dalších. Ale zamýšleli jste se někdy, kde se ty videa berou ? Tito lidé se nazývají Youtubeři, v dřívějších dobách by se dalo říct, že každé malé dítě chtělo být popelářem, dnes chtějí být děti Youtubery. A co to vlastně obnáší ? Dalo by se tomu říkat i povolání. Hlavním účelem je zaujmout a pobavit lidi. Je spousty druhů natáčených videí a každý si mezi nimi vybere něco co by ho zajímalo, ale základem je umět “prodat” to, co vy natáčíte. Základ je jednoduchý, je třeba mít kameru nebo jen telefon s fotoaparátem a nápady. V dnešní době už to problém opravdu není. Takže toto je jasné, Youtuber může být kdokoliv z nás. Youtuberů je v našem světě mnoho, a to všechny věkové kategorie, od dětí po dospělé. Dospělí, kteří natáčejí své děti. Natáčí se hraní her.  V dnešní době je to vlastně sociální síť je to akce, od které je očekávána zpětná vazba od lidí v podobě “like”, “koment” a “odběr”. Podle počtu odběratelů se hodnotí nejslavnější Youtubeři. Z youtuberů se později stávají mainstreamové celebrity. Zúčastňují se akcí a festivalů jako je například Utubering. Dostávají ocenění ve Zlatém slavíku. A takovou zajímavostí je, že se s nimi spojují také orgány státní správy, kteří se tímto procesem chtějí dostat do spojení s mladou generací lidí.

Základní informace o YouTube:

Spuštění: 14.2.2005

Autoři: Steve Chen, Chad Hurley, Jawed Karim

V listopadu roku 2006 byl zakoupen společnosti Google, do té doby byl nezávislý.

Funkce YouTube:

  1. Přehrávání– jako první je určitě funkce, kterou zná každý ze svého soukromého života a to je, když si jdeme něco pustit. Nějakou hudbu nebo video.
  2. Nahrávání– každý člověk může nahrávat na YouTube videa, která trvají do 15 minut času. Pokud však chceme nahrávat delší videa, stačí se ověřit přes telefonní číslo a můžete nahrávat videa až 12 hodin dlouhé.
  3. Živé vysílání– další funkcí je živé vysílání. Říká se tomu stream a je to vysílání, kdy je Youtuber v přímém spojení s diváky a odpovídá jim na otázky nebo plní jejich úkoly. Nebo jakákoliv živá vysílání z akcí a tak dále.
  4. 3D– 21. června 2009 oznámil Peter Bradshaw, že uživatelé budou moci nahrávat 3D videa, tím umožnil lidem, kteří mají zařízení, které podporuje 3D a mají 3D brýle sledovat taková videa nebo filmy.
  5. 360 stupňová videa– od roku 2015 YouTube povoluje 360 stupňová videa, kdy si divák může prohlížet videa pouhým tažením a kliknutím ze všech stran.
  6. Reklama– jako všechno je taky Youtuber prostředkem reklamy a firmy jim posílají své předměty pro zprostředkování a zviditelnění v jejich videu
  7. Blokování videí– jako poslední nesmíme zapomenout na blok videí. Jedná se o vlastníky autorských práv, kteří mají právo blokovat videa, která porušují autorská práva. Samozřejmostí jsou videa s nevhodným obsahem jako je pornografie, násilný nebo šikanující obsah.

Ocenění pro Youtubery:

Play button

  1. Silver Play Button (Stříbrný Play Button) – dostávají ho za získání 100 000 odběratelů
  2. Golden Play Button (Zlatý Play Button) – dostávají ho za 1 000 000 odběratelů
  3. Diamond Play Button (Diamantový Play Button) – dostávají ho za 10 000 000 odběratelů
  4. Custom Play Button (Speciální Play Button) – dostávají ho za 50 000 000 odběratelů

Velký problém nastává tehdy, kdy se vše začne brát moc vážně. V tomto světě se řeší šikana, pomluvy, děti se navzájem smějí jiným dětem. Když to přejde nějakou rozumnou mez, začíná to být opravdu nebezpečné, tak je dobré, pokud víte, že Vaše dítě natáčí videa na YouTube kontrolovat, jaký obsah mají videa, sledovat komentáře pod videi a být nad věcí. V našem světě se hodně věcí změnilo a děti už si nehrají tolik venku, ale stále bychom je měli chránit před tímto virtuálním světem a tím zabránit problémům, které by mohli nedopatřením nastat. Tato ze začátku zábavná věc se dokáže velmi rychle změnit v pokus o sebevraždu. Jsme lidi a ne každý člověk, natož dítě nebo dítě v pubertálním období zvládá kritiku tak snadno jako třeba děti ostatní. Proto by jste si měli dávat pozor v jakém okruhu se Vaše dítě nebo Vaši známí pohybují. Můžete jim i zachránit život.

Děkuji za přečtení, tato problematika je v poslední dobou dost řešená, je hodně dětí, kteřé se stávají obětí kyberšikany nebo dívky obětí znásilnění nebo sexchatingů. A tak si osobně myslím, že je dobré hlídat si své nejbližší i v tomto směru- virtuálně. Jelikož nebezpečí se skrývá na každém rohu a na internetu to platí dvojnásob.

Použité foto je pouze ilustrační.

Předchozí článekNásilné chování, agrese a šikana
Další článekPamátky UNESCO u nás v ČR

Leave a Reply