Rádi byste uspořádali správnou grilovačku, ale nejste si jisti, jak správně párovat grilované jídlo s vínem? Přinášíme vám bleskového průvodce správného párování vína s jídlem z grilu. Dozvíte se tak nejen, jaké víno se hodí k jakému grilovanému pokrmu, ale také proč tomu tak je.

víno, girlování, maso, zdravý, jídloPokrmy z masa

  • Grilované kuřecí maso – K tomuto druhu masa se obecně hodí Chardonnay. K jemnější úpravě kuřecího, při níž používáte například citronovou šťávu, doporučujeme i lehčí variantu vína. Ke grilování s grilovacím kořením je vhodná spíše ovocnější verze odrůdy, nic ovšem nezkazíte ani růžovým suchým vínem či červeným Pinot Noir.
  • Grilované vepřové maso – K vepřovému doporučujeme jednoznačně plná španělská červená vína Tempranillo. Díky své plnosti ustojí chuť grilovaného vepřového, ale jejich kyselinka zároveň osvěží chuť prorostlejšího masa. Dále je vhodné také Chianti. K tučnějšímu masu se skvěle hodí německý Riesling.
  • Hovězí steaky – K hovězímu se jednoznačně nejvíce hodí hutná červená vína, která krásně navazují na maso. Ideální je Malbec, Cabernet Savignon a Shiraz.
  • Burgery – K burgerům je vynikající například Shiraz, případně španělské Tempranillo.
  • Grilované klobásy – Ke klobáskám doporučujeme něco svěžejšího, například Ryzlink. Případně také španělské Tempranillo k hutnějším klobáskám.
  • Grilované ryby – K masitějším rybám, jako je losos, mečoun nebo tuňák, se skvěle hodí třeba suché rosé. Pokud nejste milovníci suchého vína, pak bude stejně dobrou volbou i lehčí ovocný Merlot. K bělomasým rybám zase vybírejte Savignon nebo suchý Ryzlink, případně Pinot Grigio (u nás známý jako Rulandské šedé).

Bezmasé pokrmy

  • Grilovaný sýr – Grilovaný sýr je velmi vhodné kombinovat se Chardonnay, případně s červeným Cabernetem Sauvignon.
  • Grilovaná zelenina – Protože dá koření a celkově grilování zelenině plnější chuť, hodí se k ní jiné víno než k salátům z čerstvé zeleniny. K těm bychom doporučili Ryzling a Sauvignon. Ke grilované zelenině však doporučujeme spíše plnější víno jako je Chardonnay. Ke grilovaným paprikám a rajčatům se hodí španělské Tempranillo nebo červené italské Chianti.

Pokud jste ve víně začátečník, ale i tak byste si párování vína s grilovaným jídlem rádi vyzkoušeli, můžete se podívat po speciálních balíčcích neboli degustačních sadách vín určených ke grilování. Nemusíte se tak bát, že budete servírovat víno, které se k danému pokrmu nehodí.

Předchozí článek3 věci, které nejvíc ovlivňují kvalitu spánku
Další článekVědecké zajímavosti o našem mozku

Leave a Reply