Dnes nastal den sv. Valentýna, který  patří mezi ,,novější,, trendy. Napadla mě myšlenka odkud vlastně tento svátek pochází? Proč ho slaví zamilovaní? Co má společného s láskou??? Trochu jsem zabrousila po internetu a chtěla bych se podělit o informace které jsem tímto získala.

Den svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn) se slaví v anglosaských a dalších zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, čokoládičky a pohlednice s tématikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.

Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římu. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14.února slaven.

Takže vám přeji pokud tento svátek slavíte ať si ho užijete plnými doušky se svými drahými polovičkami klidně i bez těch sladkých věciček 🙂

zdroj:wikipedie

Předchozí článekSexuální zóna: Pomůcky a masturbace
Další článekNa co do kina: Potomek

Leave a Reply