Máme tu krásné počasí a s tím by bylo dobré nějaké doporučení na tip na výlet. A ten se zrovna naskytl, tento týden přesněji 13.5.2022 se na Dolní Moravě otevírá naprosto jedinečný zážitek, kdy si můžete vychutnat přírodu. Turistické centrum Dolní Morava rozšiřuje své atrakce.

Vedle oblíbené Stezky v oblacích, bobové i mamutí horské dráhy a dalších atraktivit nabídne v druhé polovině května svým návštěvníkům zážitek, který nemá obdoby. Jde o nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721. Most je dlouhý skoro tři čtvrtě kilometru a jestli nemáte rádi výšky, tak to asi nebude nic pro vás.

Lávka v nebesích bude spojovat hřebeny Slamník a Chlum. Povede návštěvníky 721 metrů nad Mlýnským údolím. Bude tak o více než 200 metrů delší než současný nejdelší visutý most na světě, který se nachází v Portugalsku. V nejvyšším bodě mostu se ocitnete celých 95 metrů nad zemí. Most začíná ve výšce 1125 metrů a opustíte ho 10 metrů výše. Na každé straně drží unikátní lávku jedna masivní betonová patka, která je ukotvena do podloží pomocí 24 metrů hlubokých mikropilotů. Na lávce návštěvník vnímá počasí víc než kde jinde. Vítr s ocelovou konstrukcí citelně pohybuje. Dynamiku lávky ve větru omezují hlavně stabilizační lana. Lávka je vybavena 1,2 metru vysokým nerezovým zábradlím. Samotný pohyb lávky je podle provozovatele součástí adrenalinového zážitku.

Procházka nad horskou krajinou Králického Sněžníku a úchvatné výhledy nejsou to jediné, co si při návštěvě Sky Bridge 721 užijete. Společně se stavbou vzniká také originální naučná stezka Most času obohacená o prvky rozšířené reality. Stačí mít chytrý telefon a přístup k internetu a ocitnete se uprostřed příběhu šestnáctiletého chlapce, který odhaluje střípky z historie i skryté pravdy své vlastní rodiny. Na začátku hry prozkoumáte “řopík”, tedy malou pevnost, která byla součástí československého opevnění. Potom si můžete projít trasu s naučnými panely, jejíž součástí je i téměř tři čtvrtě kilometru dlouhý visutý most.

Na lávce se v jeden moment může pohybovat až 500 lidí, v prvních 14 dnech provozu budou na novou atrakci pouštět poloviční počet návštěvníků. Podle ředitele horského resortu na Dolní Moravě Martina Palána je světové prvenství lávky neplánovaný bonus. „To se stalo až po skutečném změření délky mostu a rešerší podobných projektů jsme dospěli k tomu, že nám v tuto chvíli patří první místo,“ řekl Palán.

Ať už pojedete sem nebo kamkoliv jinam, hlavní je užít si toho tepla a pohody s tím, koho máte rádi a je vám s nimi dobře 🙂

Předchozí článekJe třtinový cukr opravdu zdravější?
Další článekNejznámější mýty o levorukosti

Leave a Reply