Vánoce jsou svátky uznávanými téměř po celém světě. Každá země má ale své tradice, dárky tak nejsou nadělovány v jednotný den a stejnou postavou. Jak to tedy s vánočními oslavami ve světě vypadá?

1. Na Islandu

…nosí vánoční skřítci dárky hodným dětem, které si nachystaly za okno botu. Důležité také je, aby každý Islanďan dostal něco nového na sebe, jinak ho může sežrat vánoční kočka.

2. V Bulharsku

…se obyčejně při večeři spokojí s vepřovým a luštěninami. Tradičně založené rodiny mohou stolovat na ubruse položeném na zemi a podloženém slámou, což je vzpomínka na chlév, kde se narodil Ježíšek.

3. V Austrálii

 

…je výzdoba pohlednicová. Lidé si zaslaná vánoční přání vyvěšují do oken a soutěží, kdo jich má víc.

4. V Anglii

…je typickým vánočním pokrmem pečený krocan s ořechovou nádivkou, v žádném případě nesmí jako tečka tohoto hodování chybět tradiční pudink. Ten se připravuje již v době adventu a chodí ho míchat každý člen rodiny. Přitom vyslovuje své přání.

5. Na Ukrajině

 

…je častou dekorací na stromcích umělý pavouk a pavučina. Věří se, že pokud najdete ráno na Vánoce pavučinu, přinese vám štěstí.

6. V Norsku

…podle legendy na Štědrý večer vycházejí zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Proto musí být všechna košťata v domě pečlivě schovaná. Zatímco košťata Norové schovávají, svou vlajku milují, proto bývá hlavním prvkem na vánočních řetězech, ale i na sloupech před domem, právě vlajka.

7. V Litvě

…je tradicí vlečení dřevěné klády jako symbolu problémů a neštěstí. Zpívají se lidové písně za doprovodu různých hudebních nástrojů. Rodiny, sousedé a přátelé se pak sejdou, popřejí si navzájem vše dobré a společně polena spálí, aby zahnali neštěstí a problémy na příští rok.

8. Ve Venezuele

…přesněji v hlavním městě Caracas, chodí všichni věřící časně ráno do kostela, a to od 16. prosince až do Štědrého dne. Zajímavé však je, jak se tam dopravují. Do kostela totiž jezdí na bruslích. Do osmi hodin jsou dokonce uzavřené některé cesty, aby byla jízda bezpečnější.

9. V Itálii

 

…končí vánoční čas 6. ledna na svátek Tří králů, kdy také přichází komínem čarodějnice Befana a hodným dětem naděluje dárky do připravených ponožek.

10. V Dánsku

 

…lidé o silvestrovské noci chodí po domech svých přátel a za dveřmi jim rozbíjejí porcelán. A čím větší hromadu střepů tam pak majitelé domů najdou, tím větší radost mají, jelikož to znamená více štěstí v dalším roce.

11. V Rusku

…je Štědrý den obyčejným pracovním dnem. Pravoslavné Vánoce totiž připadají až na 6. a 7. ledna. Dárečky v Rusku dostanou děti až 7. ledna. Přiveze jim je Děda Mráz, který přijíždí na saních až z Čukotky, má na sobě bílý kožich a beranici a doprovází ho krásná Sněhurka.

12. Na Filipínách

…byste tradiční menu na jídelním stole Filipínců o vánočních svátcích hledali marně. Každý vybírá podle toho, co mu chutná, a především co mu peněženka dovolí. Jeden společný prvek však přece jen k vánoční tradici patří: hrnek sladkélepivé rýže, která symbolizuje rodinnou soudržnost.

13. Na Havaji

 

…panuje zvyk pořídit si na Vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným. Vánoce tady navíc začínají s příjezdem Vánoční lodi, což je loď přivážející obrovský náklad tradičních vánočních pokrmů. Santa Claus sem přijíždí rovněž po vodě ve svém člunu.

14. V Argentině

…je štědrovečerní večeře nejčastěji servírovaná v zahradách. Mezi tradiční jídla patří pečené selátko nebo pro nás exotická pečínka z páva. Pavím peřím bývá často dekorován i vánoční stůl.

15. Ve Španělsku

 

…patří k nejdůležitějším rituálům vánoční losování šťastných čísel vánoční loterie,která je nejstarší a největší loterií na světě. Dne 22. prosince jsou rozdělovány miliardy mezi velké množství výherců.

Každý z nás má své zvyky o Vánocích.. někdo chroupe cukroví a čučí na telku, jiný lyžuje v Alpách, někdo se věnuje dětem. Přeji vám pohodové klidné Vánoce.

zdroj:radynacestu

Předchozí článekŽivot s Americkým stafordšírským teriérem
Další článekVánoční filmy, které musíte vidět

Leave a Reply