Možná jste již v několika rodinách při nějaké návštěvě zahlédli tento lapač snů nebo se Vám tak moc líbil, že jste si ho pořídili k sobě domů pouze jako dekoraci, ale je Vám znám jeho význam a historie?
Já bych se ráda dnes zaměřila na to, proč by vlastně tyto lapače měli mít své místo u Vás doma a kde by měli být umístěny.

Nativní americké lapače snů
Původně byly vytvořeny americkými indiány. Lapače snů dnes přicházejí v různých velikostech, stylech, barvách a kombinacích. Obvykle se skládají z dřevěné obruče pokrytého síťkou nebo páskou z přírodních vláken, se smysluplnými posvátnými předměty, jako jsou peří a korálky, které visí ze spodní části obruče. Původní autentické tradiční lapače snů byly ručně vyráběny jen a pouze z přírodních materiálů. Obruče byly obvykle zhotoveny z ohnuté větve červeného vrbu a omotané zvířecími šlachami. Následné obalování rámu v kůži mělo být dalším doplňkem pro “skutečné” snění.

Účel lapače snů
Také nazývané „posvátné obruče“, se mezi Indiány tradičně používaly jako talismany k ochraně spících lidí, obvykle dětí, od špatných snů a nočních můr. Domorodí Američané dodnes věří, že noční vzduch je plný snů a to jak dobrých, tak špatných. Lapač snů pověšený nad lůžkem má podle nich přitáhnout do svých sítí veškeré sny a myšlenky. Zachycené dobré sny následně sklouznou přes peří k spícímu, ale špatné sny jsou zachyceny v ochranné síti a spáleny v denním světle, ideálně ranním sluncem. Takže Vás to ochrání před zlými sny. Další verze říká, že dobré sny se vymaní právě onou dírkou uprostřed lapače.

Kde by měl být umístěn?
Lapač snů by měl být tedy umístěn nad snícím a mělo by na něj alespoň jednou za den zasvítit slunce. Nejčastěji by měl být v dětských pokojích nebo v ložnici.
Důležité je také říci, že vznik a historie lapačů se liší podle národa a kmene. Také podle barev, které lapač nese, se dají ovlivnit. Například fialová značí magické zákoutí a růžová lásku.

Význam jednotlivých částí lapače:
Kamínek/korálek znázorňuje vaše osobní pocity, to znamená, že se musí líbit, nejen pro to, že je hezky růžový, ale měl by vám být sympatický a měl by vás trochu vystihovat.
Kruh představuje svět a vesmír. Je první překážkou pro zlý sen a chrání Vaši osobnost (kamínek/korálek).
Peříčka (spojená do párů, zakončená kamínkem) zachytávají vesmírnou energii díky přivázání ke kruhu a filtrují sny.
Síť zachytává negativní a zlé sny. Ty mají zabloudit a nedožít se rána – kdy právě vysvitne slunce. Nikdy už nenajdou cestu doprostřed ke kamínku a vašemu nitru.

Přeji všem krásné sny 🙂

Předchozí článekChaty a chalupy
Další článekKoronavirus – aneb co bychom o něm měli vědět

Leave a Reply