Jak jsem vám již slíbila v minulém příspěvku, tak bych zde ráda dokončila informace, co se týká vaší ložnice. Ložnice je, jak jsem říkala místem, které by mělo být místem odpočinku, lásky, souznění a největším místem intimnosti, které mají partneři mezi sebou.

Už jsme si řekli, že naše ložnice je místem k odpočinku a relaxu, proto by se tam neměla nacházet žádná elektronika ani jiné rušivé elementy. V ložnici by, ale neměl být ani pelíšek našich chlupatých miláčků, akvárium, fontána nebo by se neměla stát místností přeplněnou květinami. Dveře do ložnice vždy zavíráme kvůli nenarušení našeho soukromí.

Do ložnice už vůbec nepatří zrcadla, které zrychlují a odrážejí energii. Pokud ho tam máte, nemělo by být namířeno proti posteli, tak abyste si přímo z leže nebo z jakékoliv polohy koukali na sebe do zrcadla. Stejně tak je nevhodné mít dveře od skříně z venku pokryté zrcadlem, jak bývá hodně zvykem. V případě, že tam zrcadlo máte a chcete ho tam mít, alespoň ho na noc zakryjte nějakým vkusným šátkem nebo jiným doplňkem. Pokud máte zrcadlo schované na vnitřní straně skříně, pak ničemu nevadí. Proto jestli je to alespoň trochu možné předělejte skříň tak, aby nebyla naproti posteli.

Mnoho lidí také vnímá nebo spíše má ložnici, jako sklad nepotřebných věcí. Ložnice obsahuje prázdné lahvičky od kosmetiky, staré boty, oblečení, staré časopisy, noviny nebo různé věci, které jsou nevyužité. Nejhorší možností je uložit vše pod postelí, na které si máte odpočinout. Jakmile skladujete na jednom místě staré nepotřebné věci, tento prostor nabírá stávající negativní energii. Negativní energie pak putuje do vašeho těla.

Vyčistěte prostor a zbavte se starých nepotřebných věcí, darujte je třeba někomu, komu ještě přinesou užitek a vpusťte do svého života novou, čistou a neobjevenou energii. To platí pro celý prostor vašeho domova, pokud se zbavíte starého a nepotřebného, uvolníte prostor pro nové. Když si uvědomíte, že ve vašem bytě je tolik věcí, které vy ani vaše rodina nevyužíváte, ale pro jinou rodinu by tyto věci mohly být přínosem. Myslím, že je to dobrým přispětím pro jiné, pro vlastní energii a pocity.

Ložnice je symbolem partnerství- ženy a muže, kteří spolu tvoří vztah. Vyjádřete ho jednoduše párovými předměty, kterými tak podpoříte své vlastní partnerství. Nejlepší je takový předmět, který je blízký vám i vašemu partnerovi a při pohledu na něj si vzpomenete na šťastně prožité chvíle vás dvou. Může to být například vaše fotka nebo dva kamínky, které jste našli na společné dovolené u moře, dvě srdíčka, které jste dostali od partnera k výročí svatby, dárečky, které vás oba moc potěšili a vždy, když je vidíte tak vám připomenou ten moment, kdy jste byli spolu a rádi na to vzpomínáte, jednoznačně dva předměty, které pro vás tvoří symboliku vašeho vztahu.

Pokud partnera právě nemáte, použijte předměty, které pro vás vyjadřují partnerství: obraz, dvě kachničky svázané červenou stužkou, dva delfíni, dva kameny, dvě stejné vázy, dvě stejné svíčky, zámek ve tvaru srdce nebo jiné předměty vyznačující lásku.

Když je ložnice přeplněná nábytkem, hlavně členitým, hůře se udržuje v čistotě. Optimální je mít oddělenou šatnu, a pokud to nejde, pak umístit co nejvíce úložného nábytku k jedné stěně nebo si pořídit velkou šatní skříň. Do ložnice se hodí také křeslo, které se dá využít i v době nemoci pro změnu polohy nemocného či pro jeho návštěvu. Je dobré myslet, na to že v životě nás potkávají různé etapy, na které je dobré být připraven. A pokud chcete věšák, pak stojací. Věšáky na stěně evokují dojem skladiště, což my určitě nechceme.

Použité a špinavé oblečení patří jinam, rozhodně ne do místa k odpočinku.

Ideální není ani to, když se skříňky věší nad naše hlavy. To už je lepší postel posunout o několik desítek centimetrů do prostoru a za jejím čelem vytvořit falešnou stěnu s úložným prostorem v horní části. Nově vám vzniká prostor k uložení věcí, ale vždy je potřeba myslet na to, že nic se nesmí přehánět.

Volba podlahy záleží z největší části na vás a na tom, co se vám líbí. Příjemně působí vzhled dřeva nebo přímo dřevěné krytiny. Když si vybíráte, tak je možné zvolit i nižší třídu zátěže, protože ložnice není až tak frekventovaná. Dalším faktorem jsou i podmínky, které máte, finance a taky jiné je, když chcete podlahové vytápění nebo máte ložnici v patře.

Světlo či tma v ložnici

Centrální velké osvětlení na stropě v ložnici není příliš nezbytně nutné. Potřebujete však lampičky, umístěné nejlépe na stěně nad postelí, optimálně s ohebným kloubem, pro regulaci toku světla. Stínidlo vybírejte tak, aby světlo mířilo dolů a neoslňovalo partnera. Užijete i stojací lampu třeba v rohu pokoje u křesla, případně nepřímé osvětlení. Pro snadnou orientaci ve skříních se světlo může instalovat rovnou do nábytku, nebo například na lištu na stropě před něj tak, aby tok světla mířil dovnitř. Ostatní světla si zajistíte dle vašich přání a potřeb.
Okna v ložnici můžou zdobit záclony, proti sluníčku se zpravidla chráníte stíněním. Když však chcete prostor skutečně zatemnit, nabízí se použít závěsy.
Textilie má vést od stropu až na zem a okno překrývat s určitým přesahem, aby slunce nebo světlo z pouliční lampy nepronikalo do místnosti ze stran. Většinou jsou jednobarevné, ale jednoznačnou přednost má funkčnost.

Do ložnice samozřejmě lze použít i dekorativnější textilie, mělo by to být něco, co na vás působí příjemným a uklidňujícím dojmem. Neměly by vás však z pohledu barev či vzorů rušit při relaxaci nebo být v příliš velkém kontrastu s povlečením.

Váš domov by měl být především domovem a měl by být dle vašich a partnerových představ. Pokud vy jste spokojeni s tím, jak vaše ložnice vypadá, tak to tak samožřejmě nechte. Vše je totiž na vás. Váš dům-váš hrad 🙂

Předchozí článekCivilní ochrana do roku 1989
Další článekCivilní ochrana po roce 1989

Leave a Reply