Doporučení, tipy a triky 🙂

Jak jsem již v předchozím článku slíbila ráda bych Vám doporučila, jaký papinův hrnec neboli “papiňák” vybrat a proč. Následně bychom se podívali na nějaké doporučení a triky, co se pro vaření v tomto hrnci určitě hodí a nikdy se neztratí. Tak jdeme na to.
A ti z Vás, kterým by předchozí článek unikl, tak stačí kliknout na tlačítko (předchozí článek)

Nejdříve bych začala výběrem papinova hrnce. V tomto je samozřejmě důležité uvědomit si, pro kolik lidí zejména budete vařit. Uvádí se zejména, že:

  • Malý papinův hrnec – pokud se Vaše rodina skládá ze dvou nebo tří členů, určitě se Vám vyplatí zakoupit malý tlakový hrnec. Malým hrncem se rozumí zejména takový, co má od 3,5 l až do 5 l.
  • Středně velký papinův hrnec – pokud se Vaše rodina skládá ze 4- 6 členů domácnosti, ve výběru se doporučuje tento hrnec, rozumí se jím zejména taková, co má okolo 6-8 l. Hrnce o tomto objemu se totiž doporučují středním až větším rodinám.
  • Velký tlakový hrnec – Nad 8l je vhodný tlakový hrnec pro opravdu velké rodiny, případně do malé jídelny nebo na tábory, akce či sešlosti, kde se vaří pro větší množství strávníků.

A teď bych Vám ráda dala nějaká doporučení, která jsem za dobu, co tento hrnec v kuchyni sama využívám pochytila.

  • Umývání – pokud jste vlastníkem myčky na nádobí a neumíte si již představit umývat nádobí ve dřezu, tak je možnost. Mytí tlakového hrnce v myčce není vždy standardem, zejména u výrobků z hliníku. Nerezové tlakové hrnce ale v myčce obvykle můžete umývat, výjimky mohou nastat u plastové rukojeti a těsnění, které na víku jsou. Vždy je potřeba se řídit doporučením výrobce v obdrženém návodu.
  • Balení – v balení se může zejména vyskytovat parní rošt a napařovací síto. Parní rošt využijete v tlakovém hrnci u tučnějšího masa i zeleniny. Maso umístíte na rošt, tuk odkape na dno nádoby a jídlo tak bude méně kalorické a nebudete se muset obávat zbytečného tuku. Zeleninu tímto způsobem uvaříte šetrně, v páře a zůstane v ní tak dostatek důležitých vitamínů a živin, které od zeleniny očekáváme.
  • Měrné rysky – Díky měrným ryskám po stranách tlakového hrnce budete mít přehled o tom, kolik tekutiny se v hrnci nachází. I recepty, kde je potřeba přesné množství tekutiny, tak zvládnete na jedničku.
  • Typ vařiče – V moderních tlakových hrncích lze vařit na všech typech sporáků. Většina typů papiňáků, vyráběné v dnešní době jsou již kompatibilní s plynovým sporákem, elektrickým i s indukčními varnými deskami.
    Zde bych jen ráda zmínila novinku. Pokud máte velkou kuchyňskou linku, je možno zakoupit elektrický tlakový hrnec a zde už nepotřebujete vařič žádný.

Zde bych ráda shrnula upozornění, která se týkají právě vaření v těchto hrncích.

  • Plnění – Tlakový hrnec je možné z důvody bezpečnosti plnit pouze do 2/3 jeho objemu. U jídel, která během tepelného zpracování pění nebo bobtnají, např. polévky nebo luštěniny, rýže atd., plňte hrnec maximálně do 1/2 objemu nádoby, abyste zabránili nežádoucímu zanesení ventilů a přeplnění. V tomto hrnci nevařte bez použití vody, minimální množství vody je 250 ml.
  • Otevírání hrnce – Tlakový hrnec otevírejte vždy až po úplném vypuštění páry z tlakového hrnce a také až po úplném spadnutí bezpečnostních pojistek. Při otevírání tlakového hrnce nikdy nepoužívejte nepřiměřenou sílu.
  • Uzavírání hrnce – Víko tlakového hrnce uchopte za uzávěr, nasaďte kolmo na nádobu, uzávěr otočte proti směru hodinových ručiček a tlakový hrnec uzavřete. Zkontrolujte, že lze regulátor tlaku plynule nastavit do kterékoliv pracovní polohy i do polohy pro vypouštění páry. Při uzavírání hrnce platí to samé jako pro otevírání- NIKDY NEPOUŽÍVAT NEPŘIMĚŘENOU SÍLU.
  • Velké množství páry – Pokud na počátku vaření z tlakového hrnce uniká velké množství páry, není tlakový hrnec správně uzavřen. Nesprávné uzavření je obvykle způsobeno:
  1. Víko není správně nasazeno – zopakujte uzavření hrnce.
  2. Regulátor tlaku je nastavený v poloze pro vypouštění páry – nastavte jej do polohy pro vaření při nízkém nebo vysokém tlaku.
  3. Silikonové těsnění není správně osazeno ve víku – zkontrolujte jeho umístění.
  4. Silikonové těsnění je poškozeno – vyměňte jej za nové originální těsnění značky Vašeho Papinova hrnce.

Já jsem ke svému tlakovému hrnci dostala návod, kde se mi velice líbil seznam, kde bylo napsáno, jak dlouho, co vařit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že časy sedí. Vše je samozřejmě nutné odvíjet od množství daných potravin, kvality sporáku a nastavené teploty na daném hrnci.

MASO

Hovězí maso

Roláda 20–30 minut

Pečeně 30–40 minut

Svíčková 30–40 minut

Hovězí vývar 35–40 minut

Jazyk 45 minut

Vepřové maso

Uzený bůček 20 minut

Roláda 20–30 minut

Ovarové kolínko 25–30 minut

Pečeně 30–35 minut

Telecí maso

Pečeně 12–15 minut

Hlava 15 minut

Nožička 15–20 minut

Jazyk 15–20 minut

Jehněčí a skopové maso

Kýta 30 minut

Drůbeží maso

Holoubě 8–10 minut

Kuře 15 minut

Slepice 15–20 minut

Husí drůbky 15 minut

Zvěřina

Králík 15 minut

Zaječí pečeně 15 minut

Srnčí hřbet mezi 10 minut

Zaječí na pepři 10–15 minut

Srnčí kýta 20–30 minut

RYBY, OVOCE A ZELENINA

Ryby

Dle velikosti porce 6–10 minut

Brambory

Brambory krájené solené 7–9 minut

Brambory ve slupce 10–15 minut

Ovoce

Jablka krájená 2–5 minut

Hrušky krájené 2–5 minut

Zelenina

Špenát 2–3 minuty

Paprika 3–4 minuty

Celer krájený 3–5 minut

Česnek krájený 4 minuty

Brokolice 5–6 minut

Zavařené fazole 5–6 minut

Kedlubny 5–6 minut

Mrkev 6–8 minut

Chřest 6–10 minut

Růžičková kapusta 8–10 minut

Květák dělený 8–9 minut

Hlávkové zelí mezi 7–12 minut

Červené zelí mezi 8–10 minut

Kysané zelí mezi 10–12 minutami

Květák celý mezi 15–18 minut

POLÉVKY A LUŠTĚNINY A OBILOVINY

Polévky

Houbová 2–5 minut

Slepičí vývar 30 minut

Volská oháňka 25–30 minut

Luštěniny

Namočený hrách 10–12 minut

Namočené fazole 25–30 minut

Oves a kukuřice

Ovesná mouka 5 minut

Ovesné vločky 6 minut

Ovesná krupice 6 minut

Kukuřice 10 minut

Rýže

Rýžová kaše 7–8 minut

Rizoto 5–7 minut


Nyní už bych Vám chtěla jen popřát dobrou chuť, krásně strávené chvíle v kuchyni vařením, které má cenu a bude Vám dělat radost. Vaření v tomto hrnci bych opravdu doporučila každému, ale jak se říká, každý si přijde na své. 🙂

Čerpáno: alza.cz, tescoma.cz, můj vlastní návod k použití tlakové hrnce Tescoma

Předchozí článekPsychické poruchy a běžný život
Další článekMezinárodní den památky obětí holokaustu a holokaust obecně

Leave a Reply