Máte volný den a chtěli byste doma překvapit něčím jiným než normálně? Já jsem měla takhle volné odpoledne, tak jsem zkusila upéct tyto domácí rohlíky a sklidily úspěch. Proto bych se ráda s Vámi o tento recept podělila.

Co budeme potřebovat?

  • 312ml vlažné vody
  • 24g oleje – cca 2 polívkové lžíce
  • 600g polohrubé mouky
  • 21g čerstvého droždí
  • 6g cukru
  • 12g soli

Toto množství jsem měla na 10 rohlíků viz. fotogalerie. Ze stejného těsta můžeme vytvarovat i housky, jak se nám bude zrovna chtít a na co bude chuť.

Postup:

Do misky si vsypeme mouku a zaděláme si na kvásek –  do vlažné vody dáme cukr a droždí, necháme působit. Mezitím si v kraji mouky vytvoříme důlek na sůl a vsypeme ji tam, důlek zakryjeme moukou. Přilijeme olej a poté i kvásek. Vše zamícháme do hladkého těsta. V případě potřeby přisypeme trochu mouky.
Těsto se vůbec nelepí, takže se s ním opravdu dobře pracuje.

Na stůl si uděláme takové kuličky – viz. foto 1 a necháme je 10 minut odpočinout. Poté si vyválíme trojúhelníky a od širší rovné strany zavineme rohlík. Hotové rohlíky si vložíme na plech a necháme 35-40 minut odpočinout a vykynout. Poté pomašlujeme vejcem, můžeme posypat mákem, kmínem nebo hrubou solí, tak jak to máte rádi. Já jsem nic nedávala, protože to takto máme nejraději. Ve vyhřáté troubě pečeme na 200°C přibližně 15 minut. V průběhu jsem ještě pomašlovala vajíčkem.

Fotogalerie:

Dělala jsem domácí rohlíky úplně poprvé a i tak si myslím, že se povedly ač vzhledově nejsou úplně krásné, tak chuťově jsou opravdu výborné. Hlavně si tím můžeme zjistit, na co si dát příště pozor. Přeji dobrou chuť 🙂

Předchozí článekARK: Survival Evolved je nyní na Steamu bezplatně
Další článekŠkoda Auto mění své logo a koncept

Leave a Reply