Společnost se za tyto drobné tvorečky, které se čas od času vyskytnou i v té nejuklizenější domácnosti, stydí mluvit. Máte své děti ve škole? V tom případě jste si jistě přečetli poznámku v úkolníčku ,, Ve škole se vyskytli vši, prosíme, prohlédněte hlavu svým dětem!! ,, Nebo máte doma domácího mazlíčka, v tomto případě vás mohou zklamat antiparazitní obojky, pipety, tablety a přinese vám domů blechy. V tom posledním případě se mohou u vás v domově vyskytnout štěnice… Co to vlastně je? Co s tím? Na pár otázek jsem si pro vás připravila odpověď.

Veš dětská 


Tato malá potvůrka, vám může přivodit pár dalších vrásek, zvláště proto je to parazit žijící výhradně ve vlasech, dokáže se velmi rychle rozmnožovat 1 veš žije max. měsíc během svého života ale naklade až 50 hnid, saje krev v oblasti hlavy 1 veš se napije 5x až 6x denně, nejlépe se jí daří za ušima a v oblasti temene hlavy kde je nejtepleji. Klade a lepí na vlasy vajíčka Hnidy, které velmi dobře drží.

Napadení Vší dětskou má odborné označení pedikuloza, toto onemocnění je dobrovázeno svěděním hlavy, může se vyskytnout i alergie a vyrážka.

V dnešní době je mnoho přípravků proti vším, které jsou šetrné k pokožce a obsahují insekticid. Přesto je nutné léčbu po 10 dnech opakovat, navíc je potřeba vše s čím přišel nakažený jedinec do styku vyprat, nebo plyšové hračky a další věci co nejdou prát zabalit do igelitového pytle a nechat ho přes 14 dní uzavřený. Vši totiž oproti blechám bez potravy přežijí jen cca 5 dní. Vysát důkladně postel a veškeré koberce je také samozřejmost.

Můj tip: Přes všechny velmi drahé vymoženosti v lékárně mi zabral babský recept: 1 díl oleje, 1 díl alpy ( francovka) a pár kapek tea tree oleje, smíchat a aplikovat na vlasy v dostatečném množství, po té intenzivně vyčesávat, nechat působit nejlépe přes 1 hodinu a umýt klasickým šamponem, po 10 dnech léčbu opakovat. Tea tree olej je také dobrý na prevenci při výskytu vší ve škole stačí pár kapek aplikovat na krk těsně u vlasů, on jim totiž moc nevoní tudíž nenapadne vaše dítě, nebo dát pár kapiček do běžného šamponu.

Blecha psí, kočičí, obecná


Tento parazit je nejrozšířenějším parazitem dnešních domácností. Jak jsem zmiňovala,bleší životaschopnost bez potravy je mnohonásobně vyšší nežli u vši dětské, navíc blechy v kožichu vašeho miláčka jsou pouze 5% z jejich celé populace, protože ony kladou vajíčka, které pak zvíře trousí všude po bytě. Jejich vymýcení je tedy větší oříšek než u vši dětské, trvá déle a je potřeba sebrat veškeré síly, jinak blechy u vás budou stále. Aby toho nebylo málo blechy mohou přenášet různé onemocnění a potencionální patogeny.

Slavné tvrzení z filmu ,,Na samotě u lesa ,, že blechy psí na člověka nejdou, bohužel není úplně pravdivé. Pravda je totiž jiná, tito parazité nejsou příliš vybíraví. Zvláště blecha kočičí či již zmíněná „psí“ nemá problém přesídlit se na člověka.

Jak se jich zbavit? Na mazlíčka aplikovat antiparazitní přípravek (šampon, obojek, pipetu,tabletu, sprej). Pozor kombinace různých antiparazitních prostředků, se může minout účinkem, nejlépe se poradit se zvěrolékařem. Po té nám začne nový kolotoč, vyprat pelíšky, deky povlečení. Bleší vajíčka mohou být i těch nejužších skulinách a spárách vašeho bytu, buď se do deratizace pustíte sami, což není snadné. Potřeba je každý den vysávat, stírat komplet celý byt po dobu až 3 měsíce, vystříkat skuliny, rohy Bio Killem (pozor pro kočky je toxický). Existují i dýmovnice proti tomuto hmyzu. Nebo si pozvat deratizátora, což je velmi finančně nákladné.

Štěnice domácí

Posledním parazitem kterého vám dnes představím je Štěnice domácí. Živí se výhradně lidskou krví.

Pro štěnice, které tráví většinu svého života v úkrytech, je životně důležitá lokalizace hostitele. Člověka dokáží lokalizovat na vzdálenost cca 1,5 m.  Tepelné sensory umístěné na tykadlech rozeznají teplotní rozdíly 1–2 °C. Krev sají v noci, ve dne jsou v úkrytech. Při velmi vysokém stupni zamoření jsou však i přes den na volně přístupných místech (stěny, nábytek, rámy oken apod.).  Bodají hlavně na odhalených (nepřikrytých) částech těla; pod peřinou nebo pod oděvem zpravidla ne. Při vpichu vstříkne do rány anestetikum, takže kousnutí nebolí; zánět (zarudnutí a svědivost) se objeví až později. Uvádí se, že pokud člověk nikdy dříve nepřišel se štěnicemi do kontaktu (nebyl pokousán), objeví se mu první reakce až po týdnu po pokousání. Poté se objevuje cca po osmi hodinách od pokousání. Sání trvá 5–20 minut dle vývojového stádia. Sání štěnic vyvolává dosti značné kožní reakce. Interval sání krve je závislý na teplotě (při teplotě 18–20 °C jedenkrát za 7–10 dní; při teplotě 25 °C jedenkrát za 3–4 dny), v době mezi sáním jsou v úkrytu. Lidé si často myslí, že štěnice se vyskytují jen u sociálně slabších rodin, kteří ne příliš dbají o čistotu a hygienu svého domova. To je však velký omyl. Vyskytují se také v luxusních obydlích bez ohledu na hygienické podmínky. Může vám je do bytu přinést návštěva nebo si je přivezete ze zahraniční dovolené.

Bohužel při výskytu štěnic můžete rovnou zapomenout na běžně dostupné incekticidní spreje a mastičky protože riskujete zvýšení odolnosti štěnic proti těmto přístupným insekticidům. Některé přípravky mohou dokonce používat jen profesionálové, kteří k tomu mají patřičné oprávnění. Nejlépe rovnou zavolat deratizátora.

Předchozí článekDětský domov- děti na rozcestí
Další článekŠkola jako základ a smysl života

Leave a Reply