Představím vám filmy, které stojí za to se na ně, nejen podívat ale několikrát přehrát a zmyslet se. Sebeuvědomění, je schopnost, sebe pozorovat a uvědomit si, sebe samotného jako jedince, odděleného od ostatních lidí a od prostředí. 

 

1. Zůstaň se mnou

Žánr Drama, Fantasy, Romantický
Rok 2014
Stát USA
RežisérR. J. Cutle

Sedmnáctiletá Mia má všechno, o čem kdy snila – úžasnou rodinu, milujícího přítele a právě ji přijali na prestižní hudební školu. Stojí však před vážným životním rozhodnutím – bude následovat svůj sen o kariéře violoncellistky nebo dá přednost své lásce a zůstane s milovaným Adamem? V jedno zimní ráno se však všechno změní – Mia ztratí milované rodiče i bratra. Najednou vidí samu sebe, jak leží na nemocniční posteli napojena na přístroje a před očima se jí odvíjí celý život. (Zdroj – ČSfd)

Tento film, ve mě hodně utkvěl a změnil mi pohled na život. Život je krátký, nikdy člověk neví, co se stane, mrháme svůj čas a hádáme se s blízkými nebo s milovanými lidmi, zbytečně! Můžeme odpustit a stihnout, tolik krásných zážitků, rozhodnutí, pocitu a podobné. Když přijde životní rozhodnutí, je důležité pořádně zvážit, jakou cestou půjdete a očekávat co asi bude, proto že to zpět vzít nejde.

 

2. Hvězdy nám nepřály

Žánr Drama, Romantický
Rok 2014
StátUSA
RežisérJosh Boone

Hazel a Gus jsou dva výjimeční teenageři, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali během setkávání na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou.(Zdroj :ČSfd)

U filmu si pobrečite když vidíte krásný, zamilovaný pár, který bojuje proti rakovině. Film vám otevře oči, co je vlastně skutečná láska. Dost lidí si neváží svých poloviček, jací jsou, nemůžou unést že je něčím jiný/á než ostatní, zakoukávají se jen do vzhledu a o nitru nemají ponětí. Hodně na mě zapůsobilo, i když věděli že může být konec, tak místo truchlení a uzavírání do sebe, užívali si každý den svého života, i přes omezení.

 

3. Než jsem tě poznala

Žánr – Drama, Romantický
Rok – 2014
Stát – USA
Režisér – Josh Boone

Louise ví leccos. Ví, že se jí líbí práce v bistru, a ví, že možná nemiluje svého přítele Patricka. Zato neví nic o klasické hudbě, neví, že přijde o místo, a kdyby tušila, co ji čeká, asi by tomu stejně nevěřila. Will zase po dopravní nehodě ztratil chuť do života. Ví, čím byl kdysi a všechno se mu nyní zdá nepodstatné, a také přesně ví, jak s tím skoncovat. Zato neví, že Lou mu vtrhne do života jako náhlá bouře. A ani jeden z nich neví, že jeden druhého navzájem navždy změní. (Zdroj :ČSfd)

Tento film je krásnou ukázkou, že i když se v životě nedaří a ztrácíte už naději, objeví se člověk, kdy to nejméně čekáte, který vám od základu změní život k lepšímu. Tady to bylo oboustranné. I když ztratíte zrak, ruce, nohy, dá se s tím žít. Přijde mi, že si člověk co něco ztratil, užívá života víc než ostatní.

 

4. Nedotknutelní

Žánr – Komedie, Drama, Životopisný
Rok – 2011
Stát – Francie
Režisér – Olivier Nakache, Eric Toledano

Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství… Komedie s dramatickou zápletkou o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. A o tom, že i nejméně pravděpodobné spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty může humorně zapůsobit na diváka a může se z něj stát kasovní trhák. (Zdroj :ČSfd)

Tento film je podobný jako ,, Než jsem tě poznala” ale s tou výjimkou, že ukázali jak může být, mezi dvěma rozdílnými lidmi, tak silné přátelství. Tento film mě nejvíce motivoval k tomu, abych si vážila svých přátel, i přesto, že jsou jiní než já. Díky nim znám co dříve jsem neznala a zase opačně.

 

5. Hon

Žánr – Drama
Rok – 2012
Stát – Dánsko/Švédsko
Režisér – Thomas Vinterberg

Čtyřicetiletý Lucas se nedávno rozvedl a začíná žít nový život. Má přátele, novou práci, přítelkyni a pohodový vztah s dospívajícím synem. Tuto porozvodovou idylu záhy naruší jedna nahodilá lež, která se rychle začíná šířit v komunitě jeho přátel. Obavy a nedůvěra se vymknou kontrole a vesnice propadne podivné hysterii. Lukas musí uhájit svou čest a později v kolektivní štvanici i holý život. (Zdroj :ČSfd)

Silný film o tom, jak v lež může otřásnout s životem. Dnešní lidi rádi pomlouvají, šíří špínu na nevinné lidi a kolikrát sami nejsou svatouškové, jen odvádějí pozornost, aby jejich špatnosti nebyly zjištěné. Bohužel lidi věří lžím, než pravdě a často tím ničí nejen pošpiněného člověka ale i jeho život či vztah.

 

6. Jen 17

Žánr Drama
Rok 2013
Stát Francie
RežisérFrançois Ozon

Portrét sedmnáctileté dívky během čtyř sezón a čtyř písní…. Studentka Isabelle během léta v jihofrancouzském letovisku absolvuje svou první sexuální zkušenost. Prázdninová epizoda je však jen začátkem příběhu zvídavé dívky, která se po návratu do Paříže začne za peníze scházet s nejrůznějšími staršími muži. (Zdroj :ČSfd)

Ukázka pasti v sexuálním životě. Dívka, která mohla mít klidné dospívání, si poznamenala svou duši i tělo, na celý život. Kdyby dnešní starší chlapy, netoužili po mladých dívkách, dívky si hledali jiný způsob vydělávání, měli soudnost a vážili si své ceny, tak by tohle neexistovalo. Je odporné, jak někteří muži si dovolí být hnusný a násilný, na nebohé dívky, které ani nevědí co dělají. Některé to snáší, pro některé to je poslední kapka a skoncují s tím ale za jakou cenu.

 

7. Pregnancy pact

Žánr – Drama, Životopisný
Rok – 2010
Stát – USA
Režisér – Rosemary Rodriguez

Gloucesterská střední vstoupila do historie jako škola s nejrapidnějším nárůstem počtu mladistvých rodičovství. Během krátké doby tu otěhotnělo na dvě desítky studentek a vzniklo tak podezření, že se dívky na svém těhotenství dopředu domluvily. Navzdory stávající situaci se konzervativní školní rada vedená Lorraine Dougan (Nancy Travis), matkou patnáctileté Sáry (Madisen Beaty), jedné z budoucích rodiček, rozhodne i nadále zapovídat antikoncepci jako jedinou fungující prevenci. Záhadě hystericky přiživované zájmem médií se rozhodne přijít na kloub internetová blogerka a místní rodačka Sidney Bloom (Thora Birch), která byla nucena odsud v šestnácti letech z podobného důvodu odejít. (Zdroj :ČSfd)

Krásná ukázka, myšlení mladých dívek. V dnešní době mládež je horší, jejich zvědavost o sexu, alkoholu a drogách, skoro každým rokem, začíná v nižším a v nižším věku. Příčina je výchova, nezájem ze strany rodičů a okolní vliv jiných mladistvých. V takto mladistvém věku si neuvědomuji, kromě některých výjimek, tu všechnu starost o dítě a pak většinou skončí ve výchově rodičů nebo baby-boxu. Dítě má dítě!

 

8. Výchozí bod

Žánr – Drama, Sci-fi
Rok – 2014
Stát – USA
Režisér – Mike Cahill

Oční duhovka je jedinečným znakem každého člověka, je nezaměnitelná a nepřenositelná, stejně jako otisk prstu. Existují systémy, které umí pomocí dvanáctimístných kódů rozpoznávat tuto jedinečnost a využívají se při identifikaci jednotlivých osob. Na letištích, v porodnicích … Ale co když je to jinak? (Zdroj :ČSfd)

Zní to nezajímavě ale stojí zato se na tento film podívat. Měli by jste to brát s lehčí rezervou ale ta myšlenka u toho to filmu je fantastická. Říká se, že oko je okno do duše a na tom něco bude. Když dokážeme číst ze samotných očí pocity a mnohem víc, tak toto tvrzení je pravdivé. Tento film je směřován k reinkarnaci, poznali to díky oční duhovky která se z jednoho jedince, reinkarnovala do druhého. Chce ten to film opravdu v klidu sledovat a přemýšlet.

 

9. Papírová města 

Žánr – Drama, Romantický, Mysteriozní
Rok – 2015
Stát – USA
Režisér – Jake Schreier

Hrdinou příběhu je Quentin Jacobsen (Nat Wolff), normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou sousedku se jménem dlouhým jako její nohy: Margo Rothovou Spiegelmanovou (Cara Delevingne). Spíše než by byli kamarády, je ale Quentin pravidelným svědkem jejích neuvěřitelných dobrodružství a také jejím tajným ctitelem. A to až do jedné noci, kdy mu Margo nečekaně zaklepe na okno jeho pokoje a vytáhne jej na podivuhodnou trestnou výpravu namířenou proti jejímu bývalému příteli spojenou s vtipnou a několikanásobnou pomstou. (Zdroj :ČSfd)

Z obyčejného, stereotypního života nemáte nic, hlavně když máte strach. Strach se překoná, i přes ty negativní pocity strachu, že budete postupně, pomalu zkoušet do toho jít, ať je to strach z výšek, někoho oslovit či z hmatatelných věcí. Když to překonáte, máte skvělí pocit vítězství a dokážete probourávat další strachy. Můžete si díky tomu, užívat mnohé dobrodružství, na které pak rádi vzpomínáte. U tohoto filmu bylo úžasné, při hledání Margo, jak jí hledal, tak zároveň poznával, jaká ona vlastně je.

 

10. Černá labuť

Žánr – Drama, Thriller, Mysteriozní, Psychologický
Rok – 2010
Stát – USA
Režisér – Darren Aronofsky

V psychologickém thrilleru Černá labuť, zasazeném do prostředí newyorské baletní scény, zavádí vizionářský režisér Darren Aronofsky diváky na fascinující a mrazivou cestu do nitra mladé baleríny, která se kvůli své vytoužené roli v Labutím jezeře stane až děsivě dokonalou. Snímek sleduje příběh Niny (Natalie Portman), baleríny newyorského baletu, jejíž život je, podobně jako život všech v této profesi, plně pohlcen tancem. (Zdroj :ČSfd)

Tento film je až děsivý, díky obrovské změně člověka, během chvíle. Nic dobrého nepřináší, mít vysoké sebevědomí a být dokonalým člověkem. Jak říkám nic a nikdo není dokonalý a každý má chyby, to je lidské. Chyby a pády nás posouvají dál a jsme lepším člověkem.

 

Je spousta podobných filmů, napište nám do komentářů, jaký jste viděli film, který vám pomohl k cestě sebeuvědomění.

Předchozí článekDalší Battle Royale hra??!
Další článekHarmonie vztahu
MicheleD
Jsem člověk, co už za tak krátkou dobu něco prožil a vyslechl. Z každých prožitků a informací si odnáším poznatky, ponaučení do budoucna, pro sebeuvědomění a pomoc druhým v nouzi.

Leave a Reply