V dnešní době už je lednička a mrazák pro každého z nás nepochybně patřícím a nepostradatelným spotřebičem v naší domácnosti. Pomáhá nám uchovat potraviny a dokáže toho vlastně i spoustu dalšího. A na základě toho bych se dnes ráda zaměřila na historii ledničky, na správnou teplotu a v neposlední řadě také, jak se o naši lednici postarat. Tak pojďme na to.

Lednice= je skříň obsahující chladicí stroj a sloužící k uchování potravin při nízké teplotě.

Historie lednice:
V minulosti byla lednice skutečně chlazena ledem. Jednalo se o tepelně izolovanou dvouplášťovou skříň, do níž se vkládal přírodní led. Ten postupně tál a ochlazoval vnitřek ledničky na stálou teplotu 0 °C. Výraz „lednice“ se v češtině používal jak pro toto chladicí zařízení, tak pro sklady přírodního ledu.
Jednoduchá chladnička může pracovat i na principu odparu vody nebo jiné látky. Povrch chlazené nádoby je zvlhčen pracovní látkou a ta se na vzduchu odpařuje. Tím odnímá nádobě skupenské teplo a ta se ochlazuje. Na tomto principu lze obvykle dosáhnout jen malého snížení teploty. Dá se ale použít i v primitivních podmínkách.
První lednice pro domácnosti byly dány do komerčního prodeje v roce 1911 v USA.

Jak se pohyboval svět u lednic v letopočtech:

  • 1876: Německý fyzik Carl von Linde si nechal patentovat svůj vynález – čpavkovou kompresorovou ledničku.
  • 1894: Profesor von Linde instaloval chladicí zařízení pivovaru Guinness v irském Dublinu.
  • 1913: V USA se začaly prodávat první lednice.
  • 1920: V USA existovalo pouze 200 ledniček- Chladicí box byl v kuchyni, hlučný motor s kompresorem „uklizen“ ve sklepě.
  • 1923: Americká lednice zn. Frigidaire se do kuchyně vešla celá.
  • 1929: V USA se prodal milión lednic. V nich se přestaly používat jedovaté plyny, např. oxid siřičitý, a nahradily je freony
    (ty „odešly“ až koncem 20. století kvůli porušování ozonové vrstvy naší planety).
  • 1936: Švédská firma Elektrolux vyrobila miliontou lednici.
  • 1937: Ledničku vlastnily dva milióny Američanů.
  • 1947: Vznikl nový typ s oddělenou chladničkou i mrazničkou.
  • 1955: Lednici mělo doma 80 procent Američanů, Evropané je začínali stíhat.

To by bylo z historie asi tak vše, je to krásné pozorovat tento vývoj a myslím, že můžeme být pyšní na naše předky. Teď je tu, ale přítomnost, tak se pojďme společně podívat na to, jak se o lednici postarat, tak aby bylo vše tak jak má být a vaše lednička byla  „spokojena”.

Správná teplota v lednici: ideálně 5 °C
Správná teplota v mrazáku: ideálně -18 °C

Zásady pro naši ledničku:

  • Správné umístění lednice– základem je jistě správné umístění lednice- i zde funguje zlatá střední cesta, ani v chladnu, ale ani v teple. Důležité je nemít ji přímo u kamen, protože platí, že s každým stupněm nad 20 °C se zvýší spotřeba o 4-6%. Také není moc dobré ji nechávat u okna. Bude vám zchlazovat potraviny, když jí necháte trochu prostoru. Zejména vzadu, kde se snaží odpařovat kondenzovanou tekutinu a odvádět z vnitřku teplo. Pokud budete mít lednici u stěny je dobré využít od výrobce dodávané kolíky na bezpečný odstup nebo případně tyto kolíky dokoupit.
  • Správné naplnění– také je důležité, aby lednice nebyla ani prázdná, ale ani plná. V případě správného naplnění Vás lednice jistě ráda odmění kvalitním výkonem.
  • Něvetrat– jak jistě všichni víme, když jsme byli malé děti a rodiče nám říkali: „zavři tu lednici, to není výkladní skříň”, měli pravdu. Novější lednice už sice umí zase zpět zchladit lednici na požadovanou teplotu, ale musíme také počítat s větší spotřebou elektřiny.
  • Čistota– toto slovo je známé vlastně v našem každodenním životě a ani zde to není výjimkou. Lednice Vám bude dobře fungovat, když její kompresor a i kondenzátor jednou za čas očistíte od prachu a nečistot. Pochopitelně i vnitřní prostor je třeba držet v čistotě. Jen pozor na dezinfekční prostředky. Mnoho chladniček má už vnitřek pokrytý antibakteriální vrstvou, takže ani není nutné jít na mytí tak zhurta.
    I když budete mít starší typ lednice, tak by vám mělo stačit omýt útroby chladničky vodou se sodou.Doporučená dávka sody je 5 ml na půl litr vody.
  • Pohlcovač pachu– na dnešním moderním trhu se již objevuje pohlcovač pachu a i ten může přispět k udržení čerstvosti potravin, ale také k lepšímu pocitu při otevření lednice.
  • Teplé pokrmy a potraviny do lednice nepatří- je opravdu dobré než vložíte teplý pokrm nebo potravinu do ledničky nejdříve nechat vychladit a nebo shladit ve studené vodě.
  • Těsnění na lednici– je také hodně důležité udržovat těsnění u lednice čisté, aby krásně dveře lednice přilnuly.

Čerpáno: living.iprima.cz, wikipedia.cz, google.cz/imghp

Předchozí článekZtráta, co to vlastně znamená a jak se s ní vyrovnáváme
Další článekVše, co je potřeba o plísni v bytě vědět, a jak se jí zbavit?

Leave a Reply