Máta je velmi užitečná a také nenáročná bylinka, která Vás dokáže osvěžit, ale také vyléčit. Proto bych ráda zabrousila trochu do historie, k čemu se máta používala, ale také na nynější dobu, kde všude ji můžeme využít a jak ji můžeme zpracovat.
Tak pojďme na to.

Máta nám pomůže nejen při nachlazení nebo když nám je opravdu velké teplo, ale také pomáhá utišit pokožku od sluníčka, je důležitou ingrediencí v kuchyni i při výrobě alkoholických i nealkoholických výrobků.

Historie
K čemu ji využívali faraonové?
Máta je velmi stará bylinka. Byla objevena v hrobkách egyptských faraonů a při archeologickém průzkumu v Karnaku. Slovutný Pietro Andrea Matthioli mátu doporučoval proti nechutenství nebo proti škrkavkám, ale i pro znovuzískání ochablých vášní.
Lze tedy předpokládat, co asi faraony trápilo.

Nejznámější máta peprná je ustáleným vícenásobným křížencem divoce rostoucích druhů mát. První spolehlivý popis křížence byl zveřejněn koncem 17. století v Anglii. V současné době si pěstitelé mohou kromě máty peprné a máty kadeřavé pořídit sazenice mnoha různě vonících kultivarů máty. Jsou jich desítky.

Jaké léčivé účinky má máta při vnitřním užití?

  • Máta léčí žaludeční obtíže
  • Má protikřečové účinky
  • Zklidňuje podrážděné trávicí ústrojí, zlepšuje chuť k jídlu a vylučování žluči
  • Zmírňuje nadýmání
  • Tlumí pálení žáhy
  • Zlepšuje tělesnou kondici
  • Zlepšuje stav nervové soustavy
  • Zvyšuje pozornost
  • Pomáhá proti stresu a nespavosti
  • Pomáhá organismu bojovat proti chřipce a nachlazení
  • Nebo také léčí onemocnění dýchacích cest
  • A mnoho dalších

Jak ji můžeme využívat zevně?

  • Inhalace – připravíme si klasický mátový čaj a jeho výpary inhalujeme pod ručníkem v případě nespavosti, stresu, bolesti hlavy či nachlazení
  • Kloktání – nálev z máty peprné při bolestech v krku.
  • Výplachy ústní dutiny – máta pomůže při bolestech a zánětech zubů a dásní.
  • Oleje – mátový olej je vhodný pro suchou a podrážděnou pokožku.
  • Obklady – Obklad z nálevu máty pomáhá proti svědivým vyrážkám, ekzémům a zánětům a také při bolestech svalů.

Jak ji můžeme využít v kuchyni?

  • Hodí se na přípravu mojita a jiných letních koktejlů a nápojů
  • Skvěle dochutí sladká jídla a moučníky
  • Přidává se do salátů
  • Nebo také k masu či rybě
  • Můžeme ji využívat ve formě čaje
  • Můžeme připravit mátový sirup a poté ho přidat do čaje nebo do vody a připravit si tak chutnou domácí limonádu.

Na příště se můžete těšit na pár receptů 🙂

Předchozí článekZapečená cuketa s kuřecím masem a paprikou
Další článekRecepty z máty – pro zdraví i chuť

Leave a Reply