Správná teplota X Špatná teplota

Přemýšlela jsem tak nad otázkou, jaká by vlastně v místě, kde se právě nacházíme, měla být správná teplota. A co to ta správná teplota vlastně je? V tomto článku se podíváme, na historii právě teploty a následně na věci, které by Vás mohli zajímat a pomoct Vám při vytápění domácnosti, místností nebo například jaká teplota by měla být v práci.

Teplota. V běžném životě je teplota stav, kterému můžeme přiřadit pojem- studené, chladné, teplé čí horké.
V přírodních a technických vědách je to skalární veličina, která je vzhledem ke svému charakteru vhodná k popisu stavu ustálených makroskopických systémů. Teplota souvisí s kinetickou energií částic látky. Teplota je základní fyzikální veličinou soustavy SI s plným názvem termodynamická teplota, jednotkou kelvin (K) a vedlejší jednotkou stupeň Celsia (°C). Nejnižší možnou teplotou je teplota absolutní nuly (0 K; −273,15 °C), ke které se lze libovolně přiblížit, avšak nelze jí dosáhnout. K měření teploty se používají teploměry. Teplota je ústředním pojmem termiky a klíčovou veličinou pro popis tepelných jevů. Projevuje se i v mnoha dalších fyzikálních jevech a závisí na ní mnohé makroskopické mechanické, elektromagnetické i chemické vlastnosti látek. Její význam zasahuje do širokého spektra oborů lidské činnosti, je důležitým pojmem např. v průmyslových aplikacích, lékařství a ekologii.

Teplota v jednotlivých místnostech Vašeho bytu, domu

Optimální pokojová teplota je samozřejmě velmi individuální a názor na lidí na ni se velmi liší.
Zatímco někteří se už potí, ostatním může ve stejnou chvíli být příjemně. Často tak vznikají boje o ovladač teploty vytápění, případně spory o zavřené či otevřené okno. Je dokonce i dokázáno, že jiný názor sdílí ženy a muži.
V několika bodech bych ráda shrnula jaká je ideální pokojová teplota pro vaše tělo

Kuchyně
Pokud byste chtěli v nějaké místnosti ušetřit tak vhodnou je zajisté tato místnost. Teplem můžete zcela jistě ušetřit v kuchyni, která se ohřívá při každém vaření. Velmi často také bývá součástí otevřených prostor, ať už obývacího pokoje, nebo jídelny či chodby a leckdy tak není nutné v ní ani zapínat topení. Při zapnutí spotřebičů jako je trouba nebo vařič se již tak zahřívá a většinou tam je stabilně zapnutá lednice, a tak zde není třeba topit.

Další částí našeho bytu, domu, ve které není potřeba tolik vytápět je chodba, protože se zde nezdržuje žádný člen rodiny a pravdou je, že do chodby již většinou chodíme oblečeni. Případně je jen dobré udržovat na chodbě teplotu okolo 18 stupňů, aby neprochladli okolní místnosti.

Koupelna
Naopak místnost, ve které by se úplně s topením šetřit nemělo je koupelna. Ideální teplotou v koupelně je totiž 23-25 stupňů. Pokud ve Vaší domácnosti žijí jen dospělí tak stačí teplota nižší avšak pokud Vaší domácnost obývají děti zajisté se rozhodněte pro vyšší teplotu. Může se Vám to totiž hodit, ušetříte jim jejich zdraví, protože tímto předejdete různým nachlazením, když vylezete napařeni, jak se říká, tak je nejsnazší cesta, jak prochladnout.

Ložnice a dětský pokoj
Obecně lze říci, že ideální pokojová teplota přes den je 16-23 stupňů. Tato teplota je určena pro místnosti, ve kterých se pohybujeme v průběhu dne, kde pracujeme, hrajeme si, koukáme na televizi nebo se věnujeme každodenním aktivitám. Píši obecně, jelikož je jasné, že jinak bude teplota vypadat v rodinném domě a jinak v panelovém.

V noci by měla být teplota daleko nižší. Většina lidí nemá námitky proti teplotě v ložnici nad stupňů. Odborníci však doporučují ke zdravému a klidnému spánku teploty mezi 16 – 18 stupni Celsia. Někdo spí celou zimu s otevřeným oknem. V těchto případech je dobré nechat vytápění nastavené v pohotovostním režimu, aby sepnulo a vyhřálo místnost na minimální teplotu, kterou si samy nastavíte.
S kvalitními pokrývkami vám nebude vadit ani teplota pohybující se kolem šestnácti stupňů. Pro kvalitní spánek je víc než důležité pravidelné větrání. Naučte se chvíli před tím, než si půjdete lehnout, ložnici důkladně vyvětrat. Spánek v chladnější místnosti je mnohem kvalitnější a hlubší, než v přetopené místnosti, kde se budíme horkem.

Na co si však dát pozor?

I takto může vypadat pes, kterému je příliš velké teplo, psi nemají potní žlázy a jejich termoregulace funguje na jiných principech.
  • Hlavní je vlhkost. Vlhkost nám může vzniknout například při sušení prádla. Při dlouhodobější teplotě pod 16 stupňů Celsia. Vytváří se tím ideální podmínky pro tvorbu plísní a hub. Plísně tak mají možnost množit se za tapetami, v různých zákoutích nebo přímo ve stěnách.
  • Pokud odjíždíte mimo domov. Například na zimní dovolenou, a chcete ušetřit na nákladech za vytápění, nikdy zcela nevypínejte topný systém. Nijak výjimečné nejsou situace, kdy po návratu lidé najdou interiér vytopený kvůli prasklým vodovodním trubkám. Ve vašem zájmu je zajistit výhřev domácnosti i v době, kdy byť jen na pár dní nejste doma.
  • Pokud máte domácí mazlíčky. Spousta z nich se ráda vyvaluje u kamen nebo na teplém místě, ale jsou i výjimky, které by nejraději odhodili svůj kožich. Těmto mazlíčkům umožněte větší přísun vody a možnost vybrat si místo, kam si budou moci lehnout a odpočívat. Nejhorší, co byste jim mohli udělat je nechat nebo dát jejich místo (klec, boudu, pelech) k radiátoru.
  • V pracovních prostorech byste měli mít vždy chladnou hlavu. Který zaměstnavatel by chtěl, aby jeho zaměstnanci byli v přetopených prostorech pomalí a po obědě navíc začali usínat? Samozřejmě by nikdo neměl na pracovišti mrznout, ale příliš tepla také škodí pracovnímu výkonu. Takže pokud si všimnete, že vaši podřízení jsou unavení nebo takový bez života, jak se říká, mírně snižte teplotu v kanceláři.

Nyní bych se ještě ráda podívala na rozdíly, které se vyskytují u pohlaví. Jak už je známo, tak jiný názor na teplotu mají ženy a muži. Když přijdete do čistě mužské nebo naopak ženské domácnosti rozdíly byste jistě zaznamenali. Samozřejmě každý jedinec, to jiný názor, jiný pohled na věc a může to být zcela jiné u každého z Vás.

Ženy – obvykle prochladnou rychleji než muži, je to vinou anatomických a předurčených dispozic. Tělo mužů většinou obsahuje více svalové hmoty, která vytváří teplo, pokud je aktivní. Muži mají také silnější pokožku, která lépe chrání tělo před zimou. Neexistuje ideální pokojová teplota pro ženy, je důležité mít v místnosti dostatečné teplo a cítit se příjemně.

Muži – pravý chlapi prý nikdy nebrečí a nikdy neprochladne, a dokonce i v největších mrazech, kdy zamrzá voda v rozvodech, nepotřebuje topení. Kdo s tímhle pochybným názorem přišel? I muži jsou citliví na chlad a naštěstí mají dostatek sebereflexe. Všechny zdroje vytápění (tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle i elektrokotle) obsahují regulátor teploty, který umožní nastavení té nepohodlnější teploty v obytných nebo pracovních prostorech.

Teplota je zrovna jednou z mnoha věcí, která je opravdu individuální a má mnoho vedlejších afektů. Každý si přijde na své, ale nic se nesmí ani podcenit a ani přehánět.
Jaká je tedy ideální pokojová teplota? Je to až příliš jednoduché, ale je to pravda. Ideální je teplota, ve které se cítíme pohodlně 🙂

Čerpáno: living.cz,topite.cz

Předchozí článekRuční práce, mozek a háčkování
Další článekPsychické poruchy a běžný život

Leave a Reply