V této sérii si představíme mnoho možností, jak ukojit svou závislost na nikotinu. V první řadě je známý tabák a z něho vyráběná, známá cigareta. Tabák je objevován u civilizace Mayů v Mexiku okolo roku 500 před naším letopočtem.

 

Tabáková cigareta

Co to je?

  • jemně řezaná tabáková směs zabalená v papírku
  • skládá se, z náustkového papírku v němž drží filtr, který je pojítkem tabákové směsi, obalen cigaretovým papírkem

Pulsy

  • nikotin obsažen v tabáku má uklidňující účinky
  • vyvolává zvýšenou aktivitu trávícího traktu
  • pro lidi s nízkým tlakem zvyšuje krevní tlak

Mínusy

  • nikotin je velmi návyková látka
  • filtr je z acetátu celulózy (patří mezi plasty a tvoří třetinu veškerého odpadu z moří a oceánů sbíraného na plážích)
  • v tabákovém kouři bylo odhaleno přes šedesát látek s karcinogenními účinky (napomáhá rakovinnému bujení buněk)
  • pach z oblečení, rukou, pusy
  • samotný cigaretový papírek obsahuje mnoho zbytečných chemikálií                              pro naše tělo jako je:

uhličitan vápenatýzlepšuje poréznost a hořlavost

uhličitan hořečnatýzlepšuje barvu popelu

oxid titaničitýzběluje popel

dusičnan draselnýzlepšuje hoření a dává popelu soudržnost

 

Zakázané ovoce, chutná vždycky nejlíp

Má víc mínusů ale přesto na celém světě kouří až 1,3 miliardy lidí. To je šílený počet ale proč lidi vůbec kouří? Většinou s tím člověk začne v mladém věku. Jeho okolí mladých či starších kamarádů, už to zkusili nebo kouří pravidelně, a toho dotyčného, láká to zkusit, aby většinou udělal dojem. Jenže síla návykové látky jménem nikotin je dost velká a rychle pohltí nevinného jedince. Jeho účinky ale uklidňují a stimuluje myšlení a pozornost. Závislost na nikotinu je stav, který nutí člověka kouřit i přes znalosti zdravotních následků a úsilí přestat, nejde o nedostatek vůle, ale o postupující, dlouhotrvající a opětovně se vracející onemocnění. Při dlouhodobém užívání vzniká na nikotin i fyzická závislost. Se snahou přestat kouřit, následují, po několika hodinách abstinenční příznaky, jako je    např.: nezvladatelná chuť na cigaretu, špatná nálada, větší chuť k jídlu.

 

Zákazy a opatření 

Jak všichni víme tak je zákaz kouření na zastávkách, hospodách, restauracích… Je to zavedené pro ochranu pasivních kuřáků a snížení aktivních kuřáků. Je pochopitelné, že by i kuřákovi, vadil kouř u oběda či večeře ale zákaz v hospodách je docela dost přísné. Štamgasti, fanoušci sportovních utkání a pod., si rádi zašli na jedno do hospody a vždy přišla k chuti i cigareta ale díky nekuřákům mají smůlu. Ano, místnosti v těchto prostorách byly zakouřené a páchnoucí, na jednu stranu muže za to podnik, protože nevybavil hospodu dostatečným odvětráváním nebo také měli možnost, rozpůlit prostor na kuřácký a nekuřácký, jak už to před zákazem, některé hospody měli ale samotný nekuřák se snad tomu bude vyhýbat ne?

Varovné nápisy, každý přehlížel ale přišla další vtipná bomba, odstrašující obrázky na krabičkách. Myslely si že kuřáka tím odradí od kouření ale gumové nebo plechové kryty, to jistily. Díky obrázkům už nemůžeme si přečíst na krabičce, kolik je tam nikotinu a další látky. Což podle mého názoru, mě odrazovalo nejvíce, když jsem zjistila co to obsahuje.

Vodní dýmka na cigarety, nový způsob, jak vyzrát na zákaz kouření. Problém však je, že zákon pojem vodní dýmky vůbec nedefinuje a v důvodové zprávě vychází z přesvědčení, že jde o běžně používaný termín, který není nutné zvlášť vysvětlovat.

 

Novinka na trhu IQOS

Je to elektronická cigareta, která nahřívá tabákové náplně HEETS, bez kouře a popela. Zatím je to ve výzkumu ale firma Philip Morris tvrdí, že oproti klasickým cigaretám je IQOS méně škodlivé, produkuje v průměru o 90 až 95 procent méně škodlivých látek. Na tuto variantu kouření, přešlo již více než 5 milionů dospělých kuřáků, prodává se ve 38 zemích světa. Oproti klasice je jasné že nekouříte zbytečné látky, které jsou obsaženy např. v papírku, ale i tak je tam vysoce návyková látka NIKOTIN. Téhle technologii jde jen o to, aby neznečisťovala ovzduší a chránila pasivní kuřáky. Pro dlouholeté kuřáky ale je velký nezvyk vdechnout a nic nevydechnout a také chuť oproti klasice. Nic ale nemění na tom, že náplň této elektronické cigarety obsahuje filtr, co už víme, že je z acetátu celulózy neboli z plastu, který znečišťuje okolí a moře.

 

Šňupací,  žvýkací, orální tabák 

Šňupací tabák je tabákový výrobek, který obsahuje nikotin a šňupe se neboli vdechuje nosem. U tohoto tabáku probíhá přechod nikotinu do těla značně rychle ale oproti kuřákům  hladina nikotinu v krvi také velmi rychle klesá.

Dávka žvýkacího tabáku se vloží do úst, zpravidla mezi tvář a dáseň, nebo mezi horní ret a zuby, a postupně se žvýká. Přitom se z něj uvolňuje nikotin i charakteristická chuť. Riziko rakoviny plic je  prakticky vyloučeno ale i u něho existuje možnost výskytu rakoviny úst.

Není třeba žvýkat, stačí jen přiložit do úst a samovolně se rozpouští a uvolňuje nikotin. V Evropské unii je orální tabák zakázán od roku 1992. Švédsko si zajistilo z historických důvodů z tohoto zákazu výjimku.

 

Vodní dýmka

Funguje na principu filtrace a ochlazování kouře přes vodní filtr ve vodní dýmce. Používá se tabák smíšený s melasou a glycerinem, který je vlhký a mazlavý a při hoření silně dýmá (má různé příchutě). Na zahřívání tabáku se používá kokosové uhlí, dřevěné nebo rychlo-zápalné dřevěné uhlí. Vodní dýmka se skládá:

  • z vázy, která je většinou ze skla a plní se vodou
  • z těla, které je většinou z nerezu, hliníku a vede kouř z korunky do karafy, kde je spodní část ponořená do vody a kouř, který projde přes vodu kde se ochlazuje, je poté veden skrz srdce dýmky, které je tvořeno rozšířenou částí těla v místě, kde se nasazuje na karafu, dál do šlauchu
  • z šlauchu (hadice), přes kterou kuřák nasává kouř z dýmky, a napojuje se na její tělo
  • z korunky, která je nasazena na tělo, má miskovitý tvar na tabák a vespod má díry ta se překrývá alobalem, který se proděraví a na to se pokládají žhavé uhlíky
  • z tarbuše (plechová krytka), která brání teplu unikat do okolí, čímž se zlepšuje ohřev tabáku

Vodní dýmka se v Česku kouří převážně v čajovnách a ve větším počtu lidí. Jednu dýmku tedy může kouřit i několik lidí, to z kouření dělá určitý rituál. Sdílení vodní dýmky více lidmi je spojené s rizikem přenosu infekčních nemocí. Výzkumy ukázaly, že kouř z vodní dýmky obsahuje velké množství chemických látek, které můžeme nalézt ve škodlivém cigaretovém kouři.

 

Co nejraději kouříte? Zkoušeli jste abstinovat úspěšně? Napište do komentářů vaše odpovědi a názory k tématice: Tabáková cigareta a jinak užívaný tabák .

Příště vás čeká téma: Elektronické cigarety.  

 

 

Předchozí článekGlobální oteplování aneb vliv člověka na klimatické změny
Další článekFóbie aneb když je strach silnější než my samotní…
MicheleD
Jsem člověk, co už za tak krátkou dobu něco prožil a vyslechl. Z každých prožitků a informací si odnáším poznatky, ponaučení do budoucna, pro sebeuvědomění a pomoc druhým v nouzi.

Leave a Reply