Jak jsem Vám v předešlém článku o Syndromu náhlého úmrtí zmiňovala, tak dnes bych ráda napsala právě o velkém pomocníkovi, který Vám přinese do života klid při spánku.

Co je to monitor dechu?

Je to zařízení, které hlídá Vaše miminko během spánku a pomáhá předcházet zdravotním potížím, či syndromu náhlého úmrtí kojence.
Monitor dechu totiž kontroluje, zda miminko správně dýchá.

Jak monitor dechu funguje?

Monitor dechu nám snímá speciálním senzorem frekvenci nádechů a výdechů miminka. Pokud nezaznamená dýchání po dobu delší než 20 sekund nebo pokud se počet nádechů sníží na méně než 10 za minutu, spustí dostatečně hlasitý alarm, který upozorní rodiče.

Je tedy monitor dechu nutnost?

Samozřejmě, že nutnost to není. Nikdo Vám nemůže nic přikázat, ale diskuze mluví jasně. Pořízením přístroje získáte větší jistotu, že se vašemu miminku nic nestane, když ho zrovna nemáte u sebe nebo na očích. Monitor dechu je také vhodný pro čerstvé prvorodiče, který zatím nemají příliš mnoho zkušeností. Pokud si však nejste jisti, nebojte se zeptat například lékaře nebo známých, které už děti mají 🙂

Jak dlouho je dobré a vhodné monitor dechu používat?

Monitory dechu je doporučeno používat minimálně 1 rok od narození dítěte. K poruchám dýchání u miminek nejčastěji dochází do 3. měsíce věku a poté kolem 6. měsíce. Každé dítě je však různě pohyblivé a někdy je dobré dát také na doporučení Vašeho lékaře.

Druhy monitorů dechu:

  1. Deskový monitor dechu
    – senzor monitoru dechu ve formě desky se umísťuje do dětské postýlky pod matraci a pomocí kabelu je připojen na vyhodnocovací jednotku. Nejčastěji na něj narazíte ve tvaru obdélníku o rozměrech cca 350×500 cm nebo případně kruhu o průměru 250 cm. Nejlépe však funguje s tenkými matracemi bez pružin.
    – Výhody:
    Pohodlné pro dítě
    Ideální pro použití doma
    Vhodný i jako monitor dechu do kočárku
    – Nevýhody:
    Pohyb může vyvolat falešný poplach
    Typ matrace může ovlivňovat funkčnost
  2. Monitor dechu na plenku
    – Tento druh monitoru dechu je menších velikostí a skládá se pouze z jedné části, která se jednoduše a bez kabelů připíná na plenku dítěte v oblasti, kde má pupík. Aby monitor dechu fungoval správně, musí se dotýkat bříška, proto může být pro aktivní děti trochu nepohodlný a může je omezovat v pohybu.
    – Výhody:
    Vhodný například na výlety nebo na cesty
    Menší rozměry
    Nevýhody:
    Omezuje dítě v pohybu
    Může být, tak nepohodlný
    Peřinka může tlumit poplašný zvuk
  3. Kombinovaný monitor dechu – monitor dechu s chůvičkou
    – Kombinovaný monitor dechu disponuje deskovým snímačem, který je kabelem připojený k dětské chůvičce. Problém nastává v případě, že máte více dětí a jedno spinká a druhé si hraje v oddělených místnostech
    – Výhody:
    Praktická kombinace dvou přístrojů
    Ideální pro jedináčky
    – Nevýhody:
    Zde by se dala uvést pouze vyšší pořizovací cena.
  4. Chytrá ponožka
    – V posledních letech se začal rozvíjet nový typ monitorů dechu, který nemonitoruje dech, ale srdeční tep a okysličení krve. Jedná se o tzv. “chytrou ponožku”, která nefunguje jalo většina přístrojů na principu snímání pohybu, ale využívá technologii zvanou pulzní oxymetrie. Speciální malé světýlko svítí přes kůži a snímá průtok a okysličení krve a tím i frekvenci dechu. Dítě nijak neomezuje v pohybu a nemůže se stát, se spustil planý poplach z důvodu přemístění miminka.
    – Výhody:
    Hodně přesný a spolehlivý
    Neomezuje dítě v pohybu
    – Nevýhody:
    Prozatím pouze v zahraničí, zde není moc rozšířený.

Doba jde dopředu a já si myslím, že je dobré využívat těchto pomůcek, které už ne jednomu miminku zachránili život. Myslím, že toto nejsou jen tak vyhozené peníze. Chraňme si své děti a zároveň náš klidný spánek 🙂

Čerpáno: alza.cz, wikipedia.com, pilulka.com, google.com/img

Předchozí článekPotraviny, které ovlivňují velikost bříška
Další článekVitamíny, aneb co je dobré o nich vědět

Leave a Reply