Blíží se nám konec léta a tak jsem si vzpomněla, jak vždycky s dědou zavařujeme okurky, děláme marmeládu, džemy nebo jablečný mošt. Hrozně ráda na to vzpomínám, protože jsme s dědou takhle příjemně trávili čas, poslouchali rádio a vyprávěli si. Byli to příjemně strávené chvíle s ním a nikdy na ně nezapomenu. Bylo to vždy na několik částí, nejdříve jsme si ovoce či zeleninu natrhali na zahradě, poté jsme řádně umyli kartáčkem a šlo se na věc, mohli jsme jednoduše připravit, to co jsme zrovna chtěli dělat. Děda má takovou knížku s recepty, kde má vypsané jen tyto. Ráda bych se s Vámi podělila o námi vyzkoušené recepty, případně jen napsala, co se vlastně dá z úrody ze zahrádky zpracovávat dále.

  1. Zavařované okurky

Jako první bych určitě ráda zmínila zavařované okurky. Určitě spousta z Vás, co máte zahrádku a pěstujete okurky, tak zaváříte. Osobně si myslím, že je to opravdu dobré. Sice Vám to zabere čas, ale jak už jsem psala před tím, já na to velice ráda vzpomínám, takže pokud budete zavářet například s Vašimi dětmi, vnoučky nebo i pravnoučky myslím si, že v tomto případě neuděláte chybu, děti zabavíte a určitě na to budou vzpomínat, přičemž nebudou jen na elektronických zařízeních, což je v dnešní době hodně populární, ale přijde mi to opravdu škoda, protože dnešní děti, které jsou jen na těchto zařízeních, už nemají takové zážitky, jako jsme měli my a naši předchůdci. Chodily jsme ven rádi, nyní se děti více vídají přes takováto zařízení, ale to jsem trochu odbočila, to zase někdy příště 🙂

Vrátíme se tedy k těm okurkám, ráda bych se s Vámi podělila o recept, který děláme my s dědou:

Připravíme si několik zavařovacích sklenic, do kterých vkládáme okurky, které už máme předem umyté a vyčištěné. Mezitím si připravíme nálev. Nálev děláme z vody, octa, soli, cukru a v neposlední řadě cukerinu, to vše svaříme- kolik toho bude, je vždy dle toho kolik sklenic budete dělat.

Recept na lák (cca 10 sklenic):

  • 2 litry vody
  • 0,5 litru octa
  • 2 špetky soli
  • 15 dkg cukru
  • 25 ks cukerinu

Dále sklenice naplníme okurkami až po okraj, ale musíme hlídat, aby žádná nepřesahovala přes okraj. Vše děláme přiměřeně, ale nakrájíme si na kolečka mrkev a petržel, přidáme 2-3 kolečka od každého, přidáme kousek natrhaného kopru, cibuli, dále přidáme 2 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, malou lžičku (ne vrchovatou) hořčičných semínek a nakonec můžeme přidat i bobkový list. Když máme takto všechny sklenice naplněné, můžeme až po okraj dolít lákem.

Sklenice dáme do hrnce a takto vaříme přibližně 15 minut. Poté speciálními kleštěmi (pro příklad viz. obrázek) vyndáme sklenice a otočíme víčkem dolů. Takto necháme uležet a můžeme si je uskladnit a ponechat na pozdější spotřebu. 🙂

  1. Domácí marmeláda či džem

Velmi častá je určitě také příprava domácí marmelády neboli džemu. Pokud máte na Vaší zahrádce stromy, keře a roste Vám tam hodně ovoce, přičemž nechcete, aby se Vám zkazilo, jelikož je dost pochopitelné, že není možné vše sníst není nic lepšího než si udělat marmeládu. Určitě si mile rádi v zimě dáte takto zpracované ovoce, ale nyní už jste toho přejedeni a je to celkem pochopitelné- je toho najednou prostě moc. Já jsem s dědou vždy dělala marmeládu z jahod, ostružin, malin, černého i bílého rybízu nebo také z angreštu. Zajímavostí, kterou jsme dělali byla zajisté dýňová marmeláda, která byla moc dobrá, až nás to překvapilo. Každé ovoce je jinak sladké a dle toho je třeba koupit správnou směs, která je na toto určená. Tato směs, kterou my používáme se nazývá Gelfix a existuje více druhů. První je s hodnotou 1:1, kde se dává 1 kg ovoce a uvádí se 1150 g cukru. Druhý je s hodnotou 2:1, kde se udává 1 kg ovoce a 500g cukru. Tyto dva druhy jsou určeny pro středně sladké a středně zralé ovoce. A jako poslední a to si zejména dávají diabetici či lidé, kteří si dávají pozor na kalorie nebo si rádi vychutnávají maximální chuť ovoce, jelikož zde se uvádí 1 kg ovoce a 350g cukru.

Recept uvedu na jahodové marmeládě, jelikož mi přijde hodně častá, ale v podstatě se orientujeme dle směsi- recept je uveden při hodnotě 2:1.

  • 1kg jahod
  • Přípravek Gelfix 2:1
  • 500g cukru krystal
  1. Jablečná šťáva neboli mošt

Tento výrobek se vyrábí z nejlépe přezrálých jablek a je zapotřebí drtič na jablka, kde jablka rozdrtíme a ihned lisujeme, jinak na vzduchu rychle hnědnou a oxidují. Hned vléváme do připravených sklenic, ale ne až po okraj, jelikož teplem získávají větší množství.

Konzervace se provádí tak, že do zavařovacího hrnce naskládáme otevřené zavařovací sklenice s moštem a zalijeme až po hrdlo vodou. Vodu zahříváme na teplotu 75-80 stupňů, po získání požadované teploty sklenice vyndáme, ihned uzavřeme a dáme do vodorovné polohy. Po vychladnutí a uležení můžeme uskladnit a těšit se na tuto dobrotu.

 

Dále se dají připravovat domácí čalamády, kečupy, omáčky, nebo také zavařené ovoce či zelenina, ale na to bych se ráda zaměřila zase příště.

 

Děkuji za přečtení a věřím, že jsem Vám třeba doplnila fantazii a chuť se do toho pustit, protože nejlepší je přeci čas strávený s Vašimi nejbližšími a v neposlední řadě víte, co jíte. Nejsou to jen kupované produkty, kdy do nich nikdy nevidíte.

Přeji krásný zbytek léta.

ZDROJwww.oetker.cz
Předchozí článekMilostné scénky
Další článekPás cudnosti pro muže

Leave a Reply