Zábava pro naše čtyřnohé přátele na doma

Jak všichni dobře víme, máme tady stav, kdy je nutné být doma, ale tyto věci se Vám budou hodit, i když budete třeba nemocní nebo prostě nebudete moci jít ven. I když je to někdy těžké, tak my lidé se nějak zabavíme, protože to chápeme, ale jak to vysvětlit našim psím kamarádům, když jsou zvyklý například na dlouhé každodenní vycházky, každý týden jednou nebo víckrát na cvičáku a neustálou aktivitu a najednou nic.
Je to dost těžké, jak pro nás, tak pro zvířátka, tak mě napadlo sepsat Vám sem pár rad, jak zabavit Vašeho pejska doma a zároveň zabavit i členy domácnosti. Je totiž dokázáno, že 15 minut zaměstnání hlavy psa se vyrovná 40ti minutové procházce.

  1. Hlavolamy pro psy-  na dnešním trhu je spousta nabídek hlavolamů určených přímo pro psy, ale je tu i další možnost, která je zcela originálnější a to, že svému pejskovi můžete vyrobit hlavolam z věcí, co máte doma a bude to o to lepší, protože můžete zapojit veškerou svoji fantasii.
    Takové hlavolamy jsou vždy na principu toho, že pes hledá pamlsky, ke kterým se musí nějak dostat, ale je nutné, aby to bylo vždy pod dohledem.
    Např.:
    Krabička– vezmete si jakoukoliv prázdnou krabičku (od léků, papírových kapesníčků apod.), do krabičky vložíte určitý pamlsek a necháte pejska hledat s povelem Hledej a on začne hledat- důležité je, aby Vám nevadilo, že Vám pejsek krabičku zničí.
    Forma na muffiny– do formy na muffiny dáte pamlsky a na ně dáte například balónek. Můžete zároveň zakrýt jakýkoliv počet mezer- třeba 4 a zbytek necháte prázdný a opět s povelem Hledej, můžete pozorovat, jak se bude pejsek snažit dostat pod balónek, aby získal pamlsek.
    Látka– do jakéhokoliv ručníku, deky nebo plyšáka zabalte pamlsky, můžete zabalit
  2.  nebo jen přikrýt, řekněte povel hledej a pejsek vyčuchává schované pamlsky
  3. Čuchací kobereček– čuchací koberečky jsou na dnešním trhu hodně rozšířené, ale je možné si tento kobereček vyrobit i doma. Například z dek nebo starých triček. Potom do nich schováte pamlsky a opět s povelem Hledej vyšlete pejska hledat mezi střapci koberečku.
  4. Schovávací hry- hra na schovku– možná Vám to přijde jako dětská hra, ale není tomu tak. Tato hra je pro pejsky moc zábavná, pokud je Vás doma víc je možné pejska zabavit (uskuteční jeden) a druhý se zatím schová do jiné místnosti nebo kamkoliv jinam, aby pejsek neviděl.
    Pokud jste však doma jediný nebo není možnost dalšího člověka a váš pejsek ovládá odložení, tak ho odložte a schovejte se, a s povelem hledej ho vyšlete hledat sebe.
  5. Nové povely a triky– krásnou součástí je učení nových triků a ta rozmanitost, povely si můžete vymyslet, podle Vaší fantasie a představy. Jediné, na co si dát pozor je třeba si uvědomit, že každému pejskovi to trvá jinak dlouho a je nutné být trpělivý a dobrým pravidlem je: Cvičte, dokud to pejska baví 🙂
  6. Hračky– schovávat samozřejmě nemusíte jen pamlsky, ale třeba si s pejskem pohrajte s plyšákem a pak ho schovejte.

Tímto hodně posílíte vztah se svým pejskem a také upevníte ve svém pejskovi jejich přirozenou věc a tou je čich.

Předchozí článekPsychrometr, měřič vlhkosti- jak si ho doma vyrobit?
Další článekVelikonoce aneb vše, co bysme měli vědět

Leave a Reply