V dnešní době internetu si hodně lidí zakládá webové stránky například jako blog, na kterém se chce podělit se svými zážitky či nápady.

Doba již pokročila a není již potřeba znát zdrojové kódy, ať už HTML nebo php či jiné programové jazyky pro tvorbu webové stránky jako tomu tak bylo v dřívější době. Ovšem pokud ovládáte tyto jazyky, budete si moci upravit nebo vytvořit plugin pro stávající redakční systémy, o kterých si povíme. Jak jsem již naznačil doba již pokročila a máme zde pro zjednodušení vytvoření stránky redakční systémy. Asi nejznámější je WordPress, kterého používá 34% stránek na internetu. Dále bychom si mohli uvést hodně využívaný redakční systém Joomla.

A jak vlastně si vytvořit takový svůj blog? Co všechno budeme potřebovat? Na kolik to přijde? To si povíme v následujícím článku.

Rozhodně je potřeba mít na webové stránky čas a vědět, co tam dát.

Doména
Budeme potřebovat doménu. Co to je? Je to jméno co budeme zadávat do prohlížeče (URL) př: mojestranka.cz, dále si můžeme vybrat kromě názvu i koncovku například .cz, .eu, .com či .net, případně nějakou jinou, kterou pořídíme od registrátora. Cena každé koncovky se liší, cena .cz vyjde cca na 150,- Kč, zde záleží zdali chcete klasiku nebo si zaplatíte za zajímavější koncovku domény. Pro registraci domény doporučuji WEDOS, kde můžete objednat doménu (třeba zde) popřípadě se zeptat známého, který má osvědčeného jiného registrátora.

Když už máme doménu vymyšlenou, budeme dále potřebovat webhosting.

Webhosting
Samotná doména je nám k ničemu, budeme potřebovat webhosting, místo kam budeme nahrávat naše stránky (zdrojové kódy), případně nahrajeme webovou aplikaci či již zmiňovaný redakční systém. Opět bych zde doporučil WEDOS, kde můžete zde objednat webhosting k Vaší doméně. Rozhodně mohu doporučit tento webhosting, protože pokud se rozhodnete zrovna pro WordPress, můžete jej nainstalovat z prostředí zákaznického centra. Pokud se rozhodnete pro tohoto poskytovatele místa pro Vaší stránku, pro nenáročné bude bohatě stačit varianta WEDOS NoLimit, která Vás vyjde na 480,- Kč za rok (často mají slevy, je proto možné mít nižší ceny).

WordPress
Troufám si říci že WordPress je nejvíce rozšířený redakční systém (CMS), fungují na něm i naše stránky. Je zde obrovská možnost jej rozšířit pomocí pluginů, kterých je víc než dost, hodně vzhledů, kterých je také dost, jak placených, tak zdarma. A tyto věci, jak vzhledy, tak pluginy stáhnete přímo z administrace WP (WordPress) bez nutnosti nahrávání přes FTP/SFTP do adresáře webu.

Přes tento redakční systém můžete snadno vkládat obsah na své stránky a jednoduše spravovat obsah. Je spousta návodu jaké pluginy pro začátek nainstalovat a nastavit, to si možná povíme někdy v dalším článku.

 

Předchozí článekAutismus aneb děti úplňku
Další článekNaše děti VS moderní technologie

Leave a Reply