Od 1. ledna 2026 vstoupí v platnost nový zákon o zbraních, který přináší řadu změn a úprav pro držitele zbraní, ale i pro ty, kteří se teprve chystají vstoupit plnohodnotně do světa zbraní. Tento článek přináší přehled klíčových novinek, které by měli znát nejen majitelé zbraní, ale i každý koho to zajímá.

1. Nové kategorie zbraní a povinnosti registrace

Nový zákon přináší přehodnocení a novou kategorizaci zbraní. Některé zbraně, které dosud spadaly do nižší kategorie, budou nyní zařazeny do kategorie vyžadující povolení.
Nově se budou zbrojní oprávnění dělit pouze na dvě kategorie místo současných pěti. První kategorie – Obecné zbrojní oprávnění, bude zahrnovat současné skupiny zbrojního průkazu A, B a C, což znamená sběratelství, sportovní střelbu a lov. Druhá kategorie – rozšířené zbrojní oprávnění, bude zahrnovat současné skupiny zbrojního průkazu D a E, tedy zbraně pro výkon povolání a pro ochranu života, zdraví a majetku. Toto rozšířené oprávnění bude zároveň zahrnovat i vše, co je obsaženo v Obecném zbrojním oprávnění.

Struktura kategorií zbraní:

Zbraně podléhající zbrojnímu oprávnění: 

  • R1 – zbraně zakázané (zápalné zbraňové systémy, laserové zbraňové systémy, zbraně na munici, zákeřné zbraně, nástrahové palné zbraně, samočinné zbraně)
  • R2 – zbraně na výjimku (samonabíjecí zbraně konvertované ze samočinných, zbraně s nadlimitním zásobníkem, dlouhé zbraně, které sklopením pažby jdou zkrátit pod 600 mm)
  • R3 – zbraně na nákupní povolení (krátké samonabíjecí palné zbraně, dlouhé zbraně s kapacitou více než 3 náboje, krátké samonabíjecí palné zbraně, signální zbraně nad 16 mm)
  • R4 – zbraně na ohlášení – (samonabíjecí, opakovací a jednotlivě nabíjené palné zbraně neuvedené v jiných kategoriích

Zbraně povinně ohlašované:

  • PO – (poplašňáky, signální zbraně do 16 mm, znehodnocené, plynové zbraně nad 6,35 mm krom paintballových)

Zbraně neohlašované:

  • NO – historické zbraně, expanzní přístroje, plynové zbraně nejvýše 6,35 mm, paintballové a airsoftové zbraně)

2.Podmínky zbrojního oprávnění

Už zde se mění názvosloví, kdy se nově nebude jednat o zbrojní průkaz, ale o zbrojní oprávnění.
Co se týká samotných podmínek, které musí žadatel o vydání zbrojního průkazu splnit, tak to se nijak významně od současného stavu nemění. Podmínka splnění věku zůstává stejná a to také podmínky zdravotní a odborné způsobilosti. Nově zde přibyly akorát opravné prostředky pro případ, kdy dojde ke sporu mezi žadatelem o vydání zbrojního oprávnění a zkušebním komisařem.

3. Novinky pro stávající držitele zbrojních průkazů

  • Nově se ruší papírové doklady, tedy zbrojní průkazy a průkazy zbraní. Všechna nabytá oprávnění bude policie kontrolovat na dálku pomocí centrálního registru zbraní. Zrušení papírových dokladů ale nebude celkové. Držitel si bude moci nechat vystavit papírovou kopii z elektronické evidence, o tento výstup si bude moct držitel zažádat na CzechPointu – fungovat to bude obdobně jako když si osoba zažádá o výpis z karty řidiče.
    Zrušením papírových dokladů je snahou docílit toho, že elektronické formy průkazů nelze ztratit, také nemůže propadnout jejich platnost a nelze je padělat.
  • Zákon také zavádí možnost tak zvaného – vedlejšího držitele. Majitel (hlavní držitel) bude moci do centrálního registru ke své zbrani zapsat vedlejšího držitele, například manželku či jiného rodinného příslušníka.
  • Novinkou je povinné nahlašování podezřelých transakcí ze strany obchodníka, což ale ze strany zákona chybí jasná definice, co se rozumí tou podezřelou transakcí, tudíž je zde nejasné, jak bude toto ustanovení posuzováno ze strany obchodníka a následně vymáháno příslušným orgánem.
  • Praktickou věcí pro držitele je to, že nový zákon umožní v případě, kdy držiteli propadne zdravotní prohlídka – nedodá včas potvrzení o zdravotní způsobilosti, policie mu pouze do doby dodání potvrzení o zdravotní způsobilosti zajistí všechny zbraně. Tudíž se nestane, že by držitel o zbrojní oprávnění přišel úplně kvůli nesplnění termínu.
  • Další novinkou je to, že policii vznikla možnost zajistit zbraně na základě podnětu či stanoviska orgánu veřejné moci, kdy daný držitel představuje vážné riziko pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost. Bohužel pro držitele zde nejsou definované detaily, lhůty a opravné prostředky daného správního procesu.
  • Na závěr velmi vítanou novinkou je to, že již nebude nutné vyřizovat si agendu zbraní na příslušném oddělení policie podle trvalého bydliště, ale už bude možnost toto vyřizovat na jakémkoliv pracovišti policie pro zbraně.

Nový zákon o zbraních, který vstoupí v platnost v lednu 2026, přináší řadu změn, jejichž cílem je zvýšit bezpečnost a odpovědné zacházení se zbraněmi v České republice. Ať už jste stávající držitel zbraně nebo o jeho pořízení teprve uvažujete, je důležité se s těmito změnami seznámit a dodržovat nové předpisy. To chrání nejen vás, ale také přispívá k bezpečnosti celé společnosti.

Obrázky jsou pouze ilustrační.

Předchozí článekCestovní tipy aneb jak si užít dovolenou naplno
Další článekHotel Piroska****

Leave a Reply