Jak je známo, tak nastala situace, kdy je koronavirus nejřešenějším tématem mnoha států a mezi ně patří i naše Česká republika. Chtěla bych dnes v tomto článku shrnout, tak nějak informace, které chcete či nechcete o tomto viru vědět.

  • Co je vlastně koronavirus neboli COVID – 19?
    Dříve nazývaný 2019-nCoV, byl identifikován v prosinci roku 2019 v čínském městě Wuhan. Jedná se o nový kmen koronaviru, který dosud nebyl u lidí zaznamenán a patrně pochází z netopýrů.
    V těch se mimo jiné náchází obrovská řada virů a přibližně 30 druhů koronavirů.
  • Základní informace o koronavirech?
    Drtivá většina koluje pouze u zvířat, ale 4 z nich se dostaly i do lidské populace, ale nezpůsobovaly žádná vážná onemocnění. Přišli, ale i dva závažní. V roce 2003, tím byl koronavirus SARS a v roce 2015 byl koronavirus MERS a nyní přišel třetí typ SARS – CoV – 2, který dostal název COVID – 19.
    Mers se na člověka přenesl z velbloudů a SARS z netopýrů na cibetky a potom zase na člověka.
  • Jak se přenáší na člověka?
    Na člověka se přenáší kapénkově- což znamená kašláním, kýcháním nebo také dotekem- dlaní, stačí si jen sáhnout na obličej.
  • Jaká je prevence?
    – při kýchnutí si zakrývat ústa paží nebo pokud máte při ruce, tak kapesníkem
    – používat zejména jednorázové kapesníky
    – omezit kontakt se zjevně nemocnými a nepřibližovat se k nim blíž než je vzdálenost jeden metr
    – pravidelné mytí rukou, případné používání desinfekce
    – jíst dostatek vitamínů, čímž získávat imunitu
    – nepodávat si s každým ruku, nedávat pusu
  • Mýty a dezinformace spojené s tímto virem?
    – koronavirus nelze chytit z balíčků z Číny
    – nepřenáší ho ani naši domácí mazlíčci
    – nechytnete ho, ale ani v čínské či jiné restauraci tady u nás v České Republice
    – nevyléčí ho ani horká vana, česnek, spreje do nosu, antibiotika a ani vakcína proti chřipce – lék totiž pro tento virus ještě není
    – nelze říct, že koronavirus je lehčí chřipka, může mít sice lehčí průběh, ale úmrtnost je stále 20x vyšší než u chřipky. V procentech samozřejmě vyhrává chřipka, ale jelikož se koronavirus dostal do několika lokalit a zabil více lidí, než bylo zaznamenáno u Mersu a Sarsu dohromady je dobré mít k nemoci respekt a chovat se zodpovědně i vůči našim ohroženějším spoluobčanům.
  • Jaké jsou příznaky tohoto viru?
    – horečka
    – kašel
    – dýchací potíže
    – bolest svalů
    – únava
    – v závažnějších případech se může rozvinout těžký zápal plic, syndrom akutních dýchacích potíží, sepse a septický šok, které mohou vést až ke smrti pacienta. Závažnější průběh choroby hrozí zřejmě více lidem s chronickým onemocněním.
  • Jaké opatření přijala Česká republika s tímto virem?
    – zákaz konání všech sportovních, hudebních, kulturních akcí, filmových či divadelních představení, náboženských akcí a dalších akcí s účastí osob větší než 100 osob
    – přerušení výuky na všech základních, středních a vysokých školách – na mateřské školy se zákaz nevztahuje, ale je známo, že několik jich bylo již zavřeno
    – zákaz návštěv v nemocnicích a v domovech pro seniory.
  • Jaké jsou upozornění a rady pro nás – občany?
    – určitě není potřeba dělat si zásoby jídla
    – rada pro rodiče, je možné si dojít do školy, kde Vám potvrdí ošetřování na dítě – pokud jeho věk není vyšší, jak 10 let.
  • Novinky u nás a ve světě spojené s virem COVID – 19
    Opatření od ministerstva spravedlnosti? Ministerstvo spravedlnosti zakázalo kvůli šíření koronaviru soudcům i ostatním pracovníkům soudů služební cesty do zahraničí. Předsedy soudů vyzvalo, aby vyšli vstříc zaměstnancům s dětmi a umožnili jim pokud možno práci z domova. U zaměstnanců s nízkými příjmy by soudy měly podle úřadu zvážit uplatnění překážky v práci na straně zaměstnavatele, řekla ČTK mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.
    Vývoj vakcíny?  Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě měl jedinečnou příležitost navštívit izraelskou laboratoř v Galilejském výzkumném ústavu, kde se pracuje na vývoji vakcíny proti koronaviru. A podle vědců by mohlo být očkování hotové v řádu týdnů.
    Nedostatek roušek? Téměř polovina poskytovatelů sociálních služeb už nemá roušky. Zařízením došla i dezinfekce a zdravotnické rukavice, zjistila asociace poskytovatelů.
    – Přichází podpora od pojišťovny? Všeobecná zdravotní pojišťovna garantuje nemocnicím a dalším úhradu veškeré péče související s novým typem koronaviru, počítá se zvýšenými náklady a zavádí nové platby. Ve středu to uvedl ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek. „Jsme připraveni hradit veškeré náklady na zdravotní péči poskytnutou v souvislosti se šířením koronaviru v České republice,“ řekl.
  • Jak jsou na tom ostatní země- nejnovější informace?
    Belgie. První oběť onemocnění COVID-19 potvrdila Belgie. V bruselské nemocnici zemřel 90letý pacient, oznámila ministryně zdravotnictví Maggie de Blocková. Je již devátou evropskou zemí, kde si nemoc vyžádala lidskou oběť.
    – Německo.Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala na středeční tiskové konferenci Němce, aby se během epidemie chovali solidárně k ohroženým skupinám obyvatel. Žádná mimořádná opatření však neoznámila. Zároveň s odvoláním na odborníky varovala, že novým typem koronaviru se může nakazit 60 až 70 procent obyvatel. Podle posledních údajů je v Německu přes 1200 nakažených, tři lidé onemocnění COVID-19 podlehli.
    Írán. Íránské úřady oficiálně potvrdily překročení hranice 9000 případů nákazy a 354 mrtvých. V úterý měla země 8042 nakažených a 291 mrtvých.
    Citace ze stránky iRozhlas.

Chtěla bych všem popřát hodně zdraví a také všechny poprosit o trochu soudnosti a zodpovědnosti, co se týká tohoto viru obecně, jak se říká je to nemoc jako každá jiná, ale je nutné chovat se s rozumem.

Čerpáno z: www.irozhlas.cz, https://ec.europa.eu/, https://www.google.cz/imghp

 

Předchozí článekLapač snů
Další článekSprávné množství vody pro psa

Leave a Reply