Máme před sebou neděli a úterní svátek, kdy můžeme někam vyrazit a kam? No nejlépe do přírody, kde si odpočine nejen Vaše tělo, ale hlavně mysl. V dnešní době je to hodně potřeba a proto jsem si pro Vás připravila jeden tip na výlet, kam se můžete podívat.

Kde nalezneme hrad Potštejn?

Potštejn je obec, která se nalézá v podhůří Orlických hor v údolí Divoké Orlice.
Kromě procházek okolní krajinou určitě upoutá nad obcí vyjímající se zřícenina hradu Potštejn. U hlavní silnice na okraji obce (blíže Sopotnici) objevíme ukazatel. Odtud k hradu vystoupáme asi 1 km po modré turistické značce. Po cestě si můžeme všimnout kapličkové křížové cesty a popisků, kde kdysi stály vstupní brány hradu. Před vstupem do hradu se z vyhlídky pokocháme pohledy do kraje, u ní uvidíme studnu, která byla hluboká celkem 44 metrů, nyní už ne 20 metrů.
Nejlepší je to, že po cestě je vše nádherně značené a hodně se toho i dozvíme. Každému bych tuto cestu doporučila.

Zajímavosti a informace, které zaujímá a možná i skrývá hrad Potštejn

Dojdeme ke čtvrté vstupní bráně, která se jako první dochovala, kde je umístěna expozice historie hradu. Jsou zde vystaveny fotografie hradu od 30. – 40. let minulého století. Prohlédneme si postupné úpravy na hradě až po jeho současnou podobu. Expozici také zahrnují staré pohlednice, pozůstatky keramiky nebo železné dveře z 16. století.

Na fotce je přibližný vzhled hradu po pernštejnské přestavbě

Bohužel se teď v době koronavirové nedostaneme dál než pouze na pohled na hrad z venku, a na zakončení křížové cesty, ale i tak je to nádherný výhled na okolí a i nádherný pohled na hrad.

Hrad Potštejn byl založen koncem 13. století (r. 1295) rodem Drslaviců pocházejících ze západních Čech. Také je spjat s příběhem o rytíři Mikuláši (1. pol. 14. století), který se dostal do sporu s králem Janem Lucemburským a začal loupit. I přes rozkaz krále své neřesti nikdy nenechal. Ve věži páté vstupní brány, kde se odmítal vzdát při dobývání hradu Karlem IV., našel smrt. Hrad byl dobyt.
Největšího rozkvětu dosáhl hrad Potštejn za vlády Pernštejnů a stal se jedním z nejvýznamnějších hradů svého času. Naopak, největší zkázy hrad utrpěl v době, kdy hrabě Jan Antonín Harbuval-Chamaré usilovně hledal poklad údajně skrytý loupeživým Mikulášem. Snažil se o to téměř čtyřicet let, ale jeho touha po nalezení pokladu nebyla nikdy naplněna.
Příběh o hledání pokladu inspiroval spisovatele Aloise Jiráska v literárním díle „Poklad“. V blízkosti kaple sv. Jana Nepomuckého byla Jiráskovi v roce 1921 Okresní správní komisí v Kostelci n. Orlicí věnována pamětní deska – na počest jeho historického románu a k výročí autorových 70. narozenin. Tento příběh jsme mohli vidět také zfilmovaný.

Naučná stezka Údolím Divoké Orlice

Pokud budete mít více času, tak je tu naučná stezka údolím Divoké Orlice.

U Klášterce nad Orlicí v podhůří Orlických hor si na své přijdou především ti, kteří se chtějí dobře projít a ještě se u toho něco dozvědět.
Naučná stezka Údolím Divoké Orlice provází přírodní rezervací Zemská brána a nejkrásnější části údolí této nádherné horské říčky, pramenící na polském území. Trasa začíná u kamenného mostu přes řeku, vybudovaného už v roce 1903, jde přes Pašeráckou lávku a kolem místa, kde před vyhořením stával empírový zámeček Lusthaus, ale také kolem několika objektů pevnostního opevnění včetně pěchotního srubu R-S 54 „Na potoku“ nebo Ledříčkovy skály s jeskyní, pojmenované podle loupežníka, který tady podle pověsti žil.

Trasa je dlouhá jen 3 kilometry, i přesto se na ni ale vešlo hned 10 zastavení s informačními tabulemi, jejichž prostřednictvím se návštěvníci seznámí s chráněnou krajinnou oblastí, jejími lesy, rostlinami a živočichy.
Trasa je nenáročná a snadno ji zvládnou i rodiny s dětmi, vede souběžně s modře značenou turistickou trasou.

Čerpáno: hrady.dejiny.cz, mapy.cz, google.com/img

Předchozí článekAktuálně Covid-19
Další článekNejznámější mýty o zvířatech – část druhá

Leave a Reply