Zdravím vás, už nějakou chvilku sleduji kdy rozkvete naplno keř jménem Bez Černý. Ptáte se proč? Nastíním vám jak je tento keřík výjímečný a dobrý, a vlastně roste jako ,,nálet,, skoro na každé mezi 🙂

Naši předkové si bezu černého (Sambucus nigra) vážili. Svědčí o tom nejen několik zachovaných rčení či říkadel (i vás možná babička učila, že člověk má před heřmánkem smeknout a před bezem kleknout), ale také už téměř zapomenutý zvyk darovat nevěstě bezovou sazenici, aby si ji mohla vysadit k novému příbytku. Koneckonců bez Slované chápali jako svůj posvátný strom.

Sběr začíná květy

Dá se z nich připravit ledasco: sirup, čaj, limonáda či šťáva, můžete je obalit v těstíčku, osmažit (kosmatice), použít jako náplň do bylinných pytlíčků, které se po zahřátí přikládají na místa, kde vás trápí revma, či součást blahodárné koupele.

Květy čerstvé i sušené (rozprostřete je v tenké vrstvě v průvanu na tmavém místě, aby neztratily barvu) jsou vhodné nejen jako prevence, ale i jako lék proti chřipce, angíně, kašli či rýmě, při nachlazení. Látky v nich obsažené (glykosidy, třísloviny, vitamin C, slizovité látky, éterické oleje a organické kyseliny) čistí krev, usnadňují vykašlávání, snižují teplotu, jsou močopudné a vyvolávají pocení.

Proto se teď s vámi podělím o zaručený recept na bezový sirup z květů 🙂 Miluje ho hlavně moje malá dcerka 🙂

  • 3ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
  • 80 g kyselina citronová
  • 40ks bezové květy
  • 2kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový)

Květy bezu opatrně opláchněte studenou vodou tak, abyste z nich neomyli všechen pyl – to on určí kvalitu sirupu a předá mu své léčivé poselství! Dva a půl až tři litry vody nechte přejít varem. Vsypte kyselinu citronovou a poté nechte vychladnout.

Květy a na kolečka pokrájený dobře omytý citron (nejlépe v biokvalitě) přelijte v míse zcela vychladlou vodou s kyselinou citronovou, překryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin louhovat.

Po této době výluh přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou do nerezového hrnce. Vsypte cukr (mělo by ho být tolik, kolik je tekutiny – 1 l tekutiny = 1 kg cukru). Za občasného míchání zahřejte, až se cukr zcela rozpustí a ze dna hrnce začnou k hladině stoupat bublinky.

Horkou tekutinu okamžitě vlijte do předem připravených vysterilizovaných sklenic či láhví, uzavřete víkem a dnem vzhůru nechte vychladnout. Pak láhev otočte a uskladněte nejlépe na tmavším a chladnějším místě. Neotevřený vydrží sirup až 365 dní, po otevření skladujte v ledničce maximálně týden.

Popřeji vám At´vás tento skvělý nápoj osvěží při těchto teplých dnech 🙂

Předchozí článekLéto vs. Pes
Další článekNáhubek

Leave a Reply