Site icon Svět na netu

Zdravé vaření aneb netradiční přílohy ke každému jídlu

Přemýšlíte nad tím, že by jste rádi zkusili něco jiného a knedlík, těstoviny nebo rýže se stává stereotypem? Dnes bych sem ráda napsala trochu jiné přílohy, které nejsou zas až tak tradiční a jsou také dobré, ale hlavně zdravé.

  1. Tarhoňa
    – je druh těstoviny, používané ve slovenské a maďarské kuchyni.
    – Slovo tarhoňa pochází ze staroperského tarhana, což označovalo směs mletého obilí a jogurt (nebo mleté obilí uvařené v kyselém mléce) používanou od starověku kočovníky z Přední Asie jako základ k výrobě kaše. Do Uher se tarhoňa dostala v 16. století spolu s tureckými nájezdníky. První výskyt slova tarhonya v maďarštině je z období kolem roku 1600. V upravené podobě v jižní části Maďarska zdomácněla, hlavně v okolí Szegedu, kde dlouho představovala hlavní jídlo. Dnes se dá v obchodech koupit tarhoňa průmyslově připravená jako polotovar. Ze stejného těsta jako tarhoňa se dělají i nokedli, o něco větší knedlíčky připomínající halušky. Nokedli se však dělá z mnohem měkčího těsta s větším množstvím vody a ihned po zhotovení se v malých kouscích “nadrobí” do vařicí vody, odkud se po vynoření v uvařeném stavu vybírají.
  2. Pohanka
    Pohanka je přirozeně bezlepková plodina a tak ji uvítají především celiaci. Zároveň obsahuje rutin, látku, která má mimořádné účinky pro pružnost cév, proto se pravidelná konzumace pohanky doporučuje především starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.
  3. Jáhly
    – Jáhly (kuličky z prosa setého) vlastně nejsou ničím novým, spolu s kroupami vždy patřily do staročeské kuchyně (slovo jáhelník určitě dobře znáte). Jsou moc dobré, jak ve sladké, tak i ve slané verzi a navíc jsou bezlepkové.
    – Jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Používají se vařené v řadě tradičních českých pokrmů – např. k přípravě jáhelníku (na sladko i na slano), jahelné kaše a jahelných škubánků. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. Proso je náročné na pěstování (musí se často plít), proto byly jáhly ve středověku drahé a vařily se jako sváteční jídlo a později je začala v kuchyních českých zemí nahrazovat rýže.
  4. Bulgur
    – je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů.
    – Nejznámější uplatnění bulguru je v libanonském salátu tabouleh, ale dá se využít také v řadě zeleninových nebo masitých jídel (pilaf, falafel, kibbeh). V české kuchyni se bulgur používá do nádivek, karbanátků, polévek nebo jako příloha k masům.- Bulgur je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení, protože obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Například ve srovnání s bílou rýží má bulgur více vlákniny a proteinů, nižší glykemický index (48) a vyšší obsah většiny vitamínů a minerálů. Protože se bulgur vyrábí z pšenice, obsahuje lepek a jako takový není potravinou vhodnou pro lidi s celiakií a poruchami příjmu lepku
  5. Polenta
    je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii a také v Chorvatsku, Rumunsku, Moldavsku a Černé Hoře, kde se podává jako silně kajmakem omaštěná kaše se sklenicí kyselého mléka. V ČR se nejčastěji prodává jako instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky.
    -Podává se buďto samostatně, nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato kukuřičná kaše patří k oblíbeným pokrmům v Chorvatsku, Rumunsku a Černé Hoře, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, bakardan nebo mamaliga.
    – Polenta je zdravý pokrm bohatý na bílkovinu a vlákninu, také na vitamíny a minerály.
  6. Tmavá rýže
    Rýže je celosvětově nejznámější příloha, zkoušely jste však její tmavou variantu? Obsahuje 4x více železa než rýže bílá, také je bohatým zdrojem antioxidantů (selen), vlákniny a hořčíku. Tmavá rýže je velmi dobře stravitelná a navíc neobsahuje žádný lepek.
  7. Quinoa
    Quinoa neboli merlík čilský patří mezi super potraviny, je to taková malá nutriční bomba, vhodná i pro redukční diety. Vzhledem si ji můžete splést s kuskusem nebo amaranthem. Její hlavní předností je přirozená bezlepkovost, vysoký obsah bílkovin (ne lepku), vitaminů, aminokyselin a minerálů.
    – Quinoa má také vysoký obsah vlákniny, díky které je velmi dobře stravitelná. Její příprava je snadná a zakoupit si ji můžete v každé prodejně s bio potravinami.
  8. Batáty
    – Batáty jsou speciální druh tropické rostliny s názvem povijnice batátová. Vzhledem se batáty podobají klasickým bramborám, avšak chutí si je nespletete. Jsou totiž sladké a chutí připomínají pečenou dýni. Společně s rýží a ovesnými vločkami jsou nejlepším zdrojem sacharidů, které se uvolňují postupně. Jsou výjimečné také pro svůj vysoký obsah vitaminů, vlákniny a betakarotenu. Jeden batát vám dodá více než 180% DDD betakarotenu. Před vaší prosluněnou dovolenou tedy doporučujeme zavést batátové menu pro krásně a zdravě opálenou pokožku!

Dalo by se jich vyjmenovat více a jednu již jsme vlastně zmínili v našem receptu a je to kuskus, pokud by jste ještě nečetli přidám sem odkaz 🙂
Samotnou přílohou, která je zaručeně skvělá je čerstvá zelenina, tou se v každém případě vůbec nic nezkazí.
Ať již se rozhodnete pro českou klasiku nebo nějakou netradiční, přeji dobrou chuť.

Exit mobile version