Site icon Svět na netu

Mikrovlnná trouba aneb pomocník do každé kuchyně

Mikrovlnná trouba je dnes dovolím si říct vlastně již neodmyslitelný spotřebič našich domácností, stejně jako lednička, pračka nebo sporák. Pojďme si o ní něco říct, protože si myslím, že takový vynález, který nám ulehčuje každodenní život, tak by se mělo vědět, jak nám vznikal. Tuto sérii jsem již začala s lednicí, která je pro náš život velice zásadní, tak budeme pokračovat dále, aby jsme se dozvěděli více o tom, jak vše vlastně vznikalo. 🙂

Mikrovlnná trouba

Historie

Nyní již se dostaneme na samotný vliv mikrovlnné trouby na potraviny.

Žádná dodnes dostupná studie nepotvrdila jiné účinky mikrovln na jídlo než tepelné. K tomu, aby např. došlo k změně molekul „jídla“, je potřeba ionizace a ionizující záření. Mikrovlnné záření je však zářením neionizujícím. Při ohřívání jídla dochází k degradaci vitamínů či aminokyselin. K těmto změnám však dochází i při ohřevu konvenčními metodami. Vysvětlení teorie vybuchujících vajec tvrdící, že je to ukázka škodlivosti na pokrm a člověka, je prosté. Objem vody a objem vodní páry, pocházející z totožného množství vody, je velice odlišný. Pára má několikrát větší objem, a proto dochází k expanzi, následnému úniku a proražení skořápky vajíčka. Proto ohříváme vejce v mikrovlnce pouze ve vodě.

Působení mikrovln (vysokofrekvenčního pole) na člověka má také pouze tepelné účinky. Jediný prokázaný efekt je ohřátí tkáně.

Zajímavosti při vynálezu mikrovlnné trouby

Příště bychom si pověděli něco o potravinách, které do mikrovlnné trouby opravdu nepatří, protože mohou poškodit Vaši mikrovlnku či způsobit požár.

Čerpáno: wikipedia.com, google.com/img

Exit mobile version