Site icon Svět na netu

Nádobí, které nepatří do myčky nádobí: Co se v myčce může poškodit?

Již v minulém článku o sušičce a nevhodném oblečení do ní, jsme se bavili o velkých pomocnících v domácnosti. Dalším velkým pomocníkem je myčka nádobí, v každodenním životě šetří čas a energii. Nicméně ne všechno nádobí je vhodné pro mytí v myčce. Určité materiály a typy nádobí se mohou v myčce poškodit, ztratit svou kvalitu nebo se stát nebezpečnými pro zdraví. V tomto článku si přiblížíme, jaké nádobí bychom měli raději mýt ručně.

1. Dřevěné nádobí a kuchyňské nástroje

Dřevěné vařečky, prkénka, misky či nože s dřevěnou rukojetí rozhodně nepatří do myčky. Vysoké teploty a dlouhý kontakt s vodou způsobují, že dřevo praská, deformuje se nebo ztrácí svou ochrannou vrstvu. Při dlouhodobém vystavení může dřevo vyschnout a stát se křehkým, což vede ke kratší životnosti.

2. Nože

Kvalitní kuchyňské nože, zejména ty s ostrými čepelemi, by neměly být myty v myčce. Saponáty a vlhkost mohou otupit ostří a zvýšit riziko koroze, zejména u nožů z uhlíkové oceli. Navíc může agresivní proud vody poškodit rukojeť, zejména pokud je dřevěná nebo plastová.

3. Litina

Litina je další materiál, který do myčky nepatří. Litinové pánve a hrnce často disponují speciální ochrannou vrstvou, která se používáním vytváří a zlepšuje vlastnosti nádobí (tzv. “seasoning”). Myčka by tuto vrstvu mohla zničit, čímž by litina ztratila svou nepřilnavost a ochranu proti korozi. Pro čištění litiny se doporučuje ruční mytí bez agresivních čisticích prostředků.

4. Měděné nádobí

Měděné pánve a hrnce jsou velmi oblíbené díky svým estetickým vlastnostem a skvělému vedení tepla. V myčce se však jejich povrch může snadno poškrábat a měď ztrácí svůj lesk. Chemikálie v mycích prostředcích mohou měď také znehodnotit a způsobit tmavnutí či změnu barvy.

5. Jemný porcelán a nádobí s ruční malbou

Starý nebo cenný porcelán, zejména ten s ručně malovanými vzory nebo zlatým lemováním, by měl být myt pouze ručně. Myčka může způsobit postupné opotřebení barev a dekorací, a dokonce může dojít i k odlupování zlatých nebo stříbrných prvků.

6. Plastové nádobí

Některé plastové nádobí není určeno pro vysoké teploty, které jsou v myčce běžné. Měkké plasty se mohou zdeformovat, roztavit nebo uvolnit škodlivé chemikálie. Pokud plastové nádobí do myčky patří, mělo by být označeno jako „vhodné do myčky“. V opačném případě je lepší ho mýt ručně, nebo alespoň na nízkou teplotu.

7. Nerezové nádobí

Ačkoli většina nerezového nádobí do myčky může, není to vždy ideální volba. U levnějších nerezových výrobků může myčka způsobit matování, fleky nebo dokonce korozi. Nerezové pánve s hliníkovým jádrem mohou ztratit svou rovnoměrnou tepelnou vodivost. Ruční mytí může prodloužit životnost nerezového nádobí.

8. Hliníkové nádobí

Hliník je velmi náchylný na poškození mycími prostředky v myčce. Hliníkové nádobí může v myčce zmatnit nebo změnit barvu a často se na něm mohou objevit skvrny. Zvláštní pozornost je třeba věnovat i nerezovému nádobí s hliníkovým jádrem, kde může dojít k podobným problémům.

9. Krystalové sklo

Krystalové sklo, obzvláště to, které obsahuje olovo, je příliš křehké na mytí v myčce. Myčka by mohla způsobit praskliny, matování povrchu a ztrátu lesku. Kromě toho chemické látky v mycích prostředcích mohou negativně ovlivnit čistotu skla a jeho celkový vzhled.

Mytí nádobí v myčce je praktické a pohodlné, ale ne všechno nádobí tam patří. Pro zachování kvality a životnosti vašich oblíbených kuchyňských potřeb je někdy lepší zvolit tradiční ruční mytí. Dřevěné, měděné, hliníkové či jemné porcelánové nádobí vyžaduje jemnější péči, kterou myčka nedokáže nabídnout.

Exit mobile version