Site icon Svět na netu

Novinky v legislativě o zbraních aneb co nás čeká od ledna 2026

Od 1. ledna 2026 vstoupí v platnost nový zákon o zbraních, který přináší řadu změn a úprav pro držitele zbraní, ale i pro ty, kteří se teprve chystají vstoupit plnohodnotně do světa zbraní. Tento článek přináší přehled klíčových novinek, které by měli znát nejen majitelé zbraní, ale i každý koho to zajímá.

1. Nové kategorie zbraní a povinnosti registrace

Nový zákon přináší přehodnocení a novou kategorizaci zbraní. Některé zbraně, které dosud spadaly do nižší kategorie, budou nyní zařazeny do kategorie vyžadující povolení.
Nově se budou zbrojní oprávnění dělit pouze na dvě kategorie místo současných pěti. První kategorie – Obecné zbrojní oprávnění, bude zahrnovat současné skupiny zbrojního průkazu A, B a C, což znamená sběratelství, sportovní střelbu a lov. Druhá kategorie – rozšířené zbrojní oprávnění, bude zahrnovat současné skupiny zbrojního průkazu D a E, tedy zbraně pro výkon povolání a pro ochranu života, zdraví a majetku. Toto rozšířené oprávnění bude zároveň zahrnovat i vše, co je obsaženo v Obecném zbrojním oprávnění.

Struktura kategorií zbraní:

Zbraně podléhající zbrojnímu oprávnění: 

Zbraně povinně ohlašované:

Zbraně neohlašované:

2.Podmínky zbrojního oprávnění

Už zde se mění názvosloví, kdy se nově nebude jednat o zbrojní průkaz, ale o zbrojní oprávnění.
Co se týká samotných podmínek, které musí žadatel o vydání zbrojního průkazu splnit, tak to se nijak významně od současného stavu nemění. Podmínka splnění věku zůstává stejná a to také podmínky zdravotní a odborné způsobilosti. Nově zde přibyly akorát opravné prostředky pro případ, kdy dojde ke sporu mezi žadatelem o vydání zbrojního oprávnění a zkušebním komisařem.

3. Novinky pro stávající držitele zbrojních průkazů

Nový zákon o zbraních, který vstoupí v platnost v lednu 2026, přináší řadu změn, jejichž cílem je zvýšit bezpečnost a odpovědné zacházení se zbraněmi v České republice. Ať už jste stávající držitel zbraně nebo o jeho pořízení teprve uvažujete, je důležité se s těmito změnami seznámit a dodržovat nové předpisy. To chrání nejen vás, ale také přispívá k bezpečnosti celé společnosti.

Obrázky jsou pouze ilustrační.

Exit mobile version