Site icon Svět na netu

Recepty z máty – pro zdraví i chuť

Jak již jsem v minulém článku o mátě slíbila, tak dnes bych Vám ráda sepsala pár receptů, kde můžete mátu naplno využít a vychutnat si její chuť. Tak pojďme na to 🙂

  1. Mátový čaj

Tento čaj pomáhá nejen při nachlazení, je ale často součástí detoxikačních rituálů a redukčních diet.

Budeme potřebovat:

Příprava: Mátové lístky zalijte vroucí vodou a nechte patnáct minut odstát. Čaj sceďte a podle chuti přidejte med s citronem.
Rada na závěr: Med nikdy nepřidávejte do vroucího čaje. Ztratil by tak všechny účinné látky. Počkejte minimálně deset minut.

2. Mátový sirup

Budeme potřebovat:

Samozřejmě se množství upraví dle toho, kolik budete chtít výsledného sirupu.
Příprava: V hrnci smícháme vodu s cukrem a uvedeme do varu. Až začne směs houstnout, přidáme nasekanou mátu a citron. Krátce povaříme, aby se sirup krásně provoněl, poté přiklopíme poklicí a za občasného míchání necháme 2 – 3 hodiny odstát. Poté směs přecedíme přes plátno a opět zahřejeme téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplníme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme vychladnout.

3. Mojito

Budeme potřebovat (Na pravé kubánské mojito):

Příprava:

Do vysoké skleničky dáme 2 kávové lžičky třtinového cukru, šťávu z poloviny limety, 2 snítky máty a 2 díly perlivé vody (9 cl). Jemně pomačkáme. Přidáme jeden díl rumu a kostky ledu. Nápoj dobře promícháme a sklenici dle stylu ozdobíme.

4. Mátový olej
Používat jej můžete na potírání čela při migréně nebo bolestech hlavy, místa postižená revmatismem, pohmožděniny a ekzémy.

Budeme potřebovat:

Příprava:
Čerstvé listy máty zalijte olivovým olejem a nechejte týden stát na slunném místě. Poté zceďte do láhve a uzavřete.

5. Masážní olej na chodidla

Budeme potřebovat:

Příprava:

Vše smícháme a poté olejem masírujeme chodidla 5 až 10 minut. Nakonec si nohy opláchneme. Sůl má peelingové účinky, které vám kůži vyčistí, zatímco máta zrelaxuje svaly.

6. Ocet na lupy

Budeme potřebovat:

Příprava:
Snítku máty a snítku rozmarýnu smícháme ve čtvrt litru jablečného octu a necháme alespoň týden ustát. Poté jej můžeme využívat hned po šamponování a po lupech nebude ani stopa!

Máta má hodně využití, ale také krásně voní a když ji budete mít v kuchyni, tak to tam nádherně provoní. Věříme, že si mátu zamilujete i Vy a pokud znáte nějaký jiný recept, napište nám ho do komentářů 🙂

Čerpáno: domácí kuchařka, obrázky ilustrační- google.com

Exit mobile version