Site icon Svět na netu

Zajímavosti a fakta o kávě

Co chcete o kávě vědět?

Historii a druhy káv už jsme si prošli, přikládám zde tlačítko. Ale dnešní část bych ráda věnovala zcela něčemu jinému. Chtěla bych se v dnešním článku podívat na fakta, mýty a různé zajímavosti právě o tomto produktu s názvem káva.

Zprvu se tedy podíváme na zajímavosti o kávě:

Všude slýcháme, že káva je pro náš život nebezpečná, ale co třeba se na tom podívat, tak jak je pro naše těla káva přínosná. A není pravdou, že je pro naše tělo zdravá?

Tohle by byli asi ty největší zajímavosti a fakta a teď bych jen ráda zmínila nejdražší kávu na světě. Je to káva Kopi Luwak.

Kopi Luwak, která se nesklízí zcela běžným způsobem na plantážích. Její nenapodobitelná chuť je oceňována všemi znalci, ovšem někdy jen do doby, než zjistí, jak vzniká její nenapodobitelné aroma. Jméno „luwak“ totiž v Indonésii patří jednomu kunovitému zvířátku, cibetce. Ta se živí hmyzem a tropickými plody, ale také plody kávovníku, které prochází jejím trávicím traktem. V trusu tohoto zvířátka zůstávají peckovice kávovníku a tak po nich denně pátrají sběrači. Když je naleznou, odstraní obal a tradičním způsobem upraží nepoškozená kávovníková zrna. Cena kávy za kilogram se pohybuje kolem tisíce dolarů a tak může být právem tato káva považována za nejdražší kávu na světě.

Vědci se pokoušeli zjistit proč má káva tak netradiční a nesmírně aromatickou chuť. Nejprve byla cibetka považována za „odborníka“, který si vybírá jenom ty nejlepší zrna kávovníku, ale pak se zjistilo, že je tomu jinak. Vědci z Ontaria přišli na to, že trávením v žaludku cibetky probíhá v podstatě fermentační proces, který je způsoben bakteriemi (hlavně bakterie kyseliny mléčné) a enzymy, které promění proteiny na malé molekuly a tím se ztratí z kávy některé hořké látky.

Od konce 19. století, kdy byla káva uvedena na trh, vznikaly pokusy chovat cibetku v zajetí a pokusit se tak o jakousi velkovýrobu, ale cibetky v zajetí se odmítají kávou živit. Proto je stále produkce této kávy stále nízká.

Dnes se už sice daří chovat cibetku uměle, ale přesto se dělají aromatizované kopie a vlastně jen 5 % kávy Kopi Luwak je opravdu z cibetky, zbytek je totiž pančován. Proto při koupi této kávy je nutností vyhledat renomovaného obchodníka s přímými obchodními styky, protože jinak se nám může stát, že narazíme jen na předraženou náhražku této kvalitní kávy.
A jak tedy chutná? Její chuť je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

Tak to bychom asi měli.. Poslední zajímavostí nakonec bude asi to, že káva je vhodná i pro děti. Výzkumy tvrdí: Kávu mohou pít i malé děti, věkové omezení se na tento nápoj rozhodně neklade! Dopřát dítěti kvalitní kávy, nepříliš silnou a bez cukru není v podstatě nijak špatné, daleko hůře uděláme, dopřejeme-li mu pochybný hamburger ze stánku a nějakou umělou oslazenou limonádu či bonbony.

Čerpáno: Chefshop.cz, Gourmetkava.cz, Koule.cz

Exit mobile version