Doporučení, tipy a triky 🙂
Jak jsem již v předchozím článku slíbila ráda bych Vám doporučila, jaký papinův hrnec neboli „papiňák“ vybrat a proč. Následně bychom se podívali na nějaké doporučení a triky, co se pro vaření v tomto hrnci určitě hodí a nikdy se neztratí. Tak jdeme na to.
A ti z Vás, kterým by předchozí článek unikl, tak stačí kliknout na tlačítko (předchozí článek)
Nejdříve bych začala výběrem papinova hrnce. V tomto je samozřejmě důležité uvědomit si, pro kolik lidí zejména budete vařit. Uvádí se zejména, že:
- Malý papinův hrnec – pokud se Vaše rodina skládá ze dvou nebo tří členů, určitě se Vám vyplatí zakoupit malý tlakový hrnec. Malým hrncem se rozumí zejména takový, co má od 3,5 l až do 5 l.
- Středně velký papinův hrnec – pokud se Vaše rodina skládá ze 4- 6 členů domácnosti, ve výběru se doporučuje tento hrnec, rozumí se jím zejména taková, co má okolo 6-8 l. Hrnce o tomto objemu se totiž doporučují středním až větším rodinám.
- Velký tlakový hrnec – Nad 8l je vhodný tlakový hrnec pro opravdu velké rodiny, případně do malé jídelny nebo na tábory, akce či sešlosti, kde se vaří pro větší množství strávníků.
A teď bych Vám ráda dala nějaká doporučení, která jsem za dobu, co tento hrnec v kuchyni sama využívám pochytila.
- Umývání – pokud jste vlastníkem myčky na nádobí a neumíte si již představit umývat nádobí ve dřezu, tak je možnost. Mytí tlakového hrnce v myčce není vždy standardem, zejména u výrobků z hliníku. Nerezové tlakové hrnce ale v myčce obvykle můžete umývat, výjimky mohou nastat u plastové rukojeti a těsnění, které na víku jsou. Vždy je potřeba se řídit doporučením výrobce v obdrženém návodu.
- Balení – v balení se může zejména vyskytovat parní rošt a napařovací síto. Parní rošt využijete v tlakovém hrnci u tučnějšího masa i zeleniny. Maso umístíte na rošt, tuk odkape na dno nádoby a jídlo tak bude méně kalorické a nebudete se muset obávat zbytečného tuku. Zeleninu tímto způsobem uvaříte šetrně, v páře a zůstane v ní tak dostatek důležitých vitamínů a živin, které od zeleniny očekáváme.
- Měrné rysky – Díky měrným ryskám po stranách tlakového hrnce budete mít přehled o tom, kolik tekutiny se v hrnci nachází. I recepty, kde je potřeba přesné množství tekutiny, tak zvládnete na jedničku.
- Typ vařiče – V moderních tlakových hrncích lze vařit na všech typech sporáků. Většina typů papiňáků, vyráběné v dnešní době jsou již kompatibilní s plynovým sporákem, elektrickým i s indukčními varnými deskami.
Zde bych jen ráda zmínila novinku. Pokud máte velkou kuchyňskou linku, je možno zakoupit elektrický tlakový hrnec a zde už nepotřebujete vařič žádný.
Zde bych ráda shrnula upozornění, která se týkají právě vaření v těchto hrncích.
- Plnění – Tlakový hrnec je možné z důvody bezpečnosti plnit pouze do 2/3 jeho objemu. U jídel, která během tepelného zpracování pění nebo bobtnají, např. polévky nebo luštěniny, rýže atd., plňte hrnec maximálně do 1/2 objemu nádoby, abyste zabránili nežádoucímu zanesení ventilů a přeplnění. V tomto hrnci nevařte bez použití vody, minimální množství vody je 250 ml.
- Otevírání hrnce – Tlakový hrnec otevírejte vždy až po úplném vypuštění páry z tlakového hrnce a také až po úplném spadnutí bezpečnostních pojistek. Při otevírání tlakového hrnce nikdy nepoužívejte nepřiměřenou sílu.
- Uzavírání hrnce – Víko tlakového hrnce uchopte za uzávěr, nasaďte kolmo na nádobu, uzávěr otočte proti směru hodinových ručiček a tlakový hrnec uzavřete. Zkontrolujte, že lze regulátor tlaku plynule nastavit do kterékoliv pracovní polohy i do polohy pro vypouštění páry. Při uzavírání hrnce platí to samé jako pro otevírání- NIKDY NEPOUŽÍVAT NEPŘIMĚŘENOU SÍLU.
- Velké množství páry – Pokud na počátku vaření z tlakového hrnce uniká velké množství páry, není tlakový hrnec správně uzavřen. Nesprávné uzavření je obvykle způsobeno:
- Víko není správně nasazeno – zopakujte uzavření hrnce.
- Regulátor tlaku je nastavený v poloze pro vypouštění páry – nastavte jej do polohy pro vaření při nízkém nebo vysokém tlaku.
- Silikonové těsnění není správně osazeno ve víku – zkontrolujte jeho umístění.
- Silikonové těsnění je poškozeno – vyměňte jej za nové originální těsnění značky Vašeho Papinova hrnce.
Já jsem ke svému tlakovému hrnci dostala návod, kde se mi velice líbil seznam, kde bylo napsáno, jak dlouho, co vařit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že časy sedí. Vše je samozřejmě nutné odvíjet od množství daných potravin, kvality sporáku a nastavené teploty na daném hrnci.
MASO
Hovězí maso
Roláda 20–30 minut
Pečeně 30–40 minut
Svíčková 30–40 minut
Hovězí vývar 35–40 minut
Jazyk 45 minut
Vepřové maso
Uzený bůček 20 minut
Roláda 20–30 minut
Ovarové kolínko 25–30 minut
Pečeně 30–35 minut
Telecí maso
Pečeně 12–15 minut
Hlava 15 minut
Nožička 15–20 minut
Jazyk 15–20 minut
Jehněčí a skopové maso
Kýta 30 minut
Drůbeží maso
Holoubě 8–10 minut
Kuře 15 minut
Slepice 15–20 minut
Husí drůbky 15 minut
Zvěřina
Králík 15 minut
Zaječí pečeně 15 minut
Srnčí hřbet mezi 10 minut
Zaječí na pepři 10–15 minut
Srnčí kýta 20–30 minut
RYBY, OVOCE A ZELENINA
Ryby
Dle velikosti porce 6–10 minut
Brambory
Brambory krájené solené 7–9 minut
Brambory ve slupce 10–15 minut
Ovoce
Jablka krájená 2–5 minut
Hrušky krájené 2–5 minut
Zelenina
Špenát 2–3 minuty
Paprika 3–4 minuty
Celer krájený 3–5 minut
Česnek krájený 4 minuty
Brokolice 5–6 minut
Zavařené fazole 5–6 minut
Kedlubny 5–6 minut
Mrkev 6–8 minut
Chřest 6–10 minut
Růžičková kapusta 8–10 minut
Květák dělený 8–9 minut
Hlávkové zelí mezi 7–12 minut
Červené zelí mezi 8–10 minut
Kysané zelí mezi 10–12 minutami
Květák celý mezi 15–18 minut
POLÉVKY A LUŠTĚNINY A OBILOVINY
Polévky
Houbová 2–5 minut
Slepičí vývar 30 minut
Volská oháňka 25–30 minut
Luštěniny
Namočený hrách 10–12 minut
Namočené fazole 25–30 minut
Oves a kukuřice
Ovesná mouka 5 minut
Ovesné vločky 6 minut
Ovesná krupice 6 minut
Kukuřice 10 minut
Rýže
Rýžová kaše 7–8 minut
Rizoto 5–7 minut
Nyní už bych Vám chtěla jen popřát dobrou chuť, krásně strávené chvíle v kuchyni vařením, které má cenu a bude Vám dělat radost. Vaření v tomto hrnci bych opravdu doporučila každému, ale jak se říká, každý si přijde na své. 🙂
Čerpáno: alza.cz, tescoma.cz, můj vlastní návod k použití tlakové hrnce Tescoma