Site icon Svět na netu

Jaký tlakový hrnec vybrat a doporučení

Doporučení, tipy a triky 🙂

Jak jsem již v předchozím článku slíbila ráda bych Vám doporučila, jaký papinův hrnec neboli “papiňák” vybrat a proč. Následně bychom se podívali na nějaké doporučení a triky, co se pro vaření v tomto hrnci určitě hodí a nikdy se neztratí. Tak jdeme na to.
A ti z Vás, kterým by předchozí článek unikl, tak stačí kliknout na tlačítko (předchozí článek)

Nejdříve bych začala výběrem papinova hrnce. V tomto je samozřejmě důležité uvědomit si, pro kolik lidí zejména budete vařit. Uvádí se zejména, že:

A teď bych Vám ráda dala nějaká doporučení, která jsem za dobu, co tento hrnec v kuchyni sama využívám pochytila.

Zde bych ráda shrnula upozornění, která se týkají právě vaření v těchto hrncích.

  1. Víko není správně nasazeno – zopakujte uzavření hrnce.
  2. Regulátor tlaku je nastavený v poloze pro vypouštění páry – nastavte jej do polohy pro vaření při nízkém nebo vysokém tlaku.
  3. Silikonové těsnění není správně osazeno ve víku – zkontrolujte jeho umístění.
  4. Silikonové těsnění je poškozeno – vyměňte jej za nové originální těsnění značky Vašeho Papinova hrnce.

Já jsem ke svému tlakovému hrnci dostala návod, kde se mi velice líbil seznam, kde bylo napsáno, jak dlouho, co vařit. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že časy sedí. Vše je samozřejmě nutné odvíjet od množství daných potravin, kvality sporáku a nastavené teploty na daném hrnci.

MASO

Hovězí maso

Roláda 20–30 minut

Pečeně 30–40 minut

Svíčková 30–40 minut

Hovězí vývar 35–40 minut

Jazyk 45 minut

Vepřové maso

Uzený bůček 20 minut

Roláda 20–30 minut

Ovarové kolínko 25–30 minut

Pečeně 30–35 minut

Telecí maso

Pečeně 12–15 minut

Hlava 15 minut

Nožička 15–20 minut

Jazyk 15–20 minut

Jehněčí a skopové maso

Kýta 30 minut

Drůbeží maso

Holoubě 8–10 minut

Kuře 15 minut

Slepice 15–20 minut

Husí drůbky 15 minut

Zvěřina

Králík 15 minut

Zaječí pečeně 15 minut

Srnčí hřbet mezi 10 minut

Zaječí na pepři 10–15 minut

Srnčí kýta 20–30 minut

RYBY, OVOCE A ZELENINA

Ryby

Dle velikosti porce 6–10 minut

Brambory

Brambory krájené solené 7–9 minut

Brambory ve slupce 10–15 minut

Ovoce

Jablka krájená 2–5 minut

Hrušky krájené 2–5 minut

Zelenina

Špenát 2–3 minuty

Paprika 3–4 minuty

Celer krájený 3–5 minut

Česnek krájený 4 minuty

Brokolice 5–6 minut

Zavařené fazole 5–6 minut

Kedlubny 5–6 minut

Mrkev 6–8 minut

Chřest 6–10 minut

Růžičková kapusta 8–10 minut

Květák dělený 8–9 minut

Hlávkové zelí mezi 7–12 minut

Červené zelí mezi 8–10 minut

Kysané zelí mezi 10–12 minutami

Květák celý mezi 15–18 minut

POLÉVKY A LUŠTĚNINY A OBILOVINY

Polévky

Houbová 2–5 minut

Slepičí vývar 30 minut

Volská oháňka 25–30 minut

Luštěniny

Namočený hrách 10–12 minut

Namočené fazole 25–30 minut

Oves a kukuřice

Ovesná mouka 5 minut

Ovesné vločky 6 minut

Ovesná krupice 6 minut

Kukuřice 10 minut

Rýže

Rýžová kaše 7–8 minut

Rizoto 5–7 minut


Nyní už bych Vám chtěla jen popřát dobrou chuť, krásně strávené chvíle v kuchyni vařením, které má cenu a bude Vám dělat radost. Vaření v tomto hrnci bych opravdu doporučila každému, ale jak se říká, každý si přijde na své. 🙂

Čerpáno: alza.cz, tescoma.cz, můj vlastní návod k použití tlakové hrnce Tescoma

Exit mobile version