Site icon Svět na netu

Jumping aneb krůček k lepšímu životu

Možná jste o něm váhali, nebo již váháte? Ráda bych přinesla informace, které by Vám mohly pomoci.

Co vlastně ten JUMPING je?

Jaké jsou jeho pozitiva a účinky?

Jaké cviky se dají na trampolíně provádět?

Mohla by se to zdát děsná nuda, že na trampolíně se bude skákat nahoru a dolů, opak je ale pravdou.
Při jumpingu se střídá tolik cviků, že nudit se jednoduše nestihnete. Nejde však o skákání do výšky. Právě naopak. Tělo byste měli držet v jedné rovině a pracují převážně nohy.

Skáče se tedy snožmo, s roztaženýma nohama, na jedné noze, předkopávání, zakopávání, střídání nohou. Do toho všeho pár otoček, přískoků, s držením madla, bez držení madla –  je toho strašně opravdu hodně, ale také záleží jen na tom, co máte rádi a na Vaší fantasii.

Cvičení na trampolínách je pak velmi vhodné pro podílení svalů pánevního dna (a to se netýká jen žen!). Díky držení těla při skoku posilujete spodní část tzv. CORE – stabilizačního systému.
Neposílený CORE bývá častou příčinou bolestí zad, problémů s inkontinencí, erekcí a také může za špatné držení těla.

Jaké oblečení a boty jsou vhodné?

Co se oblečení týče není potřeba nic speciálního.
Ke cvičení patří klasicky legíny nebo kraťasy ( i když pokud máte větší stehna, to tření není úplně pohodlný, proto jsme pro legíny), nahoru pak tílko.

Hlavní je se cítit pohodlně, které Vám při pohybu nebudou vadit.

S sebou je dobré mít potítko nebo ručník a vodu.

Hlavní potřebou na JUMPING jsou boty! Je hlavní si dát pozor na kotníky, nikdo přece nestojí o vyvrtnutý kotník.

Odkud se JUMPING vzal?

Tento zajímavý a moderní tréninkový systém se zrodil, pro mnohé možná nečekaně, přímo v Čechách. Za vším stojí dva mladí instruktoři aerobiku Jana Svobodová a Tomáš Buriánek, kteří hledali alternativu na oživení dlouholetého stereotypu svých sportovních aktivit. Hlavním kritériem byla zábava a možnost pořádně se zapotit, jak řekli v mnohých rozhovorech. Chtěli navrhnout takový sport, který by byl nejen příjemný, ale především efektivní a mohli ho cvičit všichni, jak mladí, tak staří, ale i lidé s bolavými klouby či nadváhou.

Zlom nastal, když se téměř náhodně dostali k pružinové, kulaté trampolíně, u níž začali přemýšlet, jak ji šikovně začlenit do svých fitness aktivit. Po dnech a nocích ustavičného přemýšlení a zkoušení, jak propojit aerobikové kroky se skoky na trampolíně, je napadlo přidat k ní „řidítka“. Zkoušeli možné i nemožné, dokud nepřišli s ideální podobou Jumping® trampolíny. Značka Jumping® byla založena v roce 2001.

Jaké jsou tedy výhody Jumpingu:

A na konec si dáme jedno video na ukázku, z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to super odreagování 🙂

Exit mobile version