Site icon Svět na netu

Máta aneb letní osvěžení nebo lék přímo z naší zahrádky

Máta je velmi užitečná a také nenáročná bylinka, která Vás dokáže osvěžit, ale také vyléčit. Proto bych ráda zabrousila trochu do historie, k čemu se máta používala, ale také na nynější dobu, kde všude ji můžeme využít a jak ji můžeme zpracovat.
Tak pojďme na to.

Máta nám pomůže nejen při nachlazení nebo když nám je opravdu velké teplo, ale také pomáhá utišit pokožku od sluníčka, je důležitou ingrediencí v kuchyni i při výrobě alkoholických i nealkoholických výrobků.

Historie
K čemu ji využívali faraonové?
Máta je velmi stará bylinka. Byla objevena v hrobkách egyptských faraonů a při archeologickém průzkumu v Karnaku. Slovutný Pietro Andrea Matthioli mátu doporučoval proti nechutenství nebo proti škrkavkám, ale i pro znovuzískání ochablých vášní.
Lze tedy předpokládat, co asi faraony trápilo.

Nejznámější máta peprná je ustáleným vícenásobným křížencem divoce rostoucích druhů mát. První spolehlivý popis křížence byl zveřejněn koncem 17. století v Anglii. V současné době si pěstitelé mohou kromě máty peprné a máty kadeřavé pořídit sazenice mnoha různě vonících kultivarů máty. Jsou jich desítky.

Jaké léčivé účinky má máta při vnitřním užití?

Jak ji můžeme využívat zevně?

Jak ji můžeme využít v kuchyni?

Na příště se můžete těšit na pár receptů 🙂

Exit mobile version