Site icon Svět na netu

Lednice – historie, správná teplota a jak se o ni starat

V dnešní době už je lednička a mrazák pro každého z nás nepochybně patřícím a nepostradatelným spotřebičem v naší domácnosti. Pomáhá nám uchovat potraviny a dokáže toho vlastně i spoustu dalšího. A na základě toho bych se dnes ráda zaměřila na historii ledničky, na správnou teplotu a v neposlední řadě také, jak se o naši lednici postarat. Tak pojďme na to.

Lednice= je skříň obsahující chladicí stroj a sloužící k uchování potravin při nízké teplotě.

Historie lednice:
V minulosti byla lednice skutečně chlazena ledem. Jednalo se o tepelně izolovanou dvouplášťovou skříň, do níž se vkládal přírodní led. Ten postupně tál a ochlazoval vnitřek ledničky na stálou teplotu 0 °C. Výraz „lednice“ se v češtině používal jak pro toto chladicí zařízení, tak pro sklady přírodního ledu.
Jednoduchá chladnička může pracovat i na principu odparu vody nebo jiné látky. Povrch chlazené nádoby je zvlhčen pracovní látkou a ta se na vzduchu odpařuje. Tím odnímá nádobě skupenské teplo a ta se ochlazuje. Na tomto principu lze obvykle dosáhnout jen malého snížení teploty. Dá se ale použít i v primitivních podmínkách.
První lednice pro domácnosti byly dány do komerčního prodeje v roce 1911 v USA.

Jak se pohyboval svět u lednic v letopočtech:

To by bylo z historie asi tak vše, je to krásné pozorovat tento vývoj a myslím, že můžeme být pyšní na naše předky. Teď je tu, ale přítomnost, tak se pojďme společně podívat na to, jak se o lednici postarat, tak aby bylo vše tak jak má být a vaše lednička byla  „spokojena”.

Správná teplota v lednici: ideálně 5 °C
Správná teplota v mrazáku: ideálně -18 °C

Zásady pro naši ledničku:

Čerpáno: living.iprima.cz, wikipedia.cz, google.cz/imghp

Exit mobile version