Site icon Svět na netu

Káva- náš životabudič

Káva- start i konec dne.

Přemýšlela jsem, kolik lidí je vlastně závislých na kofeinu, který získávají právě z kávy. Jsou mezi námi tací, co pijí kávu pouze ráno na start dne, ale jsou zde i tací, kteří považují kávu za nutný doplněk stravy. Jiní ji používají jako dodávku rychlé energie a jiní zase jako šálek na dobrou noc. Je známo, že káva funguje podobně jako energy drink a zde bych Vám ráda doporučila článek od naší redaktorky (stačí kliknout na tlačítko 🙂 ) Ráda bych se tedy v dnešním článku zaměřila, kde se vlastně káva vzala, historie kávy, druhy, které si děláte samy doma a názvy, se kterými se setkáte hlavně v kavárnách, tak co vlastně znamenají. Tak se na to pojďme společně podívat. 🙂

Káva je nejčastěji horký nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Označují se tak i samotná semena, případně semena rozemletá na prášek.

Charakteristiku udává svou silnou vůní (aromatem- první zajímavostí je, že aroma z kávy působí pro mnohé jako uklidňující báze na duši a odstraňuje deprese a různé psychické výkyvy) a především černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje krevní tlak. Především se káva pije pro své povzbuzující účinky. Je také velmi oblíbeným nápojem při setkávání lidí a je často podávána po jídle (jako jakási “tečka” či pro lepší trávení) a doplněk k zákusku. Lidé u ní tráví mnoho času při různém klábosení, v mnoha případech jsou kávou zapříčiněné různá setkání, pracovní jednání a jakékoliv schůzky.

Jak se káva připravuje?

Káva se připravuje jako směs z různých druhů kávovníku. Je připravována odborně lidmi, kteří jsou na toto vyškoleni a putuje celým světem. Nejčastěji se setkáváme s druhem kávovník statný a kávovník arabský ( používané Coffea excelsa a Coffea liberica se na trhu vyskytují zřídka). Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabica (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem jemných chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.), často na sopečné půdě, či jako lesní forma (např. etiopská káva Wild Forest). Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i při samotné přípravě nápoje jsou zrnka arabiky velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25 %. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Zrnka jsou menší, obsahují cca 2x více kofeinu a nápoj je chuťově výraznější, zemitější. Káva je po ropě nejprodávanější zásobouna světě.

Jaké máme druhy kávy?

Toto by byli asi tři nejznámější typy káv. Jako další bychom si mohli uvést odvozené typy káv, které se považují jako nejzákladnější a s těmito názvy se setkáte hlavně v kavárnách.

Toto by měli být vlastně všechny druhy kávy, se kterými se nejčastěji u nás setkáte. Historie kávy je hodně dlouhá a káva se v dnešní době rozšířila, tak moc, že spousta z nás si bez ní již nedokáže představit den a vlastně život jako takový. A právě kvůli tomu bych ráda zase příště rozebrala zajímavosti právě o kávě a druhy, které nejsou tak běžné.

Čerpáno: Wikipedia.com, chefshop.cz

Exit mobile version