Tento týden máme na naší facebooké stránce soutěž o kuchařku, tak bych zde ráda popsala informace a nějakou historii kuchařky.
Kuchařská kniha – kuchařka
Kuchařka, jak již vypovídá z názvu je kniha k vaření, ale vymezíme si tu alespoň trochu pojem kuchařka.
- Je to kniha, která obsahuje recepty k vaření a přípravě jídel a nápojů.
- Může obsahovat také informace o původu různých surovin a ingrediencí, jejich trvanlivosti a zjišťování a zachovávání kvality.
- Může obsahovat i informace o kuchyňském vybavení a jeho použití.
- V dnešní době má také online podobu, kdy jde sice o internetové stránky, ale ty samy sebe nazývají kuchařkami a umožňují také tvorbu vlastních seznamů receptů.
Význam slova kuchařka
Slovo kuchařka se v přeneseném významu někdy používá i pro knihy, které nemají s přípravou jídel nic společného. V tomto smyslu je kuchařka každá kniha, která obsahuje podrobný návod nebo instrukce k libovolné lidské činnosti.
Struktura a organizace kuchařky
A jak je to s pravidly v kuchařce?
- Recepty mohou být v kuchařce organizovány podle různých kritérií
- V Evropě to bývá nejčastěji seskupování podle hlavní suroviny potřebné k přípravě pokrmu (pokrmy z vepřového masa, hovězího masa, kuřecího masa, zvěřiny)
- Kromě toho může být použito i jiné kritérium např. předkrmy, polévky, hlavní jídla, dezerty, saláty, vegetariánská jídla
- Jiným kritériem může být způsob přípravy, např. smažené pokrmy, pečené pokrmy, vařené pokrmy nebo grilované pokrmy
- Kromě toho vycházejí i kuchařky, které se věnují různým kuchyním jako například čínská kuchyně, japonská kuchyně, portugalská kuchyně, italská kuchyně, slovenská kuchyně či naše česká kuchyně
Historie
- První kuchařka v České republice vyšla v roce 1535, jmenovala se O rozličných krmiech
- Velmi známou českou kuchařskou knihou, která vyšla v roce 1826 je Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské od paní Magdaleny Dobromily Rettigové
- V roce 1904 vydala Marie Rosická v Americe česky psanou knihu Domácí kuchařka česko-americká
- V roce 1924 vydala M. J. Janků-Sandtnerová kuchařku s názvem Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů, která vycházela v mnoha vydáních ještě po 2. světové válce
- Vybavení kuchyně popsal ve svém díle Orbis pictus i Jan Ámos Komenský
Nejstarší kuchařské knihy na světě:
- Yale kulinářské tablety (rok 1700 př.n.l.) – Tři hliněné tablety mohou být nejstaršími kuchařskými knihami na světě. Známý jako Yale kulinární tablety a součást babylonské kolekce Yale, tyto mesopotamské tablety zobrazují nejstarší recepty. Odborníci rozluštili klínové písmo, aby objevili receptury 25 na guláš, z nichž většina je na bázi masa a několik zeleninových odrůd. Recepty však obsahují pouze složky a žádné skutečné směry. Chléb, od jemných slaných až po sladké koláče, jsou také uvedeny v tabulkách.
- De re coquinaria – Umění vaření (4. – 5. století) – Široce známý jako Apicius, pojmenovaný po epikureánu Marcusa Gaviuse Apiciuse z prvního století, který má v knize řadu receptů, kuchařka v jeho raných vydáních byla známá jako De re coquinaria. Toto je překládáno jako „Umění vaření“ v angličtině. Tato římská kuchařská kniha může být vytvořena už koncem čtvrtého století a je rozdělena do 10 sekcí.
- Kitab al-Ṭabīḫ (10. století) – Napsaný během počátku 10 století Ibn Sayyar al-Warraq, tato kuchařská kniha, známá jako Kitab al-Ṭabīḫ, nabízí fascinující pohled na gastronomickou kulturu středověkého islámu. Velká sbírka více než 600 receptů v rámci kapitol 132, Kitab al-Ṭabīḫ je nejstarší známou kulinářskou knihou svého druhu.
- Kitab al-Ṭabīḫ (13. století) – Kulinářský čas z období Abbasid, rukopis byl napsán v 1226. Jediná originální kopie sídlí v Istanbulu v Turecku v knihovně Süleymaniye. Díky 160 receptům, s dalšími 100 přidanými v průběhu let, to bylo velmi populární v dnešním Turecku.
- Le Viandier (1300 n.l.) – Slavná kuchařka ze středověku, Le Viandier je věřil být napsaný Guillaume Tirel. Narodil se někdy kolem 1310 a nejstarší nalezený rukopis pochází z konce 13. nebo počátku 14. století. Vzhledem k době však bylo běžné, že spisovatelé měli zásluhu na práci ostatních. Dnes existují čtyři přežívající rukopisy.