Dnes jsem tak přemýšlela a vzpomínala na můj přestup ze základní školy na střední školu. A v tom jsem si také uvědomila, že už je půlka prázdnin za námi a spousta žáků přestupuje do prvního ročníku na střední školu, tak jsem se rozhodla povědět Vám vlastně pár informací, které by Vám mohli pomoct připravit Vás na novou školu, nové spolužáky, novou funkci a vlastně vše okolo.

A kde začít?

Asi by to chtělo úplně od začátku a to je při výběru střední školy. Každý člověk má jiné zájmy, něco mu jde líp, něco zase hůř a podle toho bychom se měli rozhodovat. Pokud mi na škole nejde matematika, asi by byla hloupost jít na školu- dám příklad stavební, kde mají dotaci matematiky i 5 hodin týdně a mají i přidružené předměty, co se matematiky týče, jako je třeba fyzika nebo jiné matematické předměty, které ale stále spočívají v počítání či řešení úloh a příkladů. Nebo mohu uvést i další příklad, pokud Vám nejdou jazyky, které jsou mimo jiné v dnešní době dost potřeba tak asi nepůjdete na jazykovou školu, protože tam bude dotace na jazyky taky obrovská. Takže to by byl asi začátek při výběru střední školy. Hodně mají vliv samozřejmě Vaše zájmy a koníčky. Pokud Vás Vaše práce bavit nebude, budete se trápit celý život, protože přece jenom střední škola s maturitou je na 4 roky a učební obory na 3 roky, to se vydržet dá hravě, ale v práci budete potom celý život a myslím si, že pro Vás bude daleko příjemnější, když Vás práce bude bavit a naplňovat Vaše psychické potřeby, a tak se budete moci do práce těšit a věřte, že když Vás bude Vaše práce bavit tak to bude znát i na odvedené práci, protože když Vás to bavit nebude tak je jasné, co se stane- odvedená práce bude vypadat podle toho, jak se vykonávala.  A to se samozřejmě později odrazí na Vaší výplatě, tím i na Vašem soukromém životě, na náladě a na rozpoložení Vašeho každodenního života.

Cestování

Ne každá škola je ve Vaší blízkosti a ve většině případů jste nuceni nejméně dojíždět případně využít internát.  Zase bychom se mohli vrátit k první odrážce, jelikož já jsem si školu dále vybírala i podle toho, abych nemusela být na internátě a mohla jsem domů dojíždět. Doma jsem byla vždy ráda, a tak jsem si neuměla představit, že bych najednou měla být bez rodiny a bez našich domácích mazlíčků, protože pro mě je rodina základ celého života. Když jsem nastupovala na střední školu, tak jsem ještě přítele neměla, ale teď vím, že kdybych ho měla v tu dobu, byl by to taky jeden z hlavních důvodů proč zůstat doma. Měla jsem to tak vlastně nastavené už od pomalu od 7. třídy. Už v té době jsem mamce říkala, že na internát jít nechci a budu se snažit vybrat školu, abych být nemusela. A tak se stalo, opravdu jsme našli takovou školu, která splňovala obor, který jsem chtěla a zároveň jsem mohla dojíždět.

Soukromá či Státní

Spousta lidí, spousta názorů. Při výběru školy na to opravdu lidé koukají. Já jsem nakonec na soukromou školu šla a mohu Vám s čistým srdcem a svědomím říct, že fámy a pomluvy typu rodiče si to zaplatili, opravdu nejsou pravdivé. Je to škola jako každá jiná. Když jsem školu vybírala, moji rodiče byli také zastánci toho, abych šla na státní školu, ale potom, co jsme zjistili, že v našem nejbližším okolí žádná škola v tomto oboru není, tak jsme se začali více zajímat o tuto soukromou školu. Možná si říkáte, že si to nemůžete dovolit, ano to my jsme si říkali také. Mám ještě další 3 sourozence a docela divokou minulost, takže opravdu peněz na zbyt nemáme, ale dokázali jsme si rychle spočítat cenu školného, dojíždění a stravování či cenu internátního pobytu, stravování a v neposlední řadě dojíždění. Překvapilo nás to, ale soukromá škola vyšla opravdu levněji a já jsem tak mohla zůstat doma a nemusela jsem na internát, protože je jasné, že kdybychom v blízkosti žádnou školu v oboru, v kterém chci já pracovat, neměli, tak bych na internát musela to je jasné. A už bychom byli zase na začátku, ale jinak vzato. 4 roky na škole se dají hravě zvládnout a utíkají opravdu rychle, to mi věřte. Ale určitě to nestojí za to, abyste potom celý život trávili v práci, která Vás bude ubíjet.

Pár rad do začátku

Teď po prázdninách půjdu do třetího ročníku a každý půl rok jsem získala stipendium (pro ty, co by nevěděli je to finanční odměna za výborné studijní výsledky- pro žáky s průměrem známek do 1,5 a ostatní dle Vaši školy, já mám například na mé škole ještě reprezentaci školy), opravdu se vyplatí učit se, protože při maturitě se Vám to bude určitě hodit. Všechna Vaše píle se Vám zajisté vrátí. Když mi mamka říkala, jen co jsem za ní přišla, že mám jedničku z toho a z toho a pak jsem se jí ptala jestli má radost, tak mi vždy s taťkou řekli, že jsou na mě pyšní, ale hlavní je, co si mám pamatovat, že to neděláte pro ně ani pro učitele- ano uděláte jim radost, s takovými výsledky je opravdu radost učit, ale Vy to děláte hlavně PRO SEBE. Ty roky studií, píle, snažení Vám za to opravdu stojí a pamatujte, to co máte v hlavě a studia už Vám nikdo nikdy nevezme. Sama jsem si prošla tím, že se mi ostatní posmívali, že se chci učit a nebylo mi to příjemné, ale představte si, že oni Vám to jen závidí a chtěli by mít to samé, co máte Vy. A to je- otevřené dveře před Vámi, za Vámi je vidět úspěšná cesta a věřte, že když budete chtít Vy tak učitelé Vás v tom nenechají a se vším Vám pomohou. Vše je jen odrazem Vašeho chování.

Proto jediná rada zní, učte se, dokud je to možné. Ono se Vám to vrátí ať už na tom, kdy budete do práce chodit s radostí nebo také, když Vám přijde na účet výplata a Vy můžete s úsměvem říct „jsem rád/a, že jsem se na to nevykašlal/a“. Pamatujte, že Vaši rodiče Vás do studií nenutí, protože by chtěli, abyste se museli drtit látku, jen být doma a učit se. Všichni rodiče myslí totiž na Vaši budoucnost a chtějí, aby Vaše budoucnost byla lepší a abyste se ponaučili z jejich chyb a neopakovali je. Pokud to nepochopíte teď, určitě si vzpomenete a dáte Vašim rodičům za pravdu, protože budete chtít pro Vaše děti úplně to samé a to je koloběh života. 🙂

Předchozí článekCaorle, město života a písku
Další článekMilostné scénky

Leave a Reply