Krásný, fungující a důvěrný vztah? Může se to zdát jako úplně snadné, ale v každém vztahu se může objevit problém. Žádný vztah není bez chybičky a to hlavně proto, že ve vztahu jsou vždy DVA. Dva názory, dvě představy, dva pohledy na věc. A teď, který je ten správný? Dalo by se říct, že konec konců ani jeden, ale na druhou stranu vlastně oba. Budeme brát normální vztah úplně od začátku. Žena a muž- dva lidé, kteří se poznávají a začínají tvořit rodinu. Rodina jako jeden celek. Je to vlastně z pohledu velice složité, jak můžou dva lidi tvořit jeden celek? A o tom to celé je. Celý vztah je založený na kompromisech, které musí dělat oba.

Vztah bez jediného problému či nedorozumění?

Dovolila bych si říct, že takový vztah neexistuje, když jsem byla malá, myslela jsem si, že se nikdy se svým partnerem nedostanu do žádného sporu nebo nedorozumění.  Později jsem, ale pochopila, že muž i žena jakožto odlišná pohlaví mají i odlišné názory. Oba to podle sebe myslí dobře, ale tomu druhému to může připadat naprosto správné a pak přichází často slýchaná věta: „Já jsem si myslel“. Spousta nedorozumění vzniká nevinným způsobem kvůli tomu, že si myslíme, že děláme tu určitou věc či určité jednání naprosto správně. Mně osobně pomáhá říct si „Jak by se asi cítil on v mé pozici?“. Pokud Vás ten druhý miluje, tak určitě nechce, aby jste se hádali nebo jste na sebe byli naštvaní, proto je dobré zamyslet se nejdříve nad tím, jak to vlastně myslel. Vím, že to není jednoduché, protože Vám určitě v tu určitou chvíli ublížil nebo Vás tím zranil, ale co když to nemyslel tak jak to vyznělo dle Vás? Muži mají také city a pravděpodobně jim to ubližuje stejně jako nám ženám.  V tomto ohledu hraje obrovskou roli „mužská ješitnost“. Muž Vám nikdy nepřizná to, že on pochybil nebo to, že se ho to dotklo, že o Vás měl neskutečný strach, ale nevěděl jak Vám to říct? Je dobré se zamýšlet nad oběma stranami, protože vše se dá řešit v klidu a ne tím, že spolu nebudete několik dní mluvit a budete si navzájem ubližovat těmi slovy, které si budete psát, říkat nebo jakkoliv dávat najevo.

Každý člověk má nějakou hranici, kterou dokáže ustát, ale kde je ta hranice? Není to tak dávno, kdy jsem se bavila s mamkou a byla jsem naštvaná na svého přítele. Nakonec mi řekla, že to je jako když budu mít láhev, která se naplňuje jedem. Každá urážka, každé nedorozumění či každá kapka znamená jedna kapka jedu do té lahve. Jak dlouho potrvá, než se naplní a kolik kapek už vlastně nateklo? V tuto chvíli jsem si uvědomila, že ten vztah držím v dlaních jako velice křehké vajíčko a je jen na mě, jak se o něho budu starat, jak mu budu ubližovat, jak budu přidávat k negativním věcem, jak si budu chtít hrát na uraženou a při tom vlastně už naštvaná vážně nejsem, ale nalijeme si čistého vína. Ale komu nedělá dobře partnerův zájem? Omluvy? Lichotky? Několikrát jsem slyšela, když ono je to tak příjemné, když on se tak snaží. A tady je ten problém, my ženy se vlastně naučíme vyhledávat chyby partnera, protože chceme být hýčkány, lichoceny, obdivovány. A teď se dostáváme k problému číslo 2. Tentokrát na straně muže. Každá žena potřebuje slyšet, že je krásná, že je pro něho ta jediná, že ji miluje, potřebuje pohladit, obejmout, překvapit- potřebuje Vaši pozornost. Nikdo nechce drahé dárky, peníze nebo nemožné. Stačí malá pozornost- občas přinést květinu, beze slova obejmout, políbit. Bez rozdílu pohlaví- každý chce od druhého pochopení, lásku, čas nebo pozornost. Ať se jedná o květinu či oblíbený nápoj, oblíbené jídlo. Opravdu Vám přijde, že je to moc složité? Já osobně si myslím, že pro tu radost v očích Vašeho partnera a příjemnou atmosféru u Vás doma to opravdu stojí. Můžete si vlastně udělat takový test: Váš partner přijde po celém dni z práce domů a Vy budete naštvaná. Výsledek: partner bude akorát ještě více otrávený, atmosféra napjatá. Kdežto když Váš partner přijde domů a Vy ho s úsměvem přivítáte ve dveřích, dáte mu pusu a obejmete ho, tak samy uvidíte, jak to celé bude vypadat. Možná se Vám to může zdát jako blbost či absolutní banalita, ale věřte, že za většinu si můžeme opravdu samy našim vlastně sobeckým chováním. A výsledek? Zkuste a uvidíte, pak mi můžete napsat do komentáře, jak to celé dopadlo 🙂

 

Žádný vztah není a nikdy nebude bez jediné chybičky, protože nikdo nejsme dokonalý, ale spolu tvoříte jeden dokonalý celek. Pochopení, čas, trpělivost a lásku je to nejkrásnější, co můžete tomu druhému věnovat. Když muž přijde za ženou s květinou, tak uvidíte úsměv na tváři, když žena přijde za mužem, kdy on přijde utahaný z práce, že mu uvařila jeho oblíbené jídlo- uvidíte ten pocit štěstí. Vztah a láska je to nejkrásnější, co může být a měli bychom si ho hýčkat. Věřím, že to je opravdu kolikrát těžké a kolikrát byste svého partnera nejraději „zastřelili“, ale pak si uvědomíte, jak moc ho milujete. Opravdu si myslím, že to nestojí za ty ošklivé slova a pamatujte: Kde se nachází hrdlo té lahve plné jedu? Víte, kdy už to překročí všechno? A stojí to za to?

Předchozí článekPodle čeho vybrat zaměstnance?
Další článekExistuje princ na bílém koni?

Leave a Reply