Není to tak dávno, co jsme si s přítelem pořídili mobilní telefon značky iPhone s operačním systémem iOS. Jelikož jsem před tím měla vždy telefon s operačním systémem Android, byla to pro mě velká změna a tak mě napadlo podělit se s Vámi s mými postřehy, když se na to podíváme z pohledu operačních systémů- Android X iOS nebo i z pohledu telefonů Android X iPhone.

  1. Operační systém

Jako první by určitě stálo za to uvést, že mobilní telefony s operačním systémem iOS mají pouze zařízení značky iPhone, kdežto mobilní telefony s operačním systémem Android má daleko více značek telefonů, takže by se dalo říct, že prodejce Apple má nad tím daleko větší kontrolu, protože ten operační systém vytváří pouze jedna firma. Zatím co u telefonů Android je to jinak. Na rozvoji se podílí větší počet skupin lidí a tak se může stát, že telefon nebude správně nastavený nebo padá a zasekává se, což se u iPhonu nestane.

Výsledek obrázku pro android

Výsledek obrázku pro ios logo

 

  1. Nabíječka

U mobilních telefonů značky iPhone mají všechny telefony stejnou nabíječku, u typů od iPhone 7 jsou dokonce už i sluchátka do Lightning portu. Kdežto u telefonů, které mají Android je mnoho druhů nabíječek. Ale na druhou stranu jsou nabíječky na iPhone dražší než ty ostatní. Výhodou je

také to, že ho můžete zandat z obou stran, takže se Vám nestane, že by se Vám zničil kabel nebo zdířka v telefonu.

  1. Synchronizace

Obrovskou výhodou telefonů iPhone je výborným způsobem promyšlené propojení s notebooky značky Apple nebo s Vaším autem.Výsledek obrázku pro carplay U nových aut je vytvořená aplikace CarPlay, přes kterou se propojí mobilní telefon s autem. Můžete poslouchat hudbu, telefonovat nebo používat navigaci. To vše se Vám ukáže na Vašem rádiu v autě.

    1. Tichý režim

Pokud jste někde a potřebujete rychle zapnout v telefonu tichý režim je to úplně snadné. Na straně telefonu nad tlačítky s hlasitostí se nachází posuvné tlačítko, které telefon uvede okamžitě do tichého režimu. Tím nemusíte ani telefon rozsvěcet.

  1. Bluetooth

Jak se to vezme, pro některé lidi bude asi nevýhodou to, že chybí bluetooth. V zařízení iPhone totiž tato funkce chybí- Výsledek obrázku pro airdropnemůžete tedy přeposílat soubory mezi iPhony a Androidy a však pokud chcete posílat soubory nebo cokoliv jiného- odkazy, hudbu, fotky, videa nebo například dokumenty tak tady se nabízí dokonale promyšlená a fungující funkce AirDrop. Tato funkce mě osobně velice příjemně překvapila svou rychlostí a také tím, jak se zobrazuje na druhém iPhonu.

  1. Uspořádání

Telefony značky iPhone  nemají žádné menu nebo podobně. Všechny aplikace jsou hned na hlavní stránce a na dalších stranách. V tomto směru se to může zdát dost nepřehledné, ale na druhou stranu máte všechno ihned po ruce.

  1. Ovládací a oznamovací centrum

Na rozdíl od Androidů, kde se nachází vysunovací ovládací a oznamovací centrum nahoře, tak u mobilních telefonů iPhone je ovládací centrum dole a oznamovací centrum je nahoře.

  1. Virtuální (hlasový) asistent

Tato funkce už na trhu našla své obdivovatele a to z důvodu daleko většího rozšíření angličtiny. U iPhonu se tato funkce nazývá Siri. Mluví s Vámi pouze v anglickém jazyce, ale je to opravdu skvělý pomocník a dá se přes ni ovládat vlastně celý telefon. U Androidu už je také podobná funkce, která se nazývá Google Assistant, který však porovnávat se Siri nemohu, jelikož jsem ho nikdy nevyužívala.Výsledek obrázku pro siri

  1. Zabezpečení

Vystřídala jsem dost značek s operačním systémem Android, které obsahovali otisk prstu, ale u iPhonu mě mile překvapila rychlost odemknutí telefonu. Výhodou u iOS je také funkce „Najít iPhone“, kde se přihlásíte pod svým Apple ID, heslem a najdete svůj iPhone.

  1. Zprávy

Jasnou výhodou u iPhone jsou iMessage, které jsou zcela zdarma a odesílají se automaticky. Takže pokud máte internet v telefonu a známé, kteří mají Iphone tak si píšete zcela zdarmaVýsledek obrázku pro imessage

  1. Paměť

Nevýhodou pro mnoho lidí se stává to, že do mobilních telefonů značky iphone není možné zakoupit paměťovou kartu, prodávají se už s danou pamětí, kterou si zvolíte a s 5GB místem na iCloudu.

  1. Fotoaparát

Jak je známo, tak fotografie z mobilních telefonů iPhone jsou opravdu nádherné a dovolila bych si říct, že bezkonkurenční. Jelikož fotím mnoho fotek a to hlavně v pohybu, tak mohu říct, že fotky jsou opravdu povedené.

  1. Hudba

Neuváděla bych to jako problém, ale takový menší nedostatek. Určitě většina z nás poslouchá hudbu a u iPhonů je obtížnější do toho telefonu dostat než do Androidu, kde lze hudbu stáhnout normálně přes webový prohlížeč, což tady nelze. A u vyzvánění je to vlastně hodně podobné. Máte dvě možnosti- vybrat si z vyzváněcích tónů iPhone nebo si dokoupit písničku jakou chcete a nastavit. Na druhou stranu já osobně vidím jako velkou výhodu Výstrahy bleskem LED, když Vám v pokoji začne blikat telefon, tak ho určitě nepřehlédnete.

  1. Funkce „Připomínky“

Toto je funkce přímo od vývojářů iOS a přijde mi velmi dobře promyšlená. Je možné si vytvořit seznamy, do kterých si budete například zapisovat nákupní seznam, co máte udělat do práce či do školy, co máte udělat doma nebo jaké máte v plánu akce či prohlídky u lékaře. Lze u nich nastavit i důležitost a upozornění na přesný čas a datum. Tato funkce mi u předchozích telefonů dost chyběla, takže pro mě plus.

  1. Příslušenství

Jako poslední bych ráda zmínila příslušenství. Trh je opravdu přehlcený všemi druhy krytů a všeho možného, ale stále si myslím, že příslušenství na iPhony seženete daleko lépe a hlavně všude. Šla jsem dokonce do jednoho obchodu s oblečením a měli tam právě také kryty na iPhone. Takže si myslím, že i toto může být pro někoho výhodou.

Určitě každému vyhovuje něco jiného a je zvyklý na něco jiného. Určitě nechci nikomu vnucovat svůj názor, ale myslím si, že by Vám tyto informace mohli pomoci při výběru nového telefonu nebo případně přesvědčit, když budete váhat. Docela jsem se té změny obávala, ale jsem nad míru spokojená a mohu s chladnou hlavou říci- pokud uvažujete nad koupí telefonu iPhone chybu neuděláte.

Předchozí článekPerseidy – noční show na obloze
Další článekOříškové muffinky

Leave a Reply