Máme tady léto a s ním spousty zajímavých míst, které chceme se svým pejskem navštívit. S tím, ale přichází řada věcí, které bychom si měli uvědomit. Ráda bych tedy uvedla pár věcí, které bychom si měli uvědomit, abychom léto zvládli na 1. Léto trápí nejen lidskou populaci, ale samozřejmě i zvířecí a říká se, že zvířata snáší horko ještě hůře. Když žijí zvířata volně v přírodě, tak se o sebe dokáží bezpečně postarat. Nachází si místa, kde se ochladí, chodí do vody, kde se napijí, případně i vykoupou a tím si zajistí vše potřebné pro přežití ve vedrech. Když však žije zvíře v domácím prostředí (vlastně by se dalo říct v zajetí) je potřeba mu zajistit tyto základní věci. Dále bych ráda uvedla co dělat, když se náhodou pes přehřeje.

  1. Pitný režim

Přichází vedra a s tím i spojená dehydratace, jak lidé, tak i pejsci musí mít dostatek vody v těle. My si dokážeme o pití říct nebo si ho samy koupit, ale pejsci ne. Musíme jim proto pomoci. Existuje spousty druhů cestovních misek, které jsou snadno skladné, tak se vejdou kamkoliv potřebujete.

 

  1. Ochlazení

Stejně jako nám je venku teplo, potíme se a je nám až do stavu mdlob, podobné pocity mohou cítit i psi. Takže pokud jedeme někam na dovolenou, doporučuje se vzít sebou chladící podložku nebo chladící postroj. Pokud však jedeme někam, kde nelze tyto pomůcky mít je hlavní myslet na to, aby pejsek měl prostor pro odpočinek. Odpočinek nelze mít na dlažbě nebo na rozpáleném asfaltu. Nejlepší je jít s ním někam do stínu, třeba do trávy nebo někde, kde si odpočine od těch veder.

  1. Tlapky v pohodě

Umíte si představit chodit po rozpáleném asfaltu bosy­­? Já tedy moc ne. Naši psí kamarádi chodí po tlapkách celý rok. Mají tedy větší odolnost, ale kruté vedra jsou pro ně velký nápor a tak by od nás lidí bylo určitě lidské, abychom to našim pejskům usnadnili. Někteří lidé už kupují botky pro pejsky, ale já jsem spíše zastáncem toho, nechodit v opravdových vedrech pouze po asfaltu, ale vybírat plochy příjemnější pro naše miláčky.

Přehřátí

Jak už jsem psala v začátku, tak pes snáší horké počasí špatně a velmi lehce může dojít k přehřátí organismu. Je to z toho důvodu, že psí kůže má minimální počet potních žláz a tak jsou odkázáni pouze na zrychlené dýchání. Tento způsob není ani zdaleka tak účinný a ještě do toho jim k tomu vůbec nepomáhá, ba naopak zhoršuje ještě srst.

Přehřátí je velmi závažný problém, který může vést až k smrti, tak bychom ho neměli přehlížet.

Rizikové skupiny psů

  1. Štěňata a staří psi
  2. Psi trpící nadváhou
  3. Zvířata namáhaná sportem a zvýšenými aktivitami např. cvičák nebo výstavy za velmi horkého počasí
  4. Zvířata s velmi huňatou (hustou) srstí
  5. Nemocná zvířata- srdeční nebo dechové potíže
  6. Bezsrstá plemena
  7. Velmi drobná plemenaVýsledek obrázku pro chladící podložka pro psy
  8. Brachycefalická plemena- např. buldok, boxer
  9. Molossoloidní plemena- např. bostonský teriér, pekinéz, šit-zu

Jak poznat, že je Váš pejsek přehřátý?

  1. Během chůze si často sedá a zvedá tlapky nahoru
  2. Je nervózní
  3. Zadýchává se nebo dokonce kašle
  4. Produkuje velké množství slin
  5. Má kolem a uvnitř tlamy pěnu
  6. Je apatický a nechce si hrát- nemá o nic zájem

První pomoc

Psa nejprve rychle a účinně zchlaďte. Jeho tělo zabalte do mokrých ručníků nebo jakéhokoli oblečení, hadrů, prostě co máte po ruce, postříkejte chladnou vodou nebo postupně namočte celé tělo v chladné vodě. POZOR- hlavně nikdy neházejte psa najednou do ledové vody, stejně jako u lidí je dosti pravděpodobné, že nastane vlivem rychlé změny tělesné teploty v organismu šok. Pokud pes reaguje a je schopen napít se, dávejte mu po menších dávkách chladnou vodu- opět ne ledovou. Poté psa dovezte, co nejrychleji na prohlídku k veterináři.

Pro předejití tomuto velmi nebezpečnému stavu se doporučuje chodit na procházky pouze brzy ráno nebo pozdě večer, kdy už není takové vedro. Pokud berete pejska někam sebou, zabezpečte mu hlavně dostatek vody a vybírejte místo, kde je dostatek míst ve stínu nebo dokonce pokud má Váš pejsek rád vodu a je to taková, jak se říká „kachna“ dopřejte mu místo k vykoupání. Určitě Vám bude vděčný. Další variantou prevence přehřátí je chladící vesta, která není taky od věci.

Děkuji za přečtení a doufám, že pokud by se někomu z Vás náhodou něco takového stalo, tak budete vědět, co s tím, protože nikdy nikdo nevíme, co na nás, kde čeká.

Předchozí článekStáří – etapa života
Další článekBez černý, kouzelný keř :)

Leave a Reply