Mimořádná událost

Víme vůbec jak se chovat, když nastane mimořádná událost­? Dejme tomu třeba útok aktivního střelce. Nedávno jsem byla účastníkem přednášky s Policií České Republiky. Říkali nám, jak se má vlastně účastník takové nešťastné události zachovat, protože nikdy nevíme, do čeho se kdy můžeme dostat. Nikdy nikdo neví, kdy se rozhodne takový člověk zaútočit. Bohužel se ani nedá určit, kde přesně se tento útok může odehrát. Jsou to nejčastěji veřejná místa, kde je větší počet lidí, jako jsou letiště, banky, školy, úřady, firmy a další. Nikdy nevíme, z jakého důvodu se takový člověk rozhodne spáchat tento čin a ani jaké bude dávat varovné signály, ale výsledek je vždy stejný. A tak bych Vás ráda seznámila s tím jak se zachovat v případě toho, že se ve Vašem nejbližším okolí stane taková mimořádná událost. Váš život závisí vlastně na tom, zda víte, jak se v těchto situacích chovat.

Jsou to přesně tyto tři slova, které si musíte zapamatovat- UTÍKEJ!, SCHOVEJ SE!, BOJUJ!

  1. UTÍKEJ

Pokud bude možnost, vždy utíkejte. Vaše osobní a cenné věci jsou v tuto chvíli naprosto nepotřebné a pokud je to možné pomozte s útěkem i lidem, který jsou například v té místnosti s Vámi. Nikdy nevíme, jak se každý z nás bude chovat při takové události, někteří lidé začnou panikařit, tak je dobré jim pomoci s útěkem a záchranou jejich života. Po cestě varujte ostatní na toto nebezpečí a vydejte se na útěk do bezpečného místa. Z místa, kde budete v bezpečí, volejte číslo 155 a vyčkejte na bezpečném místě.

 

  1. SCHOVEJ SE

Pokud už nebude možné utéct, je třeba urychleně najít místo, kam se schovat. Jednejte rychle, ale tiše. Zamkněte nebo jakýmikoliv předměty zabezpečte dveře. Pokud máte u sebe mobilní telefon, dejte ho do tichého režimu. Schovejte se za nějaký pevný předmět a zůstaňte potichu. Pokud to situace dovolí, volejte na číslo 155.

 

  1. BOJUJ

Pokud jste, ale už v přímém ohrožení života bojujte. Vaší snahou je zneškodnit střelce. V tento okamžik jednejte rychle a násilně. Použijte jakékoliv předměty, které máte u sebe. Co je však nejdůležitější, jednejte efektivně. Vaším jediným cílem je ochránit Váš život. V tu chvíli nemá cenu přemýšlet nad ničím, pro takového člověka jste jen další ze sta mrtvých, kteří bohužel nepřežili, ale Vy máte v tuto možnost zachránit sebe a dalších několik lidí, kteří jsou ještě naživu, protože cíl tohoto člověka je jen jeden a to zabíjet.

 

Když na místo dorazí bezpečnostní složky, je třeba plně poslouchat instrukce a pokyny. Úkol Policie je jasný, to zneškodnit pachatele a proto je důležité vyhnout se řevu a panice. Pamatujte, že pomoc už je na cestě a nejste v tom samy, protože před tím místem, stojí už několik bezpečnostních složek, kteří jsou připraveni Vám pomoci. A proto je zapotřebí jednat, co nejvíce v klidu a nechat pracovat profesionály. Policie v tuto chvíli zahájí evakuaci, tak naslouchejte jejich pokynům a s rukama ve viditelné pozici nad hlavou utíkejte přikázaným směrem k útěku, kde na Vás jistě čeká pomoc. Vaše jednání podstatně zvyšuje Vaši šanci na přežití a tak je zapotřebí vědět, jak se v tuto nebezpečnou chvíli zachovat. A tak pokud se ocitnete v blízkosti takového útočníka, vzpomeňte si na tato tři slova- Utíkej!, Schovej se!, Bojuj!

Chtěla bych na závěr jen pár slov k tomuto článku, poslední dobou se opravdu zvyšují takové nešťastné události a tak si myslím, že je celkem nutné, aby se tyto informace dostali mezi, co nejvíce lidí, protože mnoho lidí ani neví, jak by se v takovou chvíli měli zachovat. Je jasné, že ani po tomto článku nikdo neví, jak se zachová, ale je určitě dobré tyto informace vědět. Je jasné, že funguje stres, panika, záchvaty hysterie, ale tyto stavy nemá každý, a nebo se po nějakém čase uklidní a tak je dobré být připraven. Jak se říká- „Vždy připraven“.  Děkuji za přečtení a věřím, že kdyby náhodou jste se dostali do takové situace, protože člověk nikdy nemůže nic vědět, tak že si vzpomenete na tato tři slova- Utíkej!, Schovej se!, Bojuj!

Předchozí článekAlkohol z bližšího pohledu
Další článekNásilné chování, agrese a šikana

Leave a Reply