Psí sporty

Dnes bych Vám ráda představila několik druhů psích sportů, které můžete se svým pejskem dělat. Stále je, ale důležité myslet na správný základ, jak už jsem psala v minulém článku a to je správná socializace pejska, protože to je opravdový základ. V dnešní době je opravdu spousta druhů psích sportů, které se dají dělat. V nichž se zabavíte, jak Vy tak Váš psí miláček. Psi svého psovoda milují nade vše a tak Vám budou chtít splnit to, co Vám na očích uvidí a to se týká i těchto psích sportů. Je jasné, že každé psí plemeno se hodí pro jiný druh psího sportu a tak je důležité vše přizpůsobit velikosti a povaze pejska.  Psi milují pohyb a zábavu, a tak pro každé plemeno najdete ideální sport, který mu bude vyhovovat.

  1. Sportovní kynologie

Sportovní kynologie je výcvik psa, který se rozděluje na tři hlavní části a to:

  1. Pachové práce- stopaSouvisející obrázek
  2. Poslušnost
  3. Obrana

Dovolila bych si říct, že toto je nejrozšířenější druh psího sportu. V tomto sportu se uspořádávají zkoušky, závody a i mistrovství světa. Zkoušky se hodnotí buď podle národního, nebo mezinárodního řádu. Jsou to zkoušky jako například- ZZO, ZVV1-ZVV3, BH, IGP1-IGP3 a mnoho dalších. Některé jsou specializované pouze na stopu, některé zase jen na ovladatelnost psa nebo pouze na obrany.

Na tento druh sportu se cvičí štěňata pozitivní motivací už od malička s majitelem a od 3. měsíce po dokončeném očkování na cvičácích.

  1. Obedience

Slovo obedience je v překladu poslušnost neboli ovladatelnost. V tomto sportu jde hlavně o přesnost cviků, soustředěnost psa na psovoda, chuť a dobrovolná vůle psa dělat všechny tyto cviky. Proto je velmi důležité dbát na pozitivní motivaci. Nejde o to do psa rychle drtit povely, ale jde o budování vztahu psa s psovodem a je důležité, aby bylo na závěru vidět sehranost této dvojce. Tento sport se dá přirovnávat k tanečním párům. Pes musí plně důvěřovat psovodovi a musí to pro něho dělat s radostí, to samé se samozřejmě očekává od psovoda. Ten musí svému psovi také plně důvěřovat a pes musí cítit v pánovi jistotu a oporu.Související obrázek

  1. Agility

Tento sport je vhodný v podstatě pro všechna aktivní plemena psů. V tomto sportu jde o to, uběhnout co nejrychleji, a s co nejmenším počtem chyb předpřipravenou parkurovou dráhu o několika překážkách. Pes běží na volno a je ovládán pouze slovními povely, pohybem a ukazováním.Výsledek obrázku pro rukáv na výcvik psa

  1. Canicross

V tomto sportu jde o běh, kdy je pes připnutý na speciálním vodítku ke svému pánovi pomocí bederního pásu, který má člověk na sobě. V tomto sportu se vyžaduje pes v tahu, které je všude jinde na překážku a lidé se za každou cenu snaží jej odnaučit.

  1. Dogdancing

Dogdancing- neboli tanec se psem- jde o připravenou sestavu, kterou pes se svým psovodem představují do hudby. Fantazii se v tomto sportu meze nekladou. Je to opravdu na Vás. Základem je, ale zase poslušnost a od té se odvíjejí další povely. V tomto sportu se učí psi zejména povely, jako jsou například: couvat, chůze na zadních, otočky, skoky, chůze na Vás, přeskakování různých částí Vašeho těla nebo slalom mezi nohama.Související obrázek

  1. Pasení

Tito psi umějí pomáhat s dobytkem, ovcemi a jinými zvířaty. Stačí nepatrný povel a pes přeskočí ohradník, obíhá stádo a tím ho bezpečně zahání zpět do stájí. Tento psí sport je vhodný nejčastěji pro Border colie, Sheltie nebo Německé či Belgické ovčáky.

  1. Dogfrisbee nebo Puller

Tento sport spočívá v házení disku psovi, který ho musí dříve, než spadne na zem chytit a donést zpátky. Tento sport si určitě oblíbí psi, kteří jsou aktivní a rádi aportují.

  1. Mondioring

Specifický druh sportu, ve kterém se klade důraz na slovo kruh. V tomto sportu je souslednost těchto cviků za sebou jdoucích: poslušnost, skoky a obrana

Pes nastupuje na cvičiště jednou a všechny disciplíny plní najednou. Ring navíc staví rozhodčí vždy odlišně a tak není prakticky možné se psem vše důkladně natrénovat.

  1. Psí spřežení

Při jízdě se psím spřežením dva nebo více psů tahají ve speciálních postrojích svého psovoda na vozíku nebo saních. Zajímavostí tohoto sportu je pravidlo, že vepředu běží nejinteligentnější pes ze smečky, za ním nebo vedle něho starší nebo slabší psi a úplně vzadu silní, mladí nebo nezkušení psi.

  1. Coursing

Je to terénní běh. Běhá se na louce, nejlépe s přírodními překážkami, umělá návnada (igelitový střapec) se tahá na lanku a dráha, kterou návnada opisuje, stimuluje běh zajíce. Je to druh sportu, který bude bavit všechna aktivní a temperamentní plemena, která mají lovecký pud.

 

Existuje více psích sportů, ale uvedla jsem Vám ty nejrozšířenější. Věřím, že si každý z Vás vybere, který z těchto sportů by mohl naplňovat Vás i Vašeho psího miláčka. Děkuji za přečtení, a pokud by Vás cokoli zajímalo nebo byste chtěli doplnit nějaký psí sport, stačí napsat do komentáře.

Předchozí článekEnergiťáky? (NE)bezpečná vzpruha?
Další článekEtiketa aneb víte jak se chovat?

Leave a Reply