Žlutá stužka

Žlutá stužka v životě pejskařů je velmi důležitá a tak si myslím, že by bylo dobré dostat tuto informaci mezi více lidí. Je žlutá, protože je dobře viditelná pro ostatní lidi. Je v podobě žluté stužky, motýlka na vodítku nebo na obojku psa. Žlutě značený pes potřebuje prostor. Je u něho možný problém jak psychického tak fyzického charakteru. Tohoto psa omezují problémy v normálním styku s ostatními lidmi a zvířaty. Je dobré se takovému pejskovi vyhnout a dát jemu i jeho majiteli prostor, protože nikdy nevíme, kdy budeme my potřebovat to samé od ostatních. Měli bychom být ohleduplní k našim domácím mazlíčkům a k nám lidem samotným.

Pes se žlutým znamením může znamenat:

  • Psa se zdravotními problémy
  • Psa, který se zotavuje po veterinárním zákroku
  • Psa, který je už starý, hluchý či slepý a potřebuje speciální opatrný přístup
  • Bázlivého psa
  • Psa ve výcviku, který se potřebuje soustředit
  • Špatně socializovaného psa ze špatných podmínek nebo z útulku, který nedokáže adekvátně reagovat v situaci, která nastane
  • Nekontaktního psa, který netouží po pozornosti od cizích lidí či psů
  • Hárající fenu nebo novopečenou matku štěňat

Související obrázek

Pes se zdravotními problémy

  • Pes, který se léčí nebo se dostává z nějaké zdravotní komplikace, potřebuje prostor a určitě netouží po seznamování s něčím nebo s někým, koho nebo co doposud nepoznal. Jako každý člověk, tak i každý pes se s bolestí a s nemocemi vypořádává jinak. Někteří lépe a někteří hůře. Bohužel ani nikdy nemůžeme vědět, jestli se netrefíme přesně na místo nebo na ránu, kde to pejska bolí, tak je lepší nechat těmto pejskům volnost a čas na uzdravení.

Pes zotavující se po zákroku

  • Stehy a hojící se zlomeniny potřebují čas a tento pejsek opravdu nezvládá takový pohyb jako ostatní, a i když by si rád hrál s ostatními tak nemůže, protože by to jeho zdravotní stav nezvládl a on by na tom mohl být ještě daleko hůř. A tak je dobré, aby se takovému psovi ostatní psi vyhýbali a nedělali mu to horší než to on sám má, protože pro něho už to je takhle těžké.

Pes hluchý, slepý nebo starý

  • Staří psi už si většinou nechtějí hrát, tak jako když byli ve štěněcím věku a tak potřebují prostor a svůj klid. Naopak psa, který přišel o některý ze svých přirozených smyslů, by se mohl leknout a on by mohl udělat něco Vám nebo Vašemu psovi aniž by to chtěl, protože se lekne a neumí se jinak bránit.

Bázlivý pes

  • Strach provází každého z nás a tak si myslím, že i naši psi mají právo mít z něčeho strach. Nikdy nevíme, čím si pes, kterého potkáváme prošel. To z čeho může mít pes strach, můžou být jiní psi, balónky, čepice nebo ostatní lidé. Proto dejte tomuto psovi prostor na to, vypořádat se se svým strachem.

Pes ve výcviku

  • Když se malé štěně nenaučí, co se smí a co se nesmí tak může být samo sobě a pro okolí nebezpečné. Pes se může například bát po neopatrné hře s jiným psem a ponese si tento následek celý život, a proto nechte majitele svého psa vychovat a správně socializovat.

Špatně socializovaný pes

  • Tento pes je v nové rodině krátce a teprve se všechno učí. Ne každý si prošel snadnými začátky a tito psi si prošli například týráním a spoustu takových psů si nese velké trauma, a jelikož psi neumí mluvit tak nikdo neví na 100 procent, co se mu stalo. A tak nikdy nevíme, jak se v situaci, do jaké se dostane, zachová.

Nekontaktní pes

  • Jsou to psi, kteří si buď prošli něčím špatným a už nedokáží věřit lidem nebo prostě jen psi, kteří nesdílejí emoce a lásku jako třeba pejsci jiní. Pro majitele takového pejska je výhrou, když dokáže uvěřit jemu samému, stěží se naučí plně důvěřovat celé rodině a ti mu k životu stačí.

Hárající fena nebo novopečená matka

  • Jako s ženami, tak i s fenami cloumají hormony. I když je fena normálně kontaktní a mazlivá, tak v období hárání se její nálada může otočit o 360 stupňů a to samé platí pro fenu, která v blízké době porodila štěňata.

 

Tento článek by mohl pomoci mnoha majitelům psů, psům samotným a vlastně i Vašim psům, protože nikdy nevíte, jak se takový pes zachová. Každému z nás se může stát něco takového a budeme chtít, aby nás ostatní respektovali, tak i od nás by bylo dobré respektovat ostatní.

Děkuji za přečtení

Předchozí článekPuberta aneb jak jí přežít v psychickém zdraví
Další článekZasoutěžte si s námi na FB

Leave a Reply