Puberta v psím životě

Puberta je v psím životě stejná jako v životě lidí. Štěně se dostává do fáze dospívání a pomalu se mění v dospělého vyzrálého psa. Jde o stav, kdy se pes vyrovnává sám se sebou. Poznává své možnosti a začíná si připadat silný, proto se často stává, že si pes dovolí i na Vás je to tím, že chce být on „vůdce smečky“ a ten dominantní ve vaší rodině. Psí puberta je přirozené stádium v životě psů a tak je třeba si to uvědomit a v tomto stádiu být hlavně důsledný. Důslednost je na prvním místě i v celé výchově psa. Váš pes musí vědět, že Vaše výchova není jen ojedinělé stádium nebo čas, ve kterém vy jste se rozhodli být důslední. Je jasné, že lidé mají dny, kdy se jim opravdu nechce a to ani cvičit s Vaším psem, ale je opravdu nutné alespoň nedovolovat to, co jindy zakazujete. Povím vám pár faktů, které si musíme uvědomovat a dodržovat pro správnou výchovu psa a zvládnutí tohoto období.

 

Pes neposlouchá

Může se stát, že váš pes nebude chtít poslouchat povely, které jste ho do teď naučili. Je to celkem běžné. Stává se, že pes zapomene i svoje jméno. To je sice extrémní a nestává se to často, ale stát se to může. V tuto chvíli je potřeba zachovat klidnou hlavu a psa začít učit úplně od začátku. Začít na klidných místech a úplně od nuly. Poté můžete začít ztěžovat podmínky, jít do města a ostatní rušivé vlivy. Chovat se k Vašemu psovi, jako ke štěněti, které nic neumí a nic nezná. Tyto situace se nestávají tak často, ale možné to je. Z mojí zkušenosti, co se stalo mě, bylo, že moje fenka dělala, že mě neslyší. Mluvila jsem na ni a ona koukala na druhou stranu. Řešením tohoto problému je pouze trpělivost a opět důslednost. Není to tak, že by to pes zapomněl, ale v jeho stádiu života, do kterého se dostal, jsou přirozené pudy silnější než cokoliv jiného.

 

Začátek a konec puberty

Příchod puberty můžeme očekávat kolem 7. měsíce věku a u velkých a obřích plemen psů kolem 9. měsíce věku. Konec puberty je už náročnější říct, kdy přesně. Je, ale známo, že feny dospívají dříve než psy. Pes dospívá ve většině případů koncem druhého roku svého života.

 

Chování po dospívání

Z vašeho malého štěněte se stává dospělý silný jedinec. Jejich chování se mění, ale je to opět individuální jako všechno ostatní. Každý pes je jiný. Stává se, že pes už si nechce tolik hrát, více odpočívá, má více rozumu a jeho působení je vážnější a ustálené. Celý proces života psů se dá přirovnat životu lidí, jen s tím rozdílem, že psovi se to odehraje daleko rychleji než u lidí.

 

Tento proces je zcela běžný a nucený. Musí přijít, aby mohlo stádium u vašeho psa pokročit dál, proto je třeba s tím počítat a obrnit se pevnými nervy, trpělivostí a důsledností. Ale věřte, že Váš pejsek Vám, to co Vy do něho vkládáte, vrátí mnohokrát více svojí láskou, oddaností a věrností. Budou horší a i lepší dny, ale je třeba myslet na to, že je to jen dočasný stav a bude líp.

 

Děkuji za přečtení a věřím, že Vám tento článek pomůže k tomu, jak lépe zvládnout toto období. Je to jako u lidí, jak moc dobře všichni víme, tak v některých případech není puberta jednoduchá ani v životě lidí, někteří jedinci se s ní vyrovnávají velmi těžce a co pak jejich rodiče. Vždycky to všichni zvládli, tak je třeba myslet na to, že ani v tomto případě nebudete výjimkou a vše v poklidu zvládnete.

Předchozí článekTalismany a amulety
Další článekPuberta aneb jak jí přežít v psychickém zdraví

Leave a Reply